perjantai 26. elokuuta 2016

Kätevät uutuudet samalle lautaselle

Elokuun loppu toi tänä vuonna kotikokkaajalle uutuuksia, joista löytyy kokeilujeni perusteella muutamia hyviä arjen helpottajia. Käyttökokemusteni perusteella nostan suositeltavien listalle Apetitin rapsakat kasvislajitelmat Tuorekset sekä Verso Foodin helppokäyttöisen kasviproteiinivalmisteen Härkiksen, jossa maku, rakenne ja käytön helppous ovat mielestäni kohdillaan.


Käyttövalmiit kasvislajitelmat, Tuorekset, yllättivät siinä mielessä positiivisesti, että kasvikset olivat pysyneet pakkauksessa hyvälaatuisina. Tuoreus, valmistuksen nopeus, ohjeellisten kypsymisaikojen paikkansapitävyys ja hävikin minimointi ovat tämän tuoteperheen valtit.

Varsinkin yhden ja kahden hengen talouksissa voi olla vaikeaa hallita hävikkiä silloin, kun haluaa käyttää kasviksia monipuolisesti. Kaikille tulee lisäksi eteen tilanteita, jolloin kokkauksesta on selviydyttävä tosi nopeasti. Pestyt, kuoritut ja pilkotut kasvikset tarjoavat oikotien.
Härkis-kasvis”jauheliha” on mutkaton, kotimaisesta härkäpavusta valmistettu, monikäyttöinen kasviproteiinivalmiste. Jos osaa käyttää jauhelihaa, onnistuu myös tällä uutuudella. Härkis on valmiiksi kypsennettyä, maultaan miellyttävää. Kokeilin tuotetta muun muassa kaalilaatikkoon, jota tarjosin kertomatta taustatietoja. Sain spontaanit kehut.
Tuorekset ja Härkis on helppo yhdistää samaan ruokaan. Tein niistä pastaruoan niin, että hankin kastikkeeksi valmiin tomaattipohjaisen pastakastikkeen ja kokeilin niin ikään uutuustuotetta, Rummo-pastaa. Tämä pasta pitää, minkä lupaa. Rakenne kestää keittämisen ja al dente -tuntuma säilyy jopa uudelleen lämmitettynä. Ainoana pastana Rummo on saanut italialaisen kokkiliiton, Federazione Italiana Cuochin, laatumerkinnän.
Kasviksista valitsin kastikkeeseen Välimeren ja lisäkkeeksi Puutarhurin sekoitukset.
Pasta-aterian valmistukseen meni noin 10 minuuttia siitä, kun olin ainekset hankkinut ja ottanut esille.

Näin se sujui:

Laitoin pastan kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaisesti 9 minuutiksi.

Kuumensin paistinpannussa tilkan rypsiöljyä. Lisäsin paketillisen härkäpapuvalmistetta sekoitellen. Lisäsin mukaan rasiallisen (250 g) Välimeren pannuvihanneksia, johon kuuluu fenkolia, miniluumutomaatteja, punasipulia, oliiveja sekä keltaista ja punaista paprikaa. Kaadoin joukkoon tölkillisen valmista tomaattikastiketta. Kuumensin kastikkeen.

Kuumensin toisessa, pienemmässä paistokasarissa tilkan öljyä. Lisäsin Puutarhurin pannuvihannekset: kukkakaalia, porkkanaa, kesäkurpitsaa ja sokeriherneitä.  Kääntelin välillä ja annoin ainesten kypsyä, kunnes kesäkurpitsa sai hieman väriä. Maustoin kevyesti suolalla ja pippurilla.

Kokosin annokset kierrepastasta, kasvis-härkäpapu-tomaattikastikkeesta ja pannuvihanneksista. Raastoin pasta-annosten päälle parmesaania ja revin tuoreita basilikanlehtiä. Pöydässä pirskotin lisämausteeksi omaan annokseeni sriracha-kastiketta.

Ateria oli maistuva ja kylläisyyttä antava. Kasviksia ruoka sisälsi monipuolisesti. Kahdesta valmiista kasvislajitelmasta kertyi 10 eri kasvista. Lisäksi kastike sisälsi härkäpapua, tomaattia ja basilikaa.
Tavoite on syödä puoli kiloa kasviksia päivässä ja viittä väriä. Tämä ateria vie omalta osaltaan kohti maalia.
Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti