Muihinkin
tuoreisiin papuihin kannattaa nyt tutustua. Vihreä, pyöreäpalkoinen taitepapu,
keltainen vahapapu, mustanpuhuvat ja violetit pavut sekä vihreä, litteä
leikkopapu kuuluvat syyskesään ja syksyyn.
Kunpa
Suomeen saataisiin myös kookkaita, mehevän makeita, punaisen kirjavia ”Dragon’s
Tongue” -herkkupapuja tai punaisten lieskojen ja läikkien kuvioimia,
italialaisia borlotto-papuja. Pavut on aina keitettävä, jotta niiden sisältämä,
vatsanväänteitä aiheuttava lektiini tuhoutuu.
Valmistin
maalaissalaatin, johon lisäsin kypsien härkäpapujen lisäksi runsaasti erilaisia
salaattien lehtiä, perunaa, kananmunaa, avomaan kurkkua ja vähän punasipulia.
Herkkävatsainen voi vaihtaa salaatin punasipulin kevät- tai ruohosipuliin. Marinoin keittämiäni härkäpapujen siemeniä salaatinkastikkeessa muun
valmistelun ajan. Tämä on herkkua paahdettujen ruisleipätikkujen kanssa!
Tuotetietoutta
härkäpavuista osoitteessa: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Maalaissalaatti
noin 750 g
härkäpapuja palkoineen (kuorittuina papuina 4 ½ dl, noin 300 g)
1 l vettä, 1 tl suolaa
4 – 6 perunaa (koon mukaan)
2 kananmunaa
½ pienestä punasipulista (tai ruohosipulia)
2 avomaan kurkkua
reilusti erilaisia salaatinlehtiä (tammenlehti-, lollo rosso-, rucola-, jäävuorisalaattia…)
½ - 1 dl karviaisia, omenalohkoja, marinoituja pihlajanmarjoja tai kapriksia
Kastike
½ pienestä punasipulista
1 (pieni) valkosipulinkynsi
1 ¼ dl laadukasta oliivi- tai rypsiöljyä
¾ dl omenaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ dl tuoretta basilikaa
1 rkl tuoretta timjamia
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Avaa härkäpapujen palot ja poimi syötävä osa, pavut eli siemenet
talteen.1 l vettä, 1 tl suolaa
4 – 6 perunaa (koon mukaan)
2 kananmunaa
½ pienestä punasipulista (tai ruohosipulia)
2 avomaan kurkkua
reilusti erilaisia salaatinlehtiä (tammenlehti-, lollo rosso-, rucola-, jäävuorisalaattia…)
½ - 1 dl karviaisia, omenalohkoja, marinoituja pihlajanmarjoja tai kapriksia
Kastike
½ pienestä punasipulista
1 (pieni) valkosipulinkynsi
1 ¼ dl laadukasta oliivi- tai rypsiöljyä
¾ dl omenaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ dl tuoretta basilikaa
1 rkl tuoretta timjamia
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja mausta suolalla.
Lisää härkäpapujen siemenet. Keitä 3 - 5 minuuttia, koon mukaan ja laske aika vasta siitä lähtien, kun vesi
alkaa uudelleen kiehua. Siemenet ovat kypsiä, kun kuori alkaa muuttua lasittuneen
vaaleaksi. Ensisato kypsyy nopeammin kuin loppukauden sato, ja myös papujen koko vaikuttaa kypsymisaikaan.
Valuta ja jäähdytä pavut jääkylmässä,
juoksevassa vedessä lävikössä.
Poista siemenistä vaalea kuorikerros. Se
muljahtaa pois helposti, kun ensin rikot kuoren toisesta päästä siementä. Sisus
pullahtaa ulos kuoresta.
Sekoita kastikkeen aineet kulhoon ja lisää
pavut marinoitumaan muun valmistelun ajaksi.
Harjaa perunat täysin puhtaiksi ja keitä
kypsiksi. Keitä myös kananmunat ja kuori ne.
Kuori punasipuli ja hienonna toinen
puolikas kastiketta varten. Toisen puolikkaan voit viipaloida ohuiksi siivuiksi
salaattia varten.
Huuhtele ja paloittele kurkut. Huuhtele ja
kuivaa salaattien lehdet.
Revi salaattien lehdet laakeaan
tarjoiluastiaan. Lisää päälle lohkotut perunat, ohuet sipulisiivut ja
paloitellut kurkut. Nostele salaattiin pavut kastikkeineen. Lisämakua antamaan
sopivat esimerkiksi karviaiset tai omenalohkot.Tarjoa paahdettujen ruis- tai muiden leipätikkujen kanssa.
Vinkit:
Leipätikkuja varten paahda revittyjä ruisleipäpaloja valkosipulivoilla voideltuina 225-asteisessa uunissa reilun viiden minuutin ajan ja leikkaa leivät heti lämpiminä saksilla suikaleiksi. Jäähtyessään ne rapeutuvat.
Härkäpapujen sijaan voit käyttää vihreitä tai tummia taitepapuja,
keltaisia vahapapuja tai litteitä leikkopapuja. Keitä palkoja vähintään 7 minuuttia,
valuta ja jäähdytä. Paloittele salaattiin.
Maalaispalvikinkku sopii lisättäväksi salaattiin, jos
haluat salaatista vieläkin tuhdimman.
Härkäpapu on
virnansukuinen kasvi, vanhalta nimeltään peltopapu.
Härkäpavut
avataan herneenpalkojen tavoin. Apuna voi käyttää veistä, koska pelkästään
napsauttamalla palko ei avaudu. Härkäpapujen
palleroiset siemenet lepäävät nukkaisissa, pehmoisissa ”kehdoissaan” kuoren sisällä.
Härkäpapuja
(siemeniä) peittää melko sitkeä, vaalea kuori. Keitettäessä se muuttuu
maitomaisen kuultavaksi. Sisus on helppo "pullauttaa" pois kuorestaan.
Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen
Oi, härkäpavut on niiin hyviä! Kasvatan niitä tänä kesänä kasvimaallakin, mutta ei se sato niin valtava ole, ettei kaupasta tarvitsi hakea täydennystä :)
VastaaPoistaNäin on, Merja! Tuoreet härkäpavut ovat herkullista ja ravitsemuksellisestikin hyvää ruokaa, kunhan me suomalaisetkin oppisimme niitä käyttämään ja valmistamaan niistä maistuvaa ruokaa.
VastaaPoista