keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Kaikkein parhaat mustikkapiirakat

Jos et pääse mustikkametsään, metsämustikoita saa toki toreilta ja kaupoistakin. Talvella käytän pakastettuja mustikoita smoothieen, mutta kesällä maistuvat tuoreet mustikat mielestäni parhailta viilin päällä tai mustikkamaitona. Toki käytän mustikoita myös leivontaan ja jälkiruokiin.

Pyöreään piirakkavuokaan leivottu mustikkatorttu on suussa sulavaa herkkua vaniljajäätelön kanssa joko jälkiruokana tai kahvipöydässä. Pullataikinapohjainen puolestaan maistuu heti lämpimänä jääkylmän maidon parina, vähän jäähtyneenä myös kahvin tai teen kanssa.
Pullataikinapohjaisen piirakkaohjeeni salaisuus on se, että pyöräytän mustikkoihin vadelmahilloa ja lisään täytteen alle keksimurusia. Pienen erän vadelmahilloa ehtii keitellä helposti taikinan kohoamisen aikana, kun käyttää hillosokeria. Näin täyte on mehevä, eikä se valu.

Tyystin toisenlaista mustikkapiirakkaa minulla on tapana tehdä piirakkavuokaan. Se on pikemmin mustikkatorttu. Lapseni ovat nimenneet tämän pieninä kuhmupiirakaksi, koska pinnalle tulee somia valkuais-kookospilviä. Tätä leivonnaista on tarjottu meillä monissa perhejuhlissakin. Pohjataikinan olen yleensä maustanut kardemummalla, mutta nyt kokeilin lakritsijauhetta, ja se vaikutti hyvältä idealta.
Pullataikinapohjainen mustikkapiirakka
(pellillinen)

Taikina
3 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
¾ tl suolaa
1 dl sokeria
(kananmunaa, voitelusta ylijäävä)
2 tl hienonnettua kardemummaa
noin 8 ½ dl vehnäjauhoja
100 g voita tai rasiamargariinia (ra 60 %)
Vadelmahillo
½ l vadelmia
1 dl hillosokeria
Lisäksi
4 kpl digestive-keksejä (noin 50 g)
1 l mustikoita
Voiteluun
kananmunaa
Varaa pullataikinan aineet huoneenlämpöön. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon. Lisää suola, sokeri ja osa voiteluun tarvittavasta kananmunasta. Vatkaa ensin munan rakenne rikki ja valuta taikinaan reilu neljännes.

Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista. Vatkaa vellimäistä seosta, jolloin siihen muodostuu sitkoa. Lisää jauhoja koko ajan alustaen. Jätä jauhoista desilitran verran erilleen lisättäväksi vasta rasvan lisäämisen jälkeen.
Lisää huoneenlämpöinen rasva ja jatka alustamista. Lisää loput jauhot vähitellen. Lisää jauhoja ja alusta sen verran, että taikina alkaa irrota kulhon reunoista.  

Peitä taikinakulho ja siirrä lämpimään paikkaan, esimerkiksi lämpimällä vedellä täytettyyn vesialtaaseen tai johonkin vedottomaan paikkaan kuten mikroaaltouuniin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Tähän menee noin puoli tuntia.
Sillä välin kun taikina kohoaa, valmista vadelmahillo. Mittaa vadelmat kattilaan, kuumenna ja sekoita joukkoon hillosokeri. Keitä sekoitellen 10 minuuttia. Siirrä kattila sivuun.

Vaivaa kohonnutta taikinaa jauhotetulla pöydällä ja kauli uunipellin kokoiseksi levyksi. Ota ristikon tekemistä varten taikinaa sivuun ja jatka vielä kaulimista. Piirakan reunat saavat mennä hieman reunojen yli. Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle pellille.
Murskaa keksit ja ripottele murut taikinan päälle. Ne sitovat mustikoista valuvaa nestettä.

Sekoita vielä vähän lämpimään tai jo jäähtyneeseen vadelmahilloon mustikat. Nostele ja levitä seos piirakkapohjalle.
Leivo lopusta taikinasta ohuita tankoja ja asettele ne ristikoksi piirakan päälle. Käännä taikinan reunat täytteen päälle.

Anna piirakan kohota 10 minuuttia. Voitele ristikko ja piirakan reunat munalla.  Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia.


Maukas mustikkatorttu

Pohja
2 munan keltuaista
1 dl sokeria
1 dl voisulaa tai pullomargariinia
1 tl lakritsinjuurijauhetta (tai kardemummaa)
1 tl leivinjauhetta
2 dl spelttijauhoja (tai vehnä- tai grahamjauhoja)
Täyte
6 dl mustikoita
½ dl hillosokeria
Pinnalle
2 munan valkuaista
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kookoshiutaleita
Sekoita keltuaiset ja sokeri keskenään puuhaarukalla. Lisää joukkoon rasva.

Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan.

Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 26 cm). Nosta taikina vuokaan ja taputtele jauhotetuin käsin pohjalle ja reunoille. Käytä jauhoja säästelemättä, koska mustikoista valuu nestettä. Voit jopa ripauttaa vähän korppujauhoja varsinkin keskikohtaan.
Pyöräytä hillosokeri marjoihin ja levitä täyte pohjataikinalle.

Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja pyöräytä muutamalla ranneliikkeellä kookoshiutaleet vaahtoon.
Nostele valkuais-kookosvaahtoa kahdella lusikalla nokareina mustikoiden päälle.

Aseta uuniritilä uunin pohjalle. Paista mustikkatorttua 200-asteisessa uunissa ritilän päällä noin 20 – 25 minuuttia.
Anna tortun vähän asettua ennen tarjoamista, että sitä on helpompi annostella. Voit tarjota lisänä vaniljajäätelöä. 
Kuvassa uuniin valmis mustikkatorttu kookos-valkuaisvaahtopilvineen.

Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti