lauantai 2. heinäkuuta 2016

Lämmin kukkakaalisalaatti

Kukkakaalin nupuista saa raastamalla tai vain veitsellä leikaten couscousin, vähän riisinkin näköistä murusta. Kuumensin murustetun kukkakaalin osaksi lämmintä salaattia. Muiden kesäisten kasvisten kanssa kukkakaali”jyväset” sulautuivat rakenteeltaan miellyttäväksi, lämpimäksi salaatiksi.Yhdistin kukkakaaliin tuoreita herneitä, joista sai mintulla maustettuina loistavan rungon salaatille. Kuumensin mukaan kesäsipulia ja kirsikkatomaatteja. Auringonkukan- ja kurpitsansiemenet ripautin pinnalle paahdettuina.
Salaatti maistui lämpöisenä hyvältä ihan sellaisenaan. Kokeilin kuitenkin meheväksi kastikkeeksi kurkkuraitaa, ja se toimi todella hyvin. Sekä kurkkuraaste että jogurtti kannattaa ensin valuttaa kunnolla kastiketta varten.
Kuvassa näkyy vihreässä kulhossa raastettua kukkakaali"couscousia", vieressä valmis kurkkuraita kastikkeeksi. Ainekset menossa pannuun kuumennettaviksi.


Salaatti on melko ruokaisa jo edellä mainituista aineista koottuna, mutta sitä voi täydentää paahdetulla leivällä. Kurkkuraitaa voi levittää leivän päälle. 


Lämmin kukkakaali-hernesalaatti

1 pienehkö kukkakaali (400 – 500 g)
noin 1 litra herneenpalkoja (2 ½ dl herneitä)
2 kesäsipulia naatteineen
8 kirsikkatomaattia
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ dl tuoretta, hienonnettua minttua
¾ dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
Kastike
½ kasvihuonekurkku tai 1 avomaan kurkku
2 dl bulgarianjogurttia
¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl hunajaa
2 rkl tuoretta, hienonnettua minttua
Aloita kastikkeesta. Raasta kurkku ja siirrä valumaan siivilään. Painele kevyesti. Pane toiseen siivilään valumaan jogurtti. Itselläni on tapana valuttaa jugurtti kahvinsuodatinsuppilossa, joka on vuorattu suodatinpaperilla.

Irrottele kukkakaalista suojalehdet, nuput ja kantaosa. Raasta nuput riisimäiseksi silpuksi. Paloittele kukkakaalin muut osat veitsellä melko pieniksi palasiksi.
Silvo herneenpalot. Paloittele sipulit salaattiin sopiviksi.

Halkaise huuhdotut tomaatit. Paahda siemenet kuivassa, kuumassa pannussa. Siirrä siemenet eri astiaan. Hienonna minttu.
Kuumenna öljy tilavassa paistinpannussa. Lisää kukkakaalin suojalehtien ja kannan palaset ja sipulit. Kuumenna sekoitellen ja nostellen kahdella lastalla niin, että ainekset kypsyvät. Lisää pannuun tomaatit ja kaalinnuppuhakkelus sekä herneet. Kääntele hetken aikaa. Kun ainekset ovat kuumat, mausta suolalla, pippurilla ja mintulla.

Sekoita valutettuun jogurttiin valutettu kurkkuraaste. Mausta suolalla, pippurilla, jeeralla, hunajalla ja mintulla.
Ripauta lämpimän salaatin päälle paahdetut siemenet ja hienonnettu minttu. Voit lisätä salaatin päälle jogurttikastiketta nokareina tai tarjota kastikkeen erikseen. Täydennä salaatti esimerkiksi tuoreella patongilla tai hiivaleivällä.

Vinkit: Salaatin seurana maistuu paitsi leipä myös savukala, esimerkiksi savumuikut, joita voi hankkia säilykkeenä.
Salaatti on hyvää lämpimänä ja haaleana, mutta myös jääkaapissa jäähdytettynä. 
Teksti, ruokaohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti