Helmikuun toinen tiistai on nimetty kansalliseksi
kalakeittopäiväksi ja heti helmikuun alussa juhlitaan kansallisrunoilija Johan
Ludvig Runebergiä. Selailin viime vuonna ilmestyneitä Heli Niemisen Turku lautasella 3 ja Petra Tuomisen ja Matleena
Lahden Makujen Porvoo -ruokakirjoja, ja poimin niistä kokeiltaviksi mainiot
ohjeet mainitsemieni merkkipäivien kunniaksi.
Molemmista kaupungeista löytyy ruokamatkaajalle houkuttavia
käyntikohteita, joita teoksissa esitellään. Sen lisäksi kotikokkaaja saa
kirjoista ruoka- ja leivontaohjeita kotona toteutettaviksi. Satokausi- ja
sesonkiruoan kannattajana valitsin juuri nyt turkulaisilta kalakeiton ja
porvoolaisilta runebergintorttuset.
Ravintola Göran tarjoaa Turun satama-alueella saariston
makuja. Göran toimii osana suosittua matkailukohdetta merimuseo Forum Marinumia.
Göranin nimi oli aiemmin Daphne, mutta omistajan vaihtuessa viime vuonna myös
nimi muuttui. Nimi tulee kirjailija Göran Schildtin mukaan. Hän purjehti purjevene
Daphnella Välimerellä 1940–1960-luvuilla ja julkaisi purjehduksistaan kahdeksan
kirjaa.
Göranin kalakeitto esitellään Turku lautasella -kirjassa
alkuruokana. Noudatin ohjetta, mutta puolitoistakertaistin ainesten määrät,
koska halusin keittoa ison kattilallisen. Vähensin voin määrää niin, että
kuullotin aluksi kasvikset voin sijaan rypsiöljyssä ja lopuksi kalapalojen
kanssa lisättävän voin määrän vähensin kolmannekseen. Kannattaa käyttää
laadukkaita liemiä. Itselläni oli madelientä, jota täydensin Puljongin
kalaliemellä.Todella herkullista keitosta tuli. Erityisesti minua
viehättää aina fenkoli kalan kaverina. Helppo ja toimiva ohje, jota
suosittelen!
Kalakeitto Göranin
tapaan
3 sipulia
1–2 rkl rypsiöljyä
3 tomaattia
3 dl valkoviiniä
noin 1 l kalalientä
2 porkkanaa
noin ½ kg perunoita
1 (salaatti)fenkoli
suolaa
600 g lohifileetä (tai muuta kalaa)
50 g voita
tuoretta tilliä
1–2 rkl rypsiöljyä
3 tomaattia
3 dl valkoviiniä
noin 1 l kalalientä
2 porkkanaa
noin ½ kg perunoita
1 (salaatti)fenkoli
suolaa
600 g lohifileetä (tai muuta kalaa)
50 g voita
tuoretta tilliä
Kuori ja hienonna
sipulit. Kuutioi tomaatit. Kuori porkkanat ja perunat. Paloittele nämä ja
fenkoli.
Kuumenna ison kattilan pohjalle öljytilkka ja kuullota siinä sipulit. Lisää tomaatit ja hauduta hetken aikaa.
Lisää valkoviini ja keitä, kunnes siitä on haihtunut noin puolet. Lisää kalaliemi, kuumenna ja lisää kasvikset ja perunat. Keitä kypsiksi ja lisää suolaa vähin erin välillä maistellen.
Siirrä kalapalat kattilaan, samoin voi sekä hienonnettu tilli. Hauduta keittoa viitisen minuuttia, kunnes kala kypsyy.
Kuumenna ison kattilan pohjalle öljytilkka ja kuullota siinä sipulit. Lisää tomaatit ja hauduta hetken aikaa.
Lisää valkoviini ja keitä, kunnes siitä on haihtunut noin puolet. Lisää kalaliemi, kuumenna ja lisää kasvikset ja perunat. Keitä kypsiksi ja lisää suolaa vähin erin välillä maistellen.
Siirrä kalapalat kattilaan, samoin voi sekä hienonnettu tilli. Hauduta keittoa viitisen minuuttia, kunnes kala kypsyy.
Turku lautasella 3 on tyylikäs ja kiinnostava kirja
muutoinkin kuin vain herkullisten ruokaohjeidensa perusteella. Se esittelee ruokakulttuurin historiaa ja tätä päivää sekä Turusta niin uusimmat kuin klassisetkin ravintolat. Uusimpiin lukeutuu kulttimaineeseen
noussut ravintola Kaskis ja klassikoista olkoon esimerkkinä 120-vuotias Kauppahalli,
jonne voi poiketa syömään ja ostoksille.
Parasta runebergintorttujen ohjetta olen ennenkin etsinyt Porvoosta,
ja löytänyt monia hyviä aina Fredrika Runebergin reseptikirjasesta alkaen.
Makujen Porvoo -kirjan suloisten runebergintorttusten ohjeen antaa Ani’s Café. Nämä runebergintortut ovat nimensä mukaisesti juuri sopivan kokoisia suupaloja, joita voi
maistella yhden tai kaksi kerrallaan. Kuohuviinilasillinen on niiden juhlava pari, ja totta kai ne käyvät niin kahvi- kuin teepöytään.
Näiden runebergintorttusten maku on harmoninen ja selkeä. Aromissa
tunnistaa voin ja mantelit, joita kostutusliemen punssi (tai rommi) sopivasti täydentää. Taikinan voi maustaa karvasmantelitipalla tai sitruunanmehulla, joka tuo raikkautta. Jos kaipaa piparkakkumaisia makuja, kannattaa kokeilla kardemummaa.
Runebergintorttuset
(noin 50 kpl)
(noin 50 kpl)
200 g voita
3 dl sokeria
1 muna
4 ½ dl vehnäjauhoja
4 ½ dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
(1–2 tippaa karvasmanteliöljyä tai sitruunanmehua)
Kostutukseen
2 ½ dl vettä
2 ½ dl sokeria
(maun mukaan punssia tai rommia)
Koristeluun
1 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 tl vettä
3 dl sokeria
1 muna
4 ½ dl vehnäjauhoja
4 ½ dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
(1–2 tippaa karvasmanteliöljyä tai sitruunanmehua)
Kostutukseen
2 ½ dl vettä
2 ½ dl sokeria
(maun mukaan punssia tai rommia)
Koristeluun
1 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 tl vettä
Vaahdota huoneenlämpöinen
voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää muna edelleen vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Mausta halutessasi karvasmantelilla.
Nostele taikina kahden pikkulusikan avulla pieniin, voideltuihin vuokiin. Paperivuokia ei tarvitse voidella. Paista torttusia 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Torttusten koko vaikuttaa paistoaikaan.
Tee kostutusliemi. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Mausta halutessasi punssilla tai rommilla. Jäähdytä liemi. Kostuta leivonnaiset kauttaaltaan.
Sekoita tomusokerista ja vedestä paksu tahna. Nosta jokaisen torttusen päälle vadelmahilloa ja pursota kuorrutus hillon ympärille. Voit käyttää myös valmista, pursoon pakattua kuorrutusta.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Mausta halutessasi karvasmantelilla.
Nostele taikina kahden pikkulusikan avulla pieniin, voideltuihin vuokiin. Paperivuokia ei tarvitse voidella. Paista torttusia 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Torttusten koko vaikuttaa paistoaikaan.
Tee kostutusliemi. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Mausta halutessasi punssilla tai rommilla. Jäähdytä liemi. Kostuta leivonnaiset kauttaaltaan.
Sekoita tomusokerista ja vedestä paksu tahna. Nosta jokaisen torttusen päälle vadelmahilloa ja pursota kuorrutus hillon ympärille. Voit käyttää myös valmista, pursoon pakattua kuorrutusta.
Teksti ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti