Pyöreään piirakkavuokaan leivottu mustikkatorttu on suussa sulavaa herkkua vaniljajäätelön kanssa joko jälkiruokana tai kahvipöydässä. Pullataikinapohjainen
puolestaan maistuu heti lämpimänä jääkylmän maidon parina, vähän jäähtyneenä myös kahvin tai teen kanssa.
Pullataikinapohjaisen piirakkaohjeeni salaisuus on se, että pyöräytän mustikkoihin vadelmahilloa ja
lisään täytteen alle keksimurusia. Pienen erän vadelmahilloa ehtii keitellä
helposti taikinan kohoamisen aikana, kun käyttää hillosokeria. Näin täyte on
mehevä, eikä se valu.
Tyystin toisenlaista mustikkapiirakkaa minulla on tapana
tehdä piirakkavuokaan. Se on pikemmin mustikkatorttu. Lapseni ovat nimenneet
tämän pieninä kuhmupiirakaksi, koska pinnalle tulee somia valkuais-kookospilviä.
Tätä leivonnaista on tarjottu meillä monissa perhejuhlissakin. Pohjataikinan
olen yleensä maustanut kardemummalla, mutta nyt kokeilin lakritsijauhetta, ja
se vaikutti hyvältä idealta.
(pellillinen)
Taikina
3 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
¾ tl suolaa
1 dl sokeria
(kananmunaa, voitelusta ylijäävä)
2 tl hienonnettua kardemummaa
noin 8 ½ dl vehnäjauhoja
100 g voita tai rasiamargariinia (ra 60 %)
Vadelmahillo
½ l vadelmia
1 dl hillosokeria
Lisäksi
4 kpl digestive-keksejä (noin 50 g)
1 l mustikoita
Voiteluun
kananmunaa
Varaa
pullataikinan aineet huoneenlämpöön. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon. Lisää suola, sokeri ja osa voiteluun tarvittavasta kananmunasta.
Vatkaa ensin munan rakenne rikki ja valuta taikinaan reilu neljännes.3 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
¾ tl suolaa
1 dl sokeria
(kananmunaa, voitelusta ylijäävä)
2 tl hienonnettua kardemummaa
noin 8 ½ dl vehnäjauhoja
100 g voita tai rasiamargariinia (ra 60 %)
Vadelmahillo
½ l vadelmia
1 dl hillosokeria
Lisäksi
4 kpl digestive-keksejä (noin 50 g)
1 l mustikoita
Voiteluun
kananmunaa
Sekoita joukkoon
noin puolet jauhoista. Vatkaa vellimäistä seosta, jolloin siihen muodostuu
sitkoa. Lisää jauhoja koko ajan alustaen. Jätä jauhoista desilitran verran erilleen
lisättäväksi vasta rasvan lisäämisen jälkeen.
Lisää
huoneenlämpöinen rasva ja jatka alustamista. Lisää loput jauhot vähitellen.
Lisää jauhoja ja alusta sen verran, että taikina alkaa irrota kulhon reunoista.
Peitä taikinakulho
ja siirrä lämpimään paikkaan, esimerkiksi lämpimällä vedellä täytettyyn
vesialtaaseen tai johonkin vedottomaan paikkaan kuten mikroaaltouuniin. Anna taikinan kohota
kaksinkertaiseksi. Tähän menee noin puoli tuntia.
Sillä välin kun taikina kohoaa, valmista vadelmahillo. Mittaa vadelmat kattilaan, kuumenna ja
sekoita joukkoon hillosokeri. Keitä sekoitellen 10 minuuttia. Siirrä kattila
sivuun.
Vaivaa kohonnutta
taikinaa jauhotetulla pöydällä ja kauli uunipellin kokoiseksi levyksi. Ota
ristikon tekemistä varten taikinaa sivuun ja jatka vielä kaulimista. Piirakan
reunat saavat mennä hieman reunojen yli. Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle
pellille.
Murskaa keksit ja
ripottele murut taikinan päälle. Ne sitovat mustikoista valuvaa nestettä.
Sekoita vielä
vähän lämpimään tai jo jäähtyneeseen vadelmahilloon mustikat. Nostele ja levitä seos
piirakkapohjalle.
Leivo lopusta
taikinasta ohuita tankoja ja asettele ne ristikoksi piirakan päälle. Käännä
taikinan reunat täytteen päälle.
Anna piirakan
kohota 10 minuuttia. Voitele ristikko ja piirakan reunat munalla. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin
20–30 minuuttia.
Maukas mustikkatorttu
Pohja
2 munan keltuaista
1 dl sokeria
1 dl voisulaa tai pullomargariinia
1 tl lakritsinjuurijauhetta (tai kardemummaa)
1 tl leivinjauhetta
2 dl spelttijauhoja (tai vehnä- tai grahamjauhoja)
Täyte
6 dl mustikoita
½ dl hillosokeria
Pinnalle
2 munan valkuaista
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kookoshiutaleita
Sekoita
keltuaiset ja sokeri keskenään puuhaarukalla. Lisää joukkoon rasva.2 munan keltuaista
1 dl sokeria
1 dl voisulaa tai pullomargariinia
1 tl lakritsinjuurijauhetta (tai kardemummaa)
1 tl leivinjauhetta
2 dl spelttijauhoja (tai vehnä- tai grahamjauhoja)
Täyte
6 dl mustikoita
½ dl hillosokeria
Pinnalle
2 munan valkuaista
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kookoshiutaleita
Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan.
Voitele piirakkavuoka
(halkaisija noin 26 cm). Nosta taikina vuokaan ja taputtele jauhotetuin käsin
pohjalle ja reunoille. Käytä jauhoja säästelemättä, koska mustikoista valuu
nestettä. Voit jopa ripauttaa vähän korppujauhoja varsinkin keskikohtaan.
Pyöräytä hillosokeri
marjoihin ja levitä täyte pohjataikinalle.
Vatkaa valkuaiset
sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja pyöräytä muutamalla
ranneliikkeellä kookoshiutaleet vaahtoon.
Nostele valkuais-kookosvaahtoa
kahdella lusikalla nokareina mustikoiden päälle.
Aseta uuniritilä uunin
pohjalle. Paista mustikkatorttua 200-asteisessa uunissa ritilän päällä noin 20 –
25 minuuttia.
Anna tortun vähän
asettua ennen tarjoamista, että sitä on helpompi annostella. Voit tarjota
lisänä vaniljajäätelöä. Kuvassa uuniin valmis mustikkatorttu kookos-valkuaisvaahtopilvineen.
Teksti, kuvat ja
ohjeet: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti