tiistai 2. tammikuuta 2024

Linssi-tomaattipasta

Helppoja ja kaikille, myös pienille lapsille, maistuvia ruokaohjeita ei ole koskaan liikaa. Yksi kätevä arjen ruoka on linssi-tomaattipasta. Kastikkeen voi valmistaa voimakkaasti tai miedosti maustetuksi ruokailijoiden mukaan. Pienimmille kastike kannattaa soseuttaa. Aikuiseen makuun sopii paremmin kastike, josta ainekset näkyvät.

Kastikkeen tasapainoisen maun salaisuus on yhdistelmässä sipuli + porkkana + lehtiselleri. Pyhä kolminaisuus, jota italialaiset kutsuvat nimellä soffrito ja ranskalaiset nimellä mirepoix. Mielestäni myös valkosipuli täydentää kokonaisuuden. Jos käytettävissä on purjoa, lisään myös sitä.

Linssit kuuluvat suosikkeihini, koska kuivattuinakin ne kypsyvät nopeasti. Linssejähän voi toki hankkia myös valmiiksi kypsennettyinä. Linssejä kannattaa pitää varalta kaapissa aina. Ne ovat mainio proteiinin lähde ja ainakin itselleni herkkävatsaiselle ne sopivat mitä parhaiten.

Pastan valitsee kukin mieltymystensä tai sen mukaan, mitä kaapissa sattuu olemaan. Samoin voi vaihdella yrttimaustetta. Basilika ja persilja toimivat aina. Oma valintani on useimmiten timjami. Käytän sitä lähes päivittäin joko tuoreena tai kuivattuna erilaisiin ruokiin. Uskon sen hyvää tekeviin vaikutuksiin suoliston hyvinvoinnin kannalta.

Kuvan annoksessa kastike on soseutettu pienelle ruokailijalle. Isommille, myös lapsille soseuttamaton kastike on miellyttävämpi.

Linssi-tomaattipasta

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
neljännes purjoa
2 porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
2–3 rkl oliiviöljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2–3 dl vettä, tomaattitölkin huuhtelu
3 rkl tomaattisosetta
tuoretta ja/tai kuivattua timjamia
1 tl paprikajauhetta
2 rkl balsamicoa
1 ½ dl kuivattuja punaisia linssejä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Lisäksi
400–500 g pastaa
parmesaaniraastetta

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Huuhtele ja paloittele purjo. Leikkaa kuoritut porkkanat pieniksi kuutioiksi. Paloittele myös lehtisellerin varret.

Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota siinä em. kasvikset. Lisää tomaattimurska ja huuhtele tölkki vettä lisäten. Lisää mukaan tomaattisosetta, timjamia, paprikajauhetta ja balsamicoa. Kuumenna sekoitellen.

Huuhtele linssit ja lisää kattilaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa vettä tai mieluiten kasvislientä. Jatka kypsentämistä, kunnes linssit ja muut ainekset ovat kypsiä.

Kastikkeen valmistuessa keitä pasta ja valuta. Voit valita, soseutatko kastikkeen sauvasekoittimella vai tarjoatko sellaisenaan, jolloin ainekset jäävät näkyviin. Tarkista maku. Sekoita kastike pastan joukkoon.

Tarjoa lisäksi parmesaaniraastetta.

Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen


1 kommentti:

  1. Hei Pirjo Hieno homma. Kokeilen sitä heti huomenna. Seija

    VastaaPoista