Mustikka ja kaura maistuvat useimpien mielestä
herkullisilta, sopivat useimmille ja ovat ravitsemuksellisesti kiistatta
suomalaisten raaka-aineiden parhaimmistoa. Yhdistin nämä kaksi voima-ainesta
pieniksi mustikkakukoiksi annosvuokiin. Herkkua tuli, varsinkin, kun lisäsi
kuuman kukkosen päälle sulamaan vaniljajäätelöä.
Mustikat poimin omasta pakastimesta, ja niitähän saa
kotimaisina myös kaupasta teollisuuden pakastamina. Gluteenittomia kaurajauhoja hankin
tavallisesta marketista. Useimmiten niin kalakukkojen kuin lanttu- ja
juureskukkojenkin kuoritaikinoihin käytetään ruisjauhoja, ja kyllä ne sopivat
mustikkakukkoihinkin, mutta minusta kaura vielä paremmin, kun on makeasta,
kahvinkin kanssa nautittavasta herkusta kyse.
Mustikka-kaurakukkoset
(6 pieneen, uuninkestävään vuokaan tai yhteen isompaan vuokaan)
(6 pieneen, uuninkestävään vuokaan tai yhteen isompaan vuokaan)
Kuoritaikina
150 g voita tai rasiamargariinia
¾ dl sokeria
3 dl kaurajauhoja (pieni osa voi olla kauraleseitä)
1 tl leivinjauhetta
Mustikkatäyte
6 dl (pakaste)mustikoita
¾ dl hillosokeria
(lakritsinjuurijauhetta tai vaniljaa tai sitruunan- tai limetinkuoriraastetta)
Vuokien voiteluun
nokare voita tai margariinia
150 g voita tai rasiamargariinia
¾ dl sokeria
3 dl kaurajauhoja (pieni osa voi olla kauraleseitä)
1 tl leivinjauhetta
Mustikkatäyte
6 dl (pakaste)mustikoita
¾ dl hillosokeria
(lakritsinjuurijauhetta tai vaniljaa tai sitruunan- tai limetinkuoriraastetta)
Vuokien voiteluun
nokare voita tai margariinia
Aloita
täytteestä. Kuumenna (jäiset) marjat kattilassa hillosokerin kanssa
sekoitellen. Keittoaika voi jäädä noin puoleen pakkauksessa mainitusta, koska
täyte kuumenee vielä uunissa. Mausta halutessasi lakritsijauheella, vaniljalla
tai sitruskuoriraasteella. Jäähdytä seos.
Sekoita notkeaan
rasvaan sokeri. Yhdistä kuivat ainekset ja lisää ne rasvaseokseen.
Voitele pikkuvuokien sisukset. Painele taikinaa jauhotetuin
sormin vuokien pohjille ja reunoille. Pohjalle voi ripauttaa kauraleseitä
sitomaan täytteen kosteutta. Jätä taikinaa ripoteltavaksi täytteen päälle.
Lusikoi
mustikkatäyte taikinoituihin vuokiin. Murenna pinnalle taikinaa täytteen
peitoksi.
Paista kukkosia
200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Laita uunin pohjalle foliota tai
leivinpaperia, koska mustikkalientä voi kuohua yli.
Tarjoa
mustikkakukkoset vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Vinkki: Voit
käyttää täytteeseen joko pelkästään metsämustikoita tai pensasmustikoita tai
yhdessä näitä molempia.
Huom. Mustikkakukko eli mustikkarättänä on alkujaan savolainen perinneherkku, johon käytetään ruisjauhoja. Täytteen mustikat usein vain pyöräytetään sokerissa ja perunajauhoissa.
Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen
Huom. Mustikkakukko eli mustikkarättänä on alkujaan savolainen perinneherkku, johon käytetään ruisjauhoja. Täytteen mustikat usein vain pyöräytetään sokerissa ja perunajauhoissa.
Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti