Kesä on
kääntymässä vääjäämättä syksyksi, ja itselläni oli jo kulunut tosi pitkä aika
siitä, kun viimeksi olin lusikoinut ihanan samettista kasvissosekeittoa. Niinpä
voimakkaina pullistelevat palsternakkani saivatkin päätyä sosekeitoksi.
Tuotetietoa palsternakasta www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Tuotetietoa palsternakasta www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Palsternakka
maistuu eteeristen öljyjensä takia aromikkaalta ja sisältämänsä sokerin
vuoksi makealta. Halusin kokeilla, kuinka savu viimeistelisi palsternakan sinänsä
sopuisan maun. Ja antoihan se hyvän oman särmänsä! Savustuspussin ansiosta
savustaa voi kotikeittiössä helposti kuka vain, vaikka muutaman palsternakan.
Keiton
päälle aivan ehdoton makulisä ovat puhtaina uunissa paahdetut palsternakkojen
kuoret. Niissä palsternakan maku yltää huippuunsa! (Kuvassa palsternakan kuoret ennen uunipaahtoa.)
Savustettu soseutettu palsternakkakeitto
500 g (2 - 3) palsternakkaa1 savustuspussi
1 sipuli
1 pieni omena
1 soseutuva peruna (100 g)
2 rkl rypsiöljyä
3 dl kasvislientä
3 – 4 dl mantelijuomaa
2 – 3 rkl sitruunan mehua
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
tuoretta timjamia
paahdettuja palsternakan kuoria
Kuori huolellisesti pestyt palsternakat
ohuelti perunankuorimaveitsellä. Ota kuoret talteen.
Leikkaa palsternakat pitkittäin neljään
osaan ja siirrä savustuspussiin. Savusta pussin ohjeiden mukaan. Savustusvaiheeseen kuluu puolisen tuntia.
Paahda
200-asteisessa uunissa palsternakkojen kuoret heti, kun uuni vapautuu palsternakkojen
savustamisesta. Pyöräytä ne ensin öljyssä ja mausta kevyesti suolalla.
Tarkkaile, milloin kuoret ovat sopivasti rapeutuneet. Tähän menee noin 15 minuuttia.
Kuori ja hienonna sipuli. Lohko pesty kotimainen omena.
Kuori ja lohko peruna.
Kuumenna
tilavassa kattilassa öljytilkka. Lisää sipuli, omena, peruna ja muutama
timjaminoksa. Anna ainesten kuullottua sekoitellen. Lisää kattilaan savustetut palsternakat, samoin kasvisliemi. Keitä, kunnes perunalohkot kypsyvät. Soseuta ainekset sauvasekoittimella.
Lisää keittopohjaan mantelimaitoa niin, että
saat keitolle sopivan sakeuden. Kuumenna sekoitellen ja surauta vielä sauvasekoittimella, jotta keitosta tulee
kuohkeaa.Mausta sitruunalla, pippurilla, ripauksella suolaa ja tuoreilla timjaminlehdillä. Tarkista maku.
Annostele keitto, ja tarjoa keiton päällä
rapeita, paahdettuja palsternakan kuoria ja timjamia.
Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo
Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti