Yhdistin
kukkakaaliin tuoreita herneitä, joista sai mintulla maustettuina loistavan rungon
salaatille. Kuumensin mukaan kesäsipulia ja kirsikkatomaatteja. Auringonkukan-
ja kurpitsansiemenet ripautin pinnalle paahdettuina.
Salaatti
maistui lämpöisenä hyvältä ihan sellaisenaan. Kokeilin kuitenkin meheväksi
kastikkeeksi kurkkuraitaa, ja se toimi todella hyvin. Sekä kurkkuraaste että
jogurtti kannattaa ensin valuttaa kunnolla kastiketta varten.
Kuvassa näkyy vihreässä kulhossa raastettua kukkakaali"couscousia", vieressä valmis kurkkuraita kastikkeeksi. Ainekset menossa pannuun kuumennettaviksi.
Salaatti on
melko ruokaisa jo edellä mainituista aineista koottuna, mutta sitä voi täydentää paahdetulla leivällä. Kurkkuraitaa voi levittää leivän päälle.
Lämmin kukkakaali-hernesalaatti
1 pienehkö
kukkakaali (400 – 500 g)
noin 1 litra herneenpalkoja (2 ½ dl herneitä)
2 kesäsipulia naatteineen
8 kirsikkatomaattia
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ dl tuoretta, hienonnettua minttua
¾ dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
Kastike
½ kasvihuonekurkku tai 1 avomaan kurkku
2 dl bulgarianjogurttia
¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl hunajaa
2 rkl tuoretta, hienonnettua minttua
Aloita kastikkeesta. Raasta kurkku ja
siirrä valumaan siivilään. Painele kevyesti. Pane toiseen siivilään valumaan
jogurtti. Itselläni on tapana valuttaa jugurtti kahvinsuodatinsuppilossa, joka on vuorattu suodatinpaperilla.noin 1 litra herneenpalkoja (2 ½ dl herneitä)
2 kesäsipulia naatteineen
8 kirsikkatomaattia
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ dl tuoretta, hienonnettua minttua
¾ dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
Kastike
½ kasvihuonekurkku tai 1 avomaan kurkku
2 dl bulgarianjogurttia
¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl hunajaa
2 rkl tuoretta, hienonnettua minttua
Irrottele kukkakaalista suojalehdet, nuput ja
kantaosa. Raasta nuput riisimäiseksi silpuksi. Paloittele kukkakaalin muut osat
veitsellä melko pieniksi palasiksi.
Silvo herneenpalot. Paloittele sipulit salaattiin
sopiviksi.
Halkaise huuhdotut tomaatit. Paahda siemenet
kuivassa, kuumassa pannussa. Siirrä siemenet eri astiaan. Hienonna minttu.
Kuumenna öljy tilavassa paistinpannussa.
Lisää kukkakaalin suojalehtien ja kannan palaset ja sipulit. Kuumenna
sekoitellen ja nostellen kahdella lastalla niin, että ainekset kypsyvät. Lisää pannuun
tomaatit ja kaalinnuppuhakkelus sekä herneet. Kääntele hetken aikaa. Kun
ainekset ovat kuumat, mausta suolalla, pippurilla ja mintulla.
Sekoita valutettuun jogurttiin valutettu
kurkkuraaste. Mausta suolalla, pippurilla, jeeralla, hunajalla ja mintulla.
Ripauta lämpimän salaatin päälle paahdetut
siemenet ja hienonnettu minttu. Voit lisätä salaatin päälle jogurttikastiketta
nokareina tai tarjota kastikkeen erikseen. Täydennä salaatti esimerkiksi tuoreella
patongilla tai hiivaleivällä.
Vinkit: Salaatin seurana maistuu paitsi leipä myös savukala, esimerkiksi savumuikut, joita voi hankkia säilykkeenä.
Salaatti on hyvää lämpimänä ja haaleana, mutta myös jääkaapissa jäähdytettynä.
Teksti, ruokaohjeet ja kuvat: Pirjo
Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti