Britan valmistus
on yllättävän helppoa, kun siihen vaan ryhtyy. Valkuaisten vaahdottamisessa on
oltava sillä tavalla tarkka, että niin kulhon kuin vispilöidenkin tulee olla
ehdottoman puhtaita ja kuivia. Muovikulhossa valkuaisista on vaikea saada
kunnon vaahtoa, koska muovipinnassa on aina sen verran valkuaisvaahdon
pysyvyyttä haittaavaa rasvaa. Paras valinta on teräskulho.
Helpoimmin Brita
minusta valmistuu leivinpaperin päällä uunipellillä. Kun levyn puolittaa,
lopputuloksena on suorakaiteen muotoinen kakku. Vaniljavaahto tulee levyjen väliin,
ja sen voi tehdä vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta. Itse teen mieluiten vaniljalla
maustetun rahka-kermavaahdon.
Marjojen
määrässä ei kannata säästellä. Marjoja voi varata kakun viereen kulhoihin, joista
jokainen saa ottaa täydennystä mielensä mukaan. Britan viehätys perustuu
varmaankin siihen, että siinä yhdistyy ilmava vaahto, rapea
marenki, peruskakku ja raikkaat marjat. Brita maistuu poutapilveltä ja kesältä!Alla näkyvässä kuvassa rahka-kermavaahto ja marjat on levitetty pohjalle, ja päälle nostetaan toinen pohjalevyn puolikas.
Britakakku ja kesäiset marjat
Marenki3 kananmunan valkuaista
1 ½ dl sokeria
Pohja
125 g voita tai margariinia (rasvaa 60 %)
1 dl sokeria
3 kananmunan keltuaista
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Voiteluun
voita tai margariinia
Täyte
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitorahkaa
Lisäksi
mantelilastuja
marjoja valinnan mukaan
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Erottele valkuaiset pyöreäpohjaiseen teräskulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi.
Käytä kuivaksi pyyhkäistyä käsivispilää tai sähkövatkaimen vispilöitä.
Lisää valkuaisvaahtoon vähitellen sokeri.
Kun seos on kovaa vaahtoa, siirrä se sivuun odottamaan.
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi toisessa
kulhossa. Lisää keltuaiset joukkoon yksi kerrallaan.
Sekoita jauhoihin leivinjauhe. Sekoita seos
vähin erin munavaahtoon vuorotellen maidon kanssa.
Pane uunipannuun leivinpaperi ja voitele
se. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperille.
Levitä valkuaisvaahto kevyin liikkein taikinakerrokselle
puhtaan, kuivan lastan avulla niin, ettei vaahtoon sekoitu kakkutaikinaa. Ripottele päälle mantelilastuja.
Paista marenkipäällysteistä pohjaa 20 – 30 minuuttia,
kunnes pinta saa kauniin värin. Anna jäähtyä.
Vatkaa sokerilla ja vaniljasokerilla
maustettu kerma vaahdoksi. Sekoita vaahto rahkaan käännellen.
Puolita pohja, ja siirrä toinen levyistä
tarjoilualustalle. Levitä kerma-rahkavaahto päälle. Lisää haluamiasi marjoja.
Nosta toinen kakkulevy päälle.
Koristele kakku marjoilla ja mintun tai sitruunamelissan
lehdillä tai syötävillä kukilla. Tarjoa marjoja myös kakun lisäkkeenä. Britakakku
on parhaimmillaan välittömästi kokoamisen jälkeen, kun se vielä on rapea.
Teksti, kuvat ja
ohjeet: Pirjo Toikkanen
Täydennyskulhot kakun viereen on aivan loistava ajatus. Sillähän saa kattaukseenkin lisää väri ja näköä. Brita ja Charlotta ovat suosikkikakkuja, jotka on tehtävä kerran kesässä!
VastaaPoistaKiitokset, Viikonloppukokki! Klassikkokakut ovat kyllä ihania. Pavlova vielä kolmanneksi. :-)
VastaaPoista