Syyskuun loppupuolella alkaa kauppoihin ilmestyä pieniin rasioihin pakattuja, somia ruusukaalinkeriä. Jo ulkonäkö viehättää ja saa miettimään, mitähän hyvää näistä tällä kertaa voisi valmistaa. Se loistohyvä tänä syksynä on ruusukaalisalaatti, johon lisäsin juustoa ja pähkinöitä.
Vinaigrette-tyyliseen kastikkeeseen poimin itse kasvattamaani ranskalaista rakuunaa, joka vielä tähänkin aikaan viihtyy tuoreena istutuslaatikossa. Kaveriksi lisäsin myös pakastamaani ruohosipulia sekä sinappia ja fenkolinsiemeniä.
Salaatti saa hyvää purutuntumaa sekä pientä makeutta ja hapokkuutta kuivatuista karpaloista. Karpaloiden sijaan ruusukaalisalaattiin käy myös paloiteltu omena.
Hasselpähkinät tai pähkinäsekoitus tuovat salaattiin makulisää ja ryhtiä. Paahda ne ensin ja murskaa vaikka huhmareessa. Koska ruusukaali rakastaa aniksisia makuja, lisää kastikkeeseen aniksen- tai fenkolinsiemeniä. Nekin on hyvä ensin paahtaa kevyesti pannussa ja sitten hienontaa huhmareessa.
Juustovalintaa mietin pitkään, ja tulin siihen tulokseen, että jokainen valitkoon juuston mielensä mukaan. Minusta pehmeät, melko miedotkin juustot maistuvat tässä kokoonpanossa kaikkein mukavimmilta. Tällaisia ovat pehmeät valkohomejuustot, mozzarella, burrata tai vaikka kotoinen leipäjuusto. Joku toinen voisi päätyä sinihomejuustoon tai fetaan.
Ruusukaali-juustosalaatti
300 g ruusukaalia
vettä, suolaa
1 (syys)sipuli
1 pienehkö valkosipulinkynsi
nokare voita ja tilkka öljyä
2 dl pähkinöitä valinnan mukaan
100 g juustoa, esim. camembert/burrata/leipäjuusto
1 dl kuivattuja karpaloita (tai paloiteltu omena)
Kastike:
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
¼ - ½ tl raastettua valkosipulinkynttä
½ - 1 tl sinappia
mustapippuria myllystä
½ - 1 tl hienonnettuja aniksen- tai fenkolinsiemeniä
1 rkl hienonnettua, tuoretta rakuunaa (tai 1 tl kuivattua)
(1 rkl hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa)
Huuhtele ruusukaalit
ja poista kannoista siivu tummunutta pintaa, jos sitä on. Leikkaa kantoihin pikkuveitsellä ristiviillot kypsymisen nopeuttamiseksi.
Siirrä ruusukaalit
kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä viisi minuuttia. Valuta
ja jäähdytä jääkylmässä vedessä, jolloin väri säilyy kirkkaanvihreänä.
Kuori ja leikkaa
sipuli ja valkosipuli ohuiksi viipaleiksi. Paista sipulit öljy-voiseoksessa
pannussa niin, että ne eivät saa väriä, mutta ne pehmenevät raukeiksi ja
kypsyvät. Käytä mietoa tai keskilämpöä.
Viipaloi
ruusukaalit poikittain ohuelti, noin kuuteen tai jopa kahdeksaan osaan kaalinkerien koon
mukaan. Siirrä
ruusukaalit laakeaan tarjoiluastiaan.
Sekoita
kastikeainekset keskenään ja valele ruusukaaleille. Lisää kypsennetyt sipulit. Paloittele
tai murenna mukaan juusto.
Paahda pähkinät
kuumalla pannulla, murskaa huhmareessa ja ripottele salaattiin. Lisää myös kuivatut karpalot tai omenapalaset.
Voit kevyesti
nostellen sekoittaa salaatin ja antaa sen tekeytyä noin 10 minuuttia. Tarjoa salaatin kanssa lämmintä leipää. Valele leipäviipaleille oliiviöljyä.
Nauti!
Ohje, kuvat ja
teksti: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti