perjantai 20. lokakuuta 2023

Harira – hurmaava marokkolaiskeitto

Olen huomannut, että mieluisat muistot myös hajuaistin välityksellä jäävät mieleen loppuelämäksi. Yksi tällainen pysäyttävä elämys tuli itselleni vastaan Marokossa, jonne perheen kanssa matkasimme joskus viime vuosituhannella. Kun saavuimme hotellin pihaan, panin merkille huikean valon lisäksi houkuttavan ruoan tuoksun. En tietenkään voinut tietää, mistä oli kyse, mutta se selvisi pian: siellä keiteltiin hariraa.

Vuosikymmenten jälkeen halusin palata tähän marokkolaiskeittoon juuri nyt, kun tuulee, välillä jopa myrskyää ja sataa. Vähän vilustaakin ja on ”kaktus kurkussa”. On saatava jotain lämmittävää, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa.

Huomasin varsin pian nettiä selatessani, että hariraa on yhtä monta kuin on tekijäänsäkin. Hyvä, saan vapauden tehdä omanlaiseni keiton, jota kuitenkin syystä voin hariraksi kutsua.

Omaan harira-keittooni käytin kikherneitä ja linssejä, joista tulee mielestäni ihan riittävästi ruokaisuutta. Jos lihaisan keiton haluaa, oikea valinta on lampaanliha.

Ruukkukorianteri, varsin hentoinen, sopii kyllä antamaan ihanaa aromia keiton pinnalle suoraan lautaselle, mutta kattilaan lisäsin reilulla kädellä kaupoissa pakastettuna myytävää korianteria.

Jotkut maustavat hariran harissalla, joka on chilipohjainen maustetahna ja sisältää valkosipulia, kuminaa, kurkumaa ja korianteria. Myös sumac-mauste sopii. Se tuo sitruksista makua ja on sumakkipensaan punaisista marjoista jauhettu mauste. Currytahnaa näkyy käytetyn niin ikään. Porkkanan ohella tai sen sijaan keittoon sopii bataatti. Tee siis alla näkyvän ohjeeni mukaan tai varioi!

Harira – marokkolainen papukeitto

2 sipulia
3 - 4 valkosipulinkynttä
2 keskivahvaa chiliä
2 porkkanaa
noin 3 rkl oliiviöljyä
reiluhko pala tuoretta inkivääriä (tai inkiväärijauhetta)
1 tuore kurkuma (tai kurkumajauhetta)
1 tl kanelia
1 l kasvislientä
2 tlk tomaattimurskaa
1 tlk kypsiä kikherneitä
1 tlk kypsiä (punaisia) linssejä
noin ½ dl sitruunanmehua
½ tl garam masalaa
3 lehtikaalin lehteä
tuoretta tai pakastekorianteria
(suolaa, mustapippuria, hunajaa)

Kuori ja hienonna sipulit ja chilit. Leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Jos käytät tuoretta inkivääriä ja kurkumaa, raasta ne.

Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja kuumenna sekoitellen sipulit, chilit ja porkkanat. Lisää inkivääri, kurkuma ja kaneli. Kuumenna vielä hetki.

Kaada kattilaan kasvisliemi sekä tomaattimurskat. Keitä haudutellen, kunnes porkkanapalasetkin kypsyvät.

Lisää keittoon siivilässä valutetut ja huuhdotut kikherneet ja linssit. Kuumenna keitto.

Mausta sitruunanmehulla ja garam masala -mausteseoksella. Revi mukaan huuhdotut lehtikaalin lehdet suupaloina pitkin lehtiruotoa, jota ei käytetä. Kuumenna jälleen.

Lisää keittoon pakastettua tai tuoretta korianteria runsaasti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja halutessasi hunajaa.

Teksti, resepti ja kuvat: Pirjo Toikkanen


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti