Halusin
säilyttää pumpulikakun gluteenittomana, joten jauhotin vuoan mantelijauheella.
Samaan tarkoitukseen sopivat myös kookoshiutaleet. Pumpulikakun ohjeita on julkaistu
monia, mutta kiinnostavin ja leivonnaiselle lisähohdetta antava on nimenomaan Kultarannan pumpulikakku.
Oma ja
sesongin leivonnainen pumpulikakusta tuli, kun tein kakun irtopohjavuokaan niin, että lisäsin taikinan
kahtena eränä ja laitoin väliin puoli litraa tuoreita vadelmia.
Taikinassa voin määrä tuntui melko isolta, mutta en halunnut poiketa Kultarannan ohjeesta.
Tarjosin
kakun kanssa vadelmakastiketta, joka kruunasi ihanuuden!
Vadelmainen pumpulikakku3 kananmunaa
2 ¾ dl hienoa sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria (tai lakritsinjuurijauhetta)
4 dl perunajauhoja
250 g voita
noin ½ l vadelmia
mantelilastuja
Vuokaan
voiteluun voita
jauhottamiseen mantelijauhetta
Pinnalle
noin ¼ l vadelmia
tomusokeria
Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle
niin, että kiristät sen reunojen väliin. Voitele pohja ja vuoan reunat
huolellisesti ja jauhota mantelijauheella kauttaaltaan.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Vatkaa munat ja sokeri hyvin kuohkeaksi
vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele muna-sokerivaahtoon.
Sulata ja kiehauta voi ja lisää se tulikuumana
taikinaan koko ajan sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Rasvan tulee
sekoittua kunnolla taikinaan.
Kaada taikinasta noin puolet vuokaan.
Ripottele vadelmat tasaisesti päälle. Lisää pinnalle loppu taikina. Ripottele
päälle mantelilastuja.
Paista kakkua uunin alaosassa noin 50
minuuttia.Avaa ja poista vuoan reunat ja siirrä kakku leivinpaperin avulla tarjoilualustalle. Leikkaa ylimääräinen paperi pois.
Lisää kakun päälle vadelmia ja tuprauta
tomusokeria teesiivilän läpi. Voit tarjota lisänä vadelmakastiketta.
Vadelmakastike
4 dl
vadelmiatilkka vettä (noin ¼ dl)
2 rkl sokeria
Mittaa aineet kattilaan ja kuumenna
sekoitellen kiehumispisteeseen.
Painele kastike siivilän läpi, jotta saat
siitä aivan sileän. Siirrä lasinekkaan tai muuhun tarjoiluastiaan.
Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo
Toikkanen
Kakku uunissa, odotukset korkealla, taikina ainakin oli herkullista!
VastaaPoistaToimiva ohje. Herkullinen!
VastaaPoistaKiitos! Mukava saada tietää, että onnistuit.
Poista