Keltajuuren käyttö on yhtä helppoa kuin
punajuurenkin. Keltajuuri ei värjää kuten punajuuri. Samat ohjeet ja kypsymisajat käyvät molemmille. Ne keltajuuret,
joita olen maistellut, ovat olleet selvästi makeampia kuin punajuuret. Muutoin
puna- ja keltajuuri maistuvat samankaltaisilta. Kuvassa keltajuuren lisäksi raitajuurta.
Keltajuuri säilyttää kypsennettäessä
värinsä hyvin. Väri jopa tehostuu ja syvenee huomattavasti, kun keltajuuria
keittää tai paahtaa uunissa. Kypsennetyt keltajuurenlohkot tuovat vahvan
värinsä ansiosta ruokalautaselle voimaa.
Paahdoin kelta- ja raitajuuret uunissa karkeaan
suolaan painettuina. 200-asteisessa uunissa keskikokoiset syysjuurekset
kypsyivät tunnissa ja vartissa. Kuvan isoin keltajuuri vaati 1,5 tunnin kypsymisajan. Talvella, kun juurekset ovat jo pitkään varastoituja, kypsymisaika on pari tuntia.
Taustatietoa kelta- ja raitajuuresta
osoitteessa www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu.Keltajuuri-linssi-juustosalaatti
2–3 keltajuurta
karkeaa suolaa
1 tammenlehtisalaatti
1 tlk (noin 300 g) kypsiä, tummia linssejä
2 kotimaista päärynää
nokare voita
noin 200 g vuohenjuustoa (chèvre)
granaattiomenan siemeniä tai kuivattuja karpaloita
auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
Kastike
6 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
2 rkl balsamicoa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 tl hunajaa
tuoretta timjamia
Kaada uunivuokaan karkeaa suolaa niin paljon, että voit siihen asetella pestyt keltajuuret. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 1 tunti 15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tässä vaiheessa ja jatka kypsentämistä tarvittaessa.
Yhdistä kastikkeen aineet pieneen lasitölkkiin ja ravista sekaisin.
Revi huuhdotut, kuivatut salaatinlehdet tarjoiluvadille. Huuhtele ja valuta siivilässä säilykelinssit. Sekoita linsseihin osa kastikkeesta ja nostele linssit lusikalla salaattipedille.
Leikkaa
päärynät pitkittäin lohkoiksi. Kuumenna paistinpannussa voita ja paista
päärynälohkot. Nosta salaattiin.
Revi vuohenjuusto suoraan salaattiainesten päälle. Pirskota mukaan kastiketta.
Lisää
salaattiin granaatinomenan siemeniä tai kuivattuja karpaloita ja kuumassa pannussa paahdettuja siemeniä.Revi vuohenjuusto suoraan salaattiainesten päälle. Pirskota mukaan kastiketta.
Teksti, ruokaohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Henkilökuva: Sami Repo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti