tiistai 3. elokuuta 2021

Paras kesäkurpitsakeitto

Kasvatan kesäisin istutuslaatikossa kesäkurpitsaa. Jo yksikin taimi riittää, koska satoa tulee ihan riittävästi meidän tarpeisiin. Kaupasta tai torilta voi ostaa tarvittaessa lisää. Ilahduin, kun lapsenlapsi tullessaan yökylään kertoi, että hän toivoo tällä kertaa saada tehdä kesäkurpitsakeittoa. Se on hänen mielestään todella hyvää. Yhtään en tiedä, mistä idea oli tullut, mutta tämähän järjestyi helposti.

Joidenkin mielestä kesäkurpitsa ei maistu hyvältä. No, siinä tapauksessa he eivät varmaankaan ole saaneet maistaa ihan poimintatuoretta, pientä kesäkurpitsaa. Maku on parhaimmillaan alle 20-senttisessä kesäkurpitsassa. Tarkimmat haluavat herkutella kesäkurpitsoilla siinä vaiheessa, kun poikittainen leikkauspinta vastaa kahden euron kolikon kokoluokkaa.

Tottahan se on, että pieni, äskettäin kasvista irrotettu kesäkurpitsa maistuu vaikka sellaisenaan, raakana. Minusta makua voi luonnehtia pähkinäiseksi, sisustaa kermaisen makuiseksi. Rakenne on miellyttävä, kiinteä, mutta samettinen. Suurissa kesäkurpitsoissa rakenne on varsinkin keskeltä löysä ja maku vetinen.

Kesäkurpitsan maku ja nautittavuus vaihtelevat myös lajikkeen mukaan. Tyypiltään kesäkurpitsa on Suomessa yleisimmin zucchini. Nimi on peräisin Italiasta, jossa tätä kesäkurpitsaa viljellään paljon. Kuoren väri voi olla vihreä tai keltainen. Nuoria kesäkurpitsoita on käsiteltävä hellävaraisesti, koska kuori on hyvin ohut ja pehmeä. Kuori kolhiintuu pienestä kynnen hipaisustakin.

Kesäkurpitsan makupariksi keittoon sopivat hyvin kesäsipulit vihreine varsineen. Kesäkautena saa myös tuoretta valkosipulia, joten sitä mukaan myös. Nämä ovat pääainekset, jotka kypsennetään. Lisää vihreää ja aromia saadaan tuoreista yrteistä ja vaikkapa lehtikaalista, jos sitä sattuu olemaan saatavilla. Fenkolista pitävä voi lisätä fenkolinsiemeniä keitinliemeen.

Kesäkurpitsakeiton valmisti ohjauksessani 11-vuotias koululainen. Kokosimme ensin ainekset valmiiksi, minkä jälkeen keitto valmistui noin 15 minuutissa.

Veitsen käyttö sujuu alakoululaiselta hyvin, koska hänen on annettu harjoitella. 


Ainekset kattilaan ja 10 minuuttia keittämistä.

Keiton täyteläisyyttä lisäämään valitsimme koululaisen kanssa perinteistä Koskenlaskija-sulatejuustoa. Tämän sijaan voi käyttää tuorejuustoa tai ruokakermaa.

Lautaselle sopivat samat täydennykset kuin yleensäkin sosekeittoihin. Raejuusto on hyvä valinta, mutta myös paahdetut siemenet tai pähkinät käyvät tai paahdetut leipäkuutiot.

Vinkki: Keittoon voi soseuttaa mukaan sopivan määrän kypsiä linssejä, kikherneitä tai herneitä. Nämä saostavat ja lisäävät keiton ravitsevuutta. Mausteeksi käy sitruunanmehu. Sulatejuuston sijaan voi näiden yhteydessä käyttää kermaa, valinnan mukaan.


Kesäkurpitsakeitto

500–600 g kesäkurpitsaa (2 pienehköä)
2 nippusipulia varsineen
1 valkosipulinkynsi
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
4 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
noin 1/3 pkt (noin 80 g) sulatejuustoa (Koskenlaskija)
mustapippuria
tuoreyrttejä valinnan mukaan, esim. persiljaa, timjamia, basilikaa, rosmariinia
(lehtikaalin lehti)
Lisäksi: raejuustoa

Huuhtele kesäkurpitsat ja sipulit ja paloittele ne. Kuori ja paloittele valkosipulinkynsi.

Kuullota kasvispalaset kattilassa öljytilkassa. Lisää vesi ja liemikuutio.

Keitä noin 10 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa paloiteltu sulatejuusto ja sekoita.

Mausta keitto ripauksella mustapippuria ja hienonnetuilla tuoreyrteillä ja halutessasi lehtikaalin lehdellä. Soseuta tasaiseksi ja kuohkeaksi sauvasekoittimella.

Annostele keitto lautasille ja lisää päälle raejuustoa ja tuoreyrttejä.

Vinkki: Keiton pinnalle voit raejuuston sijaan lisätä paahdettuja siemeniä tai pähkinöitä. Myös paahdetut leipäkuutiot sopivat keiton lisäkkeiksi.

Teksti, ohje ja kuva: Pirjo Toikkanen



1 kommentti:

  1. Käytän paljon kesäkurpitsaa. Iloinen asia oli pyöreä kesäkurpitsa. Vielä parempi kuin pitkä. Siemet ei tunnu ollenkaan. Olen tehnyt joka ihanan juustokakun . Siinä ei ole juustoa vaan kurpitsaa ja on aivan ihana.

    VastaaPoista