torstai 28. heinäkuuta 2016

Helppoa hyvää parsakaalista

Heinäkuu on vaihtumassa elokuuksi, ja kotimainen parsakaali on nyt parhaimmillaan. Oikein ilahduin kaupassa, kun tarjolla oli muhkeita, kiinteitä 400 gramman parsakaaleja, jotka oli pakattu asianmukaisesti, etiketin tekstin mukaan Haukivuoressa. Nämä parsakaalit olivat säilyneet suojakääreissään napakampina ja laadukkaampina kuin saman hevi-osaston irtotavarana, isona kekona tarjolla olleet parsakaalit.

Herkullista parsakaalia paahdoin uunissa yhdessä fetan ja muiden kasvisten kanssa. Kuvan feta ja kasvikset menossa uuniin. (Resepti alempana.)
Sain myös mieltäni ilahduttaneen puhelinsoiton kotimaiselta varsiparsakaalin, broccoliinin, viljelijältä Perniöstä. Kallelan tilan Lauri Niittynen kertoi, että broccoliinisatoa oli tilalla korjattu jo puolentoista viikon ajan. Laadukasta tuotetta oli saatu myyntiin sekä lähialueen myymälöihin että myös valtakunnalliselle kaupanryhmittymälle. Satoa kerrottiin riittävän vielä noin kuukauden ajan.
Kuvan varsiparsakaalit, broccoliinit, olen paahtanut uunissa. Lisänä paistettua kantarelli-purjoseosta.

Kantarelli-purjolisäke
2 rkl voita
noin 200 g kantarelleja
neljännes purjoa
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1/2 dl valkoviiniä tai laimennettua sitruunanmehua
parmesaanijuustoa


Kuumenna paistinpannussa nokare voita, lisää paloitellut sienet ja purjo. Paista, kunnes neste on haihtunut ja sipuli kuullottunut.

Mausta seos ja lisää tilkka valkoviiniä tai laimennettua sitruunanmehua. Kiehauta.

Annostele broccoliinit lautasille ja lisää niille sieni-purjoseosta. Raasta tai vuole pinnalle parmesaania.
Lisätietoa parsakaalista ja broccoliinista on tulossa osoitteeseen www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu. (Parsakaalituotekuva: Teppo Johansson)

Neljä kokeiltua, hyvää ruokaohjetta parsakaalista

Käytin ruokaohjeisiini tavallista kotimaista kauden parsakaalia. Voit halutessasi vaihtaa tämän parsakaalin tilalle varsiparsakaalin, jota itse kutsun mieluiten broccoliiniksi. Sitä ei tosin kaikkialla ole saatavilla. Hoikka parsakaali kypsyy hieman nopeammin kuin tukevampi sisarensa. Vältä molempien kohdalla ylikypsentämistä. Tarkkaile kypsyyttä jo minuutin, parin kuluttua.

Kuvan uunifeta ja paahdetut kasvikset valmiina herkuteltaviksi.

Uunifeta ja paahdetut kasvikset
(kahdelle)
2 rkl hyvää oliiviöljyä
100 gramman pala fetajuustoa
4 – 5 helmitomaattia
3 – 4 parsakaalin nuppua
porkkanaviipaleita
varsisellerin lehtitupsuja
tuoreyrttejä: rosmariinia, sitruunatimjamia, basilikaa, persiljaa, minttua
(ruusu)suolaa
mustapippuria myllystä


Lorauta osa öljystä laakeaan uunivuokaan tai leivinpaperin päälle pellille. Aseta keskelle pala fetaa.
Halkaise huuhdotut tomaatit ja parsakaalin nuput ja lisää ne juuston ympärille.

Lisää muita kasviksia sen mukaan, mitä jääkapistasi löytyy: esimerkiksi porkkanaa viipaloituna ja muutama pieni oksa lehtiselleriä. Lisää myös nämä muiden kasvisten seuraan.
Valuta päälle loppu öljy ja lisää tuoreyrttejä sen mukaan, mitä sinulla on saatavilla. Aineluettelon yrteistä ruoka sai hyvää makua, kun poimin erilaisia yrttien oksia suoraan yrttimaalta.

Ripauta kasviksille kevyesti suolaa ja jauha kaiken ylle kevyesti pippuria myllystä.
Paahda aineksia 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Tarjoa hyvän leivän, esimerkiksi itse tehdyn pataleivän kanssa. Ks. porkkanaisen pataleivän ohje blogistani.

Vinkki: Voit ripauttaa ainesten sekaan ennen uuniin laittamista valintasi mukaan pähkinöitä, manteleita tai erilaisia siemeniä.


Pähkinäinen parsakaalisalaatti
350 - 400 g parsakaalia
1 dl saksanpähkinöitä
ohuita chilisuikaleita
Kastike
2 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
2 rkl sitruunanmehua
1 tl hunajaa
suolaa, mustapippuria


Huuhtele ja paloittele parsakaali. Kypsennä höyrykattilassa 2 minuutin ajan ja jäähdytä heti siivilässä jääkylmässä vedessä. Voit myös tehdä lämpimän salaatin, jolloin parsakaalia ei tarvitse jäähdyttää.
Paahda pähkinät kuumassa paistinpannussa ja murskaa ne.

Yhdistä salaattilautasille parsakaalia ja murskattuja saksanpähkinöitä tai manteleita sekä makusi mukaan ohueksi leikattua, tuoretta chiliä.
Mausta kermaviili tai ranskankerma sitruunalla, hunajalla sekä ripauksella suolaa ja pippuria. Varaa lisäksi lämmintä leipää.



Vadelmainen parsakaalisalaatti
350 - 400 g parsakaalia
1 dl vadelmia
1 dl pistaasipähkinöitä
100 – 200 g fetajuustoa
Kastike
1 dl laadukasta majoneesia (Hellmann’s)
3 rkl murskattuja vadelmia
2 tl valkoviinietikkaa
1 pieni valkoisipulinkynsi
suolaa, pippuria
ripaus (ruoko)sokeria


Huuhtele ja paloittele parsakaali. Kypsennä niukassa, suolalla maustetussa vedessä tai höyrykattilassa pari minuuttia. Jäähdytä heti siivilässä kylmässä, juoksevassa vedessä.
Yhdistä salaatiksi parsakaalia, vadelmia, pistaasipähkinöitä ja kuutioitua fetaa.

Mausta majoneesi raastetulla valkosipulilla ja murskatuilla vadelmilla. Rouhaise mausteeksi suolaa ja pippuria. Pyöristä maku sokerilla.


Uunipaadettua broccolia ja kukkakaalia
Huuhtele ja paloittele parsakaalia ja kukkakaalia leivinpaperin päälle pellille. Käytä myös suojalehdet ja varret.

Pirskota kaalit kauttaaltaan, mutta kevyesti öljyllä. Mausta sieltä täältä tipoittain tabascolla, josta tämä ruoka saa luonteensa. Lisää mausteeksi suolaa suoraan myllystä jauhaen.
Paahda aineksia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti