Minun lapsuudessani Keski-Pohjanmaalla leipäjuustoa tehtiin kotona usein. Siihen käytettiin aina ternimaitoa, neljännestä lypsykerrasta. Paras tulos saatiin, kun juusto paahdettiin pilkulliseksi juustolaudalla avotulen äärellä.
Kokeilin nyt, onnistuisiko leipäjuuston valmistaminen kaupungin kotikeittiössä, jossa ei ole käytettävissä ternimaitoa paremmin kuin avotultakaan. Takkatulen ääressä paahtamista en uskaltanut edes suunnitella.
Onnistuihan se kaupunkijuusto yllättävän hyvin, vaikka lopputulos poikkeaakin niistä lapsuudesta tutuista leipäjuustoista.
Käytin tavallista ”punaista” täysmaitoa ja tietenkin juustonjuoksutetta. Kypsensin juuston kuumassa sähköuunissa grillivastusten alla.
Lakkoja ei juuri nyt ollut, mutta pihalla kukki ruusupensas (Rosa rugosa). Keittelin sen terälehdistä hillon Vivi-Ann Sjögrenin ohjetta hieman muunnellen.
Myös aikainen punaviinimarjapensas tuottaa meillä parhaillaan meheviä marjaterttuja. Survoin niistä vadelmien ja sokerin kanssa tuoresosetta. Ruusuhillo ja tuoremarjasose sopivat juuston kavereiksi oikein hyvin.
Kaupunkikodin leipäjuusto
4 l
täysmaitoa2 rkl suolaa
1 rkl juustonjuoksutetta
Kaada maito tilavaan kattilaan ja kuumenna
lypsylämpöiseksi. Nosta kattila liedeltä.
Sekoita maitoon juustonjuoksute ja suola.
Paina kansi kattilan päälle ja jätä kattila lämpimään paikkaan puoleksi
tunniksi. Minä nostin kattilan lämpimällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen.
Leikkaa hyytyneeseen massaan veitsellä
ristiviillot. Peitä kattila jälleen kannella 10 minuutiksi
Laita uuni kuumenemaan maksimiteholle, 275
– 300 asteeseen, ja laita grillivastukset päälle.
Nosta hyytynyttä juustomassaa tiheään
siivilään vähin erin, painele erä kerrallaan ja siirrä isoon kulhoon. Heraa
erottuu vielä kulhossakin. Ota kaikki hera talteen ja käytä sämpylöiden tai
muussa leipomisessa. Heraa voi myös pakastaa.
Valuta vielä pois kulhoon irronnut hera. Purista massaa kulhon seinämää vasten yhtenäiseksi juustoksi.
Voit myös käyttää kasteltua, puhdasta harsokangasta siivilässä tai lävikössä ja
muotoilla juustoa siinä.
Nosta juusto laakeaan, voideltuun
uunivuokaan, jossa on sen verran reunoja, ettei neste pääse valumaan astiasta
pitkin uunia.
Paahda juustoa kuumassa uunissa melko lähellä
grillivastuksia niin kauan, että pinta saa hieman väriä, ruskeita pilkkuja. Älä
pidä juustoa liian kauan uunissa, ettei se kuivu. Siksi kuumuus on tärkeää.Leipäjuusto sopii kahvipöytään
Leipäjuusto maistuu hyvältä heti lämpimänä tai anna sen jäähtyä ja tarjoa kahvipöydässä kylmänä joko sellaisenaan tai marjojen kanssa. Tuoreet marjat, varsinkin lakat tai vadelmat, tuoremarjasurvokset ja marjahillot ovat hyviä.
Ruusuhillo Vivianin tapaan
1 l tuoksuvia ruusujen terälehtiä
3 dl vettä
1 (luomu)sitruunan kuoriraaste
pala lakritsinjuurta (tai puolikas vaniljatanko)
5 dl hillosokeria
1 (luomu)sitruunan mehu
Poimi tuoksuvia ruusunkukkia, jotka ovat
kasvaneet myrkyttömästi ja puhtaalla paikalla.
Nypi terälehdistä pois valkoiset ”piikit”.
Mittaa kattilaan vesi ja lisää ruusun
terälehdet. Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta keltaista kuoriosaa veteen. Lisää
mausteeksi myös pala lakritsinjuurta tai halkaise puolikas vaniljatankoa.
Keitä 5 – 10 minuuttia. Tulos näyttää
tässä vaiheessa hieman samealta. Lisää hillosokeri ja sekoita. Väri muuttuu vahvan punaiseksi. Keitä 5 – 10 minuuttia.
Purista hilloon sitruunan mehu. Poista lakritsinjuuri
tai vaniljatangonpuolikkaat. Siirrä hillo jäähtymään ja sekoita muutaman
kerran.
Jaa hillo pikkutölkkeihin. Tällä ohjeella hilloa tuli kuvassa näkyvät kolme pikkupurkkia.
Ruusuhillo sopii esimerkiksi vuohenjuuston,
leipäjuuston, paahtoleivän tai lettujen pariksi, mutta myös vaikkapa savukalkkuna-
tai broileriaterialle, miksipä ei savukaritsallekin. Ruusuhillon rakenne on hyytelömäinen.
Kermatilkassa kuumennettua
leipäjuustoa
Paloittele
leipäjuustoa. Voitele uuninkestävä lautanen tai matalareunainen vuoka. Kuumenna
uuni 225 asteeseen. Asettele juustopalaset astiaan ja valuta päälle kermaa.
Kuumenna uunissa. Nauti marjojen tai tuoremarjasurvoksen kanssa. P.S. Voit vaihtaa kerman vaniljakastikkeeseen.
Kesäinen juustosalaatti
Revi
huuhdottuja, kuivattuja salaatinlehtiä laakeaan tarjoiluastiaan. Suikaloi mukaan
kurkkua tai kesäkurpitsaa. Lisää kauden marjoja ja paloiteltua
leipäjuustoa. Pirskota päälle hyvää öljyä ja balsamicosiirappia. Jauha myllystä ripaus
pippuria.Retkieväs tai grilliherkku
Leikkaa leipäjuustosta muutaman sentin levyisiä ja noin 10 cm:n pituisia palkkeja ja pujota niiden sisään varrastikut. Kierittele juustot kaneli-sokeriseoksessa. Pakkaa loppuseos retkelle mukaan vartaiden dippaamista varten. Tikutettua juustoa voit kuumentaa nuotion hehkussa. Kuumennus onnistuu myös grillissä.
Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo
Toikkanen
Nousi vesi kielelle tuota lukiessa. Pitäisiköhän kokeilla. Tosin vielä serkultani saan ostaa sitä aitoa maalais-leipäjuustoa. Mutta voishan kokeilla itsekin.
VastaaPoistaKiitos, annekatariina! Hienoa, jos saa tutuilta tai sukulaisilta aitoa maalais-leipäjuustoa. Jos on aikaa ja viitseliäisyyttä, itsekin on mukava kokeilla valmistusta. Minulla on juuston teosta jäänyttä heraa pakastimessa. Ajattelin käyttää sitä pataleipään, Ohje blogissani: http://rouvakasvis.blogspot.fi/2016/01/porkkanaa-pataleipaan.
VastaaPoista