perjantai 10. maaliskuuta 2023

Fenkoli-avokado-artisokkasalaatti

Tämän salaatin runkona toimii kolme ainesta, joista jokaisesta pidän ja jotka täydentävät toisiaan niin rakenteensa kuin makunsakin puolesta. Nämä ainekset ovat: salaattifenkoli, avokado ja latva-artisokan sydämet. Artisokansydämet hankin lasitölkkiin säilöttyinä.

Salaattifenkolin lakritsiin vivahtava maku miellyttää varsinkin, kun leikkaa fenkolin melko ohuiksi viipaleiksi. Fenkoli antaa sopivasti pureskeltavaa pehmeän avokadon rinnalle. Öljyyn säilötyistä artisokansydämistä salaatti saa kastiketta, jota yleensä vielä täydennän oliiviöljyllä, ripauksella suolaa ja pippuria. Avokadolle ja muullekin salaatille puserretusta sitruunanmehusta salaattiin tulee sopivasti hapokkuutta.

Fenkoli-avokado-artisokkasalaattia voi täydentää ihan sen mukaan, mitä kotoa löytyy. Lehtiselleriä lisään usein, samoin appelsiinia tai omenaa, joskus kurkkua, yrttejä tai versoja sekä pähkinöitä tai siemeniä.

Mietin, miksiköhän juuri tämä salaatti miellyttää ja miksi siihen palaan. Maku, suutuntumat ja ulkonäkö viehättävät. Hain selityksiä myös sille, miksi salaatti jättää niin hyvän olon.  Luin, että latva-artisokkaa pidetään ruuansulatuksen ja maksan toiminnan kannalta hyvänä. Väitetään, että latva-artisokka laskee veren kokonaiskolesterolia, suojaa maksaa, tehostaa ruuansulatusta ja tukee maksan toimintaa lisäämällä sapen eritystä.

Fenkolin tiedetään sisältävän muun muassa C-vitamiinia, kaliumia, kuitua ja folaattia sekä anetolia, jonka sanotaan vähentävän tulehduksia, suojaavan maksaa ja jopa ennaltaehkäisevän syöpäsairauksia. Avokadosta tiedetään muun muassa, että sen rasvakoostumus on hyvä ja että se sisältää paljon energiaa.


Fenkoli-avokado-artisokkasalaatti

(kahdelle)

1 salaattifenkoli
noin 6 artisokansydäntä tölkistä
1 avokado
2–3 rkl sitruunanmehua
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Lisäksi, jos haluat:
appelsiinia, omenaa, lehtiselleriä, tuoreyrttiä, kurkkua, pähkinöitä tai siemeniä

Huuhtaise fenkoli, leikkaa pitkittäin osiin ja edelleen ohuiksi viipaleiksi. Jaa kahdelle lautaselle.

Nostele artisokansydämiä tölkistä ja halkaise ne. Lisää fenkolipalasten päälle. Valuta mukaan myös säilyketölkin öljyä, joka on usein maustettu yrtein tai muulla tavoin.

Puolita avokado ja poista siemen. Puserra pintaan sitruunanmehua ja koverra pikkulusikalla salaattiannoksiin. Puserra salaattiin sitruunanmehua ja rouhaise suolaa ja pippuria.

Voit täydentää annokset haluamallasi tavalla esim. lehtisellerillä, kurkulla, appelsiini- tai omenalohkolla, pähkinöillä.

Salaatti sopii alkuruuaksi tai välipalaksi. Itse syön tätä salaattia usein myös iltaruokana, kokonaisena kevyenä ateriana leivän kanssa.



Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen


"Puoli kiloa päivässä!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti