sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Mustikka-kaurakukkoset – lempeät lämpimäiset


Mustikka ja kaura maistuvat useimpien mielestä herkullisilta, sopivat useimmille ja ovat ravitsemuksellisesti kiistatta suomalaisten raaka-aineiden parhaimmistoa. Yhdistin nämä kaksi voima-ainesta pieniksi mustikkakukoiksi annosvuokiin. Herkkua tuli, varsinkin, kun lisäsi kuuman kukkosen päälle sulamaan vaniljajäätelöä.


Mustikat poimin omasta pakastimesta, ja niitähän saa kotimaisina myös kaupasta teollisuuden pakastamina. Gluteenittomia kaurajauhoja hankin tavallisesta marketista. Useimmiten niin kalakukkojen kuin lanttu- ja juureskukkojenkin kuoritaikinoihin käytetään ruisjauhoja, ja kyllä ne sopivat mustikkakukkoihinkin, mutta minusta kaura vielä paremmin, kun on makeasta, kahvinkin kanssa nautittavasta herkusta kyse. 


Mustikka-kaurakukkoset
(6 pieneen, uuninkestävään vuokaan tai yhteen isompaan vuokaan)

Kuoritaikina
150 g voita tai rasiamargariinia
¾ dl sokeria
3 dl kaurajauhoja (pieni osa voi olla kauraleseitä)
1 tl leivinjauhetta
Mustikkatäyte
6 dl (pakaste)mustikoita
¾ dl hillosokeria
(lakritsinjuurijauhetta tai vaniljaa tai sitruunan- tai limetinkuoriraastetta)
Vuokien voiteluun
nokare voita tai margariinia
Aloita täytteestä. Kuumenna (jäiset) marjat kattilassa hillosokerin kanssa sekoitellen. Keittoaika voi jäädä noin puoleen pakkauksessa mainitusta, koska täyte kuumenee vielä uunissa. Mausta halutessasi lakritsijauheella, vaniljalla tai sitruskuoriraasteella. Jäähdytä seos.
Sekoita notkeaan rasvaan sokeri. Yhdistä kuivat ainekset ja lisää ne rasvaseokseen.
Voitele pikkuvuokien sisukset. Painele taikinaa jauhotetuin sormin vuokien pohjille ja reunoille. Pohjalle voi ripauttaa kauraleseitä sitomaan täytteen kosteutta. Jätä taikinaa ripoteltavaksi täytteen päälle.
Lusikoi mustikkatäyte taikinoituihin vuokiin. Murenna pinnalle taikinaa täytteen peitoksi.
Paista kukkosia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Laita uunin pohjalle foliota tai leivinpaperia, koska mustikkalientä voi kuohua yli.
Tarjoa mustikkakukkoset vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Vinkki: Voit käyttää täytteeseen joko pelkästään metsämustikoita tai pensasmustikoita tai yhdessä näitä molempia.
Huom. Mustikkakukko eli mustikkarättänä on alkujaan savolainen perinneherkku, johon käytetään ruisjauhoja. Täytteen mustikat usein vain pyöräytetään sokerissa ja perunajauhoissa.
Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti