Lähellä, kotimaassa tuotettu maissi on kokonaan eri luokkaa,
oikeastaan ihan eri asia kuin ne muoviin pakatut, esikypsennetyt
tuontimaissintähkät, joita näkee nykyään joka kaupassa ja joita suomalaiset
grillaavat pitkin kesää.
Kotimaan maissi on mehukasta, makeaa herkkua, jota voi syödä aivan tuoreenakin. Kuvassa tuoreita maissinjyviä osana kulhoruokaa, johon voi lisätä mieleisensä proteiinipitoisen täydennyksen.
Maissintähkän suojalehdet kuoritaan pois, jolloin vaaleankeltaiset ”jalokivirivistöt”
tulevat esiin. Jyväset voi irrottaa veitsellä ja syödä mieluiten heti tuoreina. Uskomatonta, kuinka aromikkaita ja makeita ne
ovat!Kotimaan maissi on mehukasta, makeaa herkkua, jota voi syödä aivan tuoreenakin. Kuvassa tuoreita maissinjyviä osana kulhoruokaa, johon voi lisätä mieleisensä proteiinipitoisen täydennyksen.
Toki tähkät voi myös kokonaisina kypsentää. Keittoajaksi riittää viisi minuuttia kiehuvassa vedessä tai noin 15 minuuttia grillissä koko ajan käännellen. Grillaus sujuu helposti, kun maustat maissintähkät voilla, öljyllä ja suolalla ja kääräiset folioon. Uunissa kokonainen maissintähkä kypsyy 15 – 20 minuutissa.
Poimintatuoreina maissintähkät voi pakastaa ilman esikeittämistä.
Tuotetietoutta maissista osoitteessa www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Poimintatuoreina maissintähkät voi pakastaa ilman esikeittämistä.
Tuotetietoutta maissista osoitteessa www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Maissi-couscous
3 dl täysjyväistä couscousia
3 dl kasvislientä
3/4 tl kurkumajauhetta
3 rkl hienonnettua, tuoretta minttua
3 rkl hienonnettua, tuoretta persiljaa
1 pieni punasipuli (2 - 3 rkl hienonnettuna)
¼ tl raastettua valkosipulia
1 sitruunan mehu, ½ - ¾ dl
1 – 2 dl erilaisia pähkinöitä, manteleita ja siemeniä
5 – 6 kpl pehmeitä, kuivattuja aprikooseja tai karpaloita
2 tuoretta, kotimaista maissintähkää
2 rkl laadukasta rypsi- tai oliiviöljyä
Lisäksi
tuoreita yrtinoksia
sitruunan lohkoja
Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan eli kaada couscousin päälle kiehuvan kuuma kasvisliemi, johon olet lisännyt kurkumaa. Peitä kattila kannella 6 minuutiksi.
Siirrä valmis couscous
melko isoon kulhoon ja irrottele se ilmavaksi kahdella haarukalla tai lusikalla
nostellen. Mausta mintulla, persiljalla, punasipulilla, valkosipulilla ja
sitruunanmehulla. Sekoita nostellen.
Paahda pähkinät,
mantelit ja siemenet kuumassa pannussa ja voit halutessasi leikata niitä
pienemmiksi paloiksi. Lisää couscousin päälle. Suikaloi aprikoosit ja lisää
nekin seokseen.
Irrota
maissintähkistä suojakuoret ja säikeet. Aseta maissintähkä kerrallaan
pystyasentoon toiseen, melko isoon kulhoon. Pidä kiinni kantaosasta ja leikkaa terävällä veitsellä
irti kolme tai neljä jyvärivistöä kerrallaan.
Siirrä
irrottamasi maissinjyvät couscousseokseen ja sekoittele. Poimintatuoreet kotimaiset, makeat
maissinjyvät voi käyttää tuoreina. Annostele maissi-couscous kulhoihin. Lisää
yrtinoksia ja sitruunalohkoja.Kuva alla: Tuoreet maissinjyvät käytin osaksi kulhoruokaa, jonka täydensin lopuksi sitruuna-rypsiöljyssä paistamallani raejuuston näköisellä ruokarakeella.
Täydennnykset
Täydennä kulhoruoka haluamallasi proteiinilähteellä (yllä olevassa kuvassa frittimuikkuja). Valita voit vaikkapa:
-
pienet satayvartaat broilerista
- kasvisproteiinivalmiste paistettuna, esim. härkäpapuvalmistetta (Härkis), nyhtökauraa tai Mifu-ruokaraetta
- savulohi tai itämaisittain maustettu seesamlohi, savumuikut, frittimuikut
- marinoidut vihreät pavut tai keltaiset vahapavut
- kypsät, marinoidut kikherneet, linssit tai pavut
- herneet, paistetut sienet
Kokeilin tätä tänään ja olipa muuten todella hyvää! :)
VastaaPoistaKiitokset, todella mukava saada tietää, että kokeilit ja tykkäsit!
VastaaPoista