Heinä-elokuussa täytyy ainakin muutaman kerran hankkia ja maistaa tuoreita, kypsiä aprikooseja, jos kaupassa tai marjojen myyntikojuilla sellaisia sattuu näkemään. Nyt aprikooseja on ollut aika hyvin saatavilla.
Mieleni alkoi tehdä jotain, jossa voin yhdistää aprikooseihin tuoretta rosmariinia. Muistin myös toisen aprikoosille lyömättömän liittolaisen, mantelin. Niinpä kokeilin leipoa rennon galetten, jonka täytteeksi tuli aprikoosilohkoja, mantelimassaa ja hienonnettua rosmariinia.
Punakeltaiset ja oranssiset aprikoosit viehättävät ulkonäöllään. Niissä on aavistuksen nukkainen pinta. Kooltaan aprikoosit ovat ison luumun luokkaa, ja hedelmän kyljessä on hauska uurre. Hieman pehmeät, mutta vielä kiinteät aprikoosit ovat parhaita. Kypsyydestä kertoo myös tuoksu.
Jotkut tekevät aprikooseista hilloa, sosetta tai marmeladia. Tuoreet, mutta myös kuivatut aprikoosit sopivat lisäksi lammas-, kalkkuna-, broileri- ja porsaanliharuokiin. Ankanliha ja aprikoosit ovat kuin toisilleen luodut.
Rosmariinin lisäksi aprikoosille sopivia mausteita ovat inkivääri, chili, curry ja muskotti. Mantelit ja pistaasit solmivat aprikoosien kanssa mielestäni taivaallisen makuyhdistelmän.
Kuvan aprikoosigalette heti uunista otettuna.
Mantelinen aprikoosi-rosmariinigalette
Pohjataikina
vajaa 4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaura- tai mantelijauhoa
¼ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g voita (tai margariinia)
vajaa 1 dl jääkylmää vettä
Täyte
200 g mantelimassaa
8–10 tuoretta aprikoosia
tilkka juoksevaa hunajaa
hienonnettua, tuoretta rosmariinia
Pinnalle
mantelilastuja
tomusokeria
tuoretta rosmariinia
Anna
mantelimassan ja rasvan jähmettyä jääkaapissa. Varaa kaikki ainekset esille.
Sekoita
vehnäjauhoihin kaurajauhot, suola ja sokeri. Paloittele joukkoon voi tai
margariini. Nypi sormin ainekset murumaiseksi seokseksi.
Lisää jääkylmää vettä,
kunnes saat nopeasti muodostettua ainekset yhtenäiseksi taikinapalloksi. Siirrä
taikina kelmulla peitettynä jääkaappiin.
Huuhtele
aprikoosit, halkaise ja poista siemenet. Leikkaa hedelmät noin kahdeksaan
osaan. Hienonna rosmariini veitsellä leikaten.
Kaulitse taikina
leivinpaperin päälle. Voit lisätä toisen leivinpaperiarkin taikinan päälle, jolloin
kaulitseminen helpottuu, ja taputtele taikina lopuksi ohueksi soikioksi käsin.
Viipaloi jääkaappikylmä
mantelimassa ja asettele taikinalevyn päälle, mutta jätä reunat vapaiksi
täytteistä. Lisää aprikoosilohkot. Mausta hienonnetulla rosmariinilla. Juoksuta pintaan hunajaa, noin teelusikallisen verran. Käännä taikinan reunat täytteen päälle
muutaman sentin leveydeltä.
Kostuta reunoja vedellä
sormin, jotta saat mantelilastut tarttumaan reunoille.
Kypsennä galettea
225-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi ja tuprauta
pintaan tomusokeria teesiivilän läpi. Lisää muutamia rosmariininoksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti