Täytetyt, uunissa gratinoidut kasvikset ovat minusta aina houkuttava
ajatus, ja vaihtoehtojakin on monia. Elokuussa valitsen täytettäviksi kesäkurpitsoita,
syksymmällä paprikoita. Myös isoja häränsydäntomaatteja, munakoisoja, suuria
sipuleita, isoja palsternakkoja ja esimerkiksi kyssäkaalia voi täyttää.
Täytetyistä kasviksista on ainakin itselleni kertynyt pelkästään hyviä muistoja.
Ei ole montaa lohdullisempaa ruokaa sadesäähän tai pimenevään syyskesän ja syksyn iltaan.
Kesäkurpitsat on helppo kovertaa ”veneiksi” ja lastata
kukkuroilleen mehevää ja herkullista, yllättävääkin täytettä. Halusin nyt kokeilla uutta, kotimaisesta härkäpavusta kehitettyä
kasviproteiinivalmistetta, jota myydään nimellä Härkis. Yhdistin siihen kauden sieninä kantarelleja. Toki kaikki syötävät sienet käyvät saatavuuden ja sesongin mukaan.
Ja proteiinin lähde voi tietysti olla myös vaikkapa kalkkunan tai kananpojan jauhelihaa.
Sienten tilalle voit halutessasi vaihtaa täysjyväviljaa, jos sienet eivät jostain syystä sovi. Esimerkiksi
täysjyväinen speltti, couscous tai kotimainen kvinoa ja myös ohra-riisiseos käyvät. Tuore
tomaatti ja paprika sopivat hienonnettuina täytteeseen, mutta kovin suurta
määrää pieniin kurpitsoihin ei mahdu.
Täytteen maustaminen kannattaa tehdä huolella, koska kesäkurpitsa itsessään on mietoa. Maista täytettä välillä, koska Härkis on maustettua, ja se sisältää myös suolaa. Sitruuna ja
tuoreyrtit tuovat raikkautta, ja juustoraaste antaa mehevyyttä.
Tuotetietoa kesäkurpitsasta osoitteessa: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Härkis-"kasvisjauheliha" sopi kesäkurpitsojen täytteeseen loistavasti. Käyttö on helppoa ja maku miellyttävä. Kokeilin Härkistä muutamaan muuhunkin ruokaan, joiden ohjeet julkaisen myöhemmin.
Härkis-"kasvisjauheliha" sopi kesäkurpitsojen täytteeseen loistavasti. Käyttö on helppoa ja maku miellyttävä. Kokeilin Härkistä muutamaan muuhunkin ruokaan, joiden ohjeet julkaisen myöhemmin.
Täytetyt kesäkurpitsat
3 – 4 pientä kesäkurpitsaa1/2 tl suolaa
Täyte
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 – 3 dl (noin 100 g) pilkottuja kantarelleja
250 g härkäpapuvalmistetta (Härkis) (tai nyhtökauraa tai siipikarjan jauhelihaa)
½ dl hienonnettua tuoretta minttua
2 tl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunan mehua
150 g cheddarjuustoa raastettuna
pippuria
(hiukan suolaa, sokeria tai hunajaa)
Huuhtele ja
halkaise kurpitsat. Koverra siemenet pois pikkulusikalla. Ripottele tai jauha
myllystä suolaa hedelmälihan päälle. Jätä puolikkaat itkettymään 20 – 30 minuutiksi.
Kuori ja hienonna
sipuli. Kuori ja raasta tai hienonna valkosipulinkynsi.
Kuivaa
kesäkurpitsan puolikkaat talouspaperilla. Irrota hedelmäliha varovasti niin,
ettei kurpitsan kuori mene rikki. Esim. greippiveitsi on kovertamiseen kätevä.
Paloittele hedelmäliha.
Kuumenna tilkka
öljyä paistinpannussa ja kuullota siinä kevyesti sipulit. Lisää joukkoon
pilkottu kesäkurpitsan hedelmäliha. Paista hetken aikaa ja lisää pilkotut kantarellit.
Paista, kunnes kosteus on haihtunut.
Lisää
kasviproteiinivalmiste (tai siipikarjan jauheliha) pannuun ja kuumenna
sekoitellen. Siirrä pannu sivuun ja mausta ainekset tuoreyrtillä, sitruunan
kuoriraasteella ja sitruunan mehulla. Mausta pippurilla ja tarkista maku.
Välttämättä suolaa ei tarvitse lisätä lainkaan. Säädä hapokkuutta tarvittaessa
sitruunan mehulla ja pyöristä tarvittaessa makua ripauksella sokeria tai
muutamalla tipalla hunajaa.
Kääntele noin 2/3
juustoraasteesta täytteeseen.
Siirrä kurpitsaveneet
voideltuun uunivuokaan. Nostele täyte kurpitsaveneisiin. (Kesäkurpitsoiden koko
vaikuttaa, onko täytteen määrä juuri sopiva. Jos kaikki täyte ei mahdu, jätä
loppu erilleen ja täytä sillä vaikkapa paprikan puolikkaita.) Ripottele loppu
juustoraaste pintaan.
Paista täytettyjä
kesäkurpitsoita 200-asteisessa uunissa 20 – 25 minuuttia. Lisäksi sopii raikas
tuoresalaatti.
Teksti, ruokaohje ja
kuvat: Pirjo Toikkanen
Herkullista. Täytyypäs seuraavalla kauppareissulla katsoa, josko jo meiltä löytyisi tuota uutta kauravalmistetta.
VastaaPoistaNyhtökauran saatavuus on edelleen heikko. Sen sijaan syyskuun alkuun mennessä kauppoihin on tulossa toinen kasviproteiinivalmiste, Härkis. Sen on luvattu riittävän, ja se tehdään kotimaisesta härkäpavusta.
VastaaPoista