torstai 9. elokuuta 2018

Kesäkurpitsaranskalaiset


Helteinen kesä kasvatti runsaan kesäkurpitsasadon. Laitoin keväällä talon eteläpäätyyn istutuslaatikkoon kesäkurpitsantaimen, ja satoa vaan riittää ja riittää. Aivan samaan tapaan olen toisen laatikon nurkasta voinut poimia avomaan kurkkuja lähes päivittäin jo viikkojen ajan. Myös ammattiviljelijöiltä on kesäkurpitsasatoa valmistunut niin rivakasti, että perustettiin jopa valtakunnalliset kesäkurpitsatalkoot vauhdittamaan suomalaisten kesäkurpitsoilla herkuttelua.


Monenlaiseen kesäkurpitsa taipuu. Muistin muutaman vuoden takaa kesäkurpitsaranskalaiset. Järjestimme Hyvä terveys -lehdessä lukijoille kasvisruokakilpailun syksyn sadon ollessa parhaimmillaan. Kunniamaininta päätettiin antaa ohjeelle Kesäkurpitsaranskalaiset. Ohjeen lähettänyt turkulainen Amy Ylisaari kertoi, että kesäkurpitsaranskalaisia oli tarjottu gastropubissa Lontoon Chiswickissä. Ne olivat maistuneet niin herkullisilta, että  samaa oli kokeiltava kotona.
Alla kuvassa viimeiset helteen kasvattamat kesäkurpitsat kasvimaaltani. Vähän ovat kotikutoisen näköisiä jo tässä vaiheessa muhkuroineen, mutta maku ja rakenne ovat hyvät.
Friteerasin pari kesäkurpitsaa "ranskalaisiksi" lukijan ohje takaraivossani. Pidin siitä, että kesäkurpitsatikut kastettiin ensin maitoon ja sitten kikhernejauhoon. Minulla ei tällä kertaa ollut kotona kikhernejauhoa, joten käytin gluteenitonta kaurajauhoa, jota sattui kaapista löytymään. Kikhernejauhoa kannattaa kokeilla, jos sitä kohdalle osuu. Se on proteiinipitoista, luontaisesti gluteenitonta, keltaista jauhoa. Se sopii myös kasvispihveihin, hummukseen, lettutaikinoihin ja kastikkeisiin.

Kokeiluni tuloksena huomasin, että kesäkurpitsaranskalaisiin kannattaa valita kiinteitä, pieniä kesäkurpitsoita, koska kaikkein parhailta maistuivat ne palaset, joissa oli kuorta mukana. Jos kuitenkin on käytettävissä vain isohkoja kesäkurpitsoita, poista sisukset ja käytä vain kiinteät seinämät kuorineen. Kilpailuun lähetetyssä ohjeessa oli mausteena kuivattua oreganoa. Omaan kokeiluuni valitsin kuivattua timjamia.

Kesäkurpitsaranskalaisia voi kypsentää myös uunissa. Moni näyttää käyttävän uunikypsennyksessä pintaan parmesaanijuustoa. Friteeraus eli uppopaistaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa eikä aikaa vievää. Öljyn lämpötilan mittaamiseen on hyvä olla mittari ja ranskalaisten nostamiseen padasta reikäkauha. Oletan, että englantilaispubissa kesäkurpitsaranskalaisten kanssa nautittiin olutta. Kilautin kaverille, ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkalle, joka tuntee oluet, ja hän suositteli juomaksi kepeää vehnäolutta tai esim. kesäistä Suomenlinnan Panimon Ulrika-saisonia.


Kesäkurpitsaranskalaiset
(naposteltavaa neljälle)
2 kiinteää kesäkurpitsaa (yht. noin 500 g)
noin 2 dl kaurajuomaa (tai maitoa)
2–3 dl kikhernejauhoa tai gluteenitonta kaurajauhoa (esim. Provena)
1 tl kuivattua timjamia
4 - 5 dl rypsiöljyä
suolaa myllystä
Valitse kauttaaltaan kiinteitä, pienehköjä kesäkurpitsoita. Leikkaa kesäkurpitsat ranskalaisten perunoiden tapaan pitkulaisiksi paloiksi.

Mittaa maito toiselle ja jauhot toiselle syvälle lautaselle. Huom. jauhojen ja nesteen määrät on säädettävä tilanteen mukaan. Kasta kasvispalaset ensin kaurajuomaan tai maitoon, pyörittele jauhoissa ja siirrä vaikka leikkuulaudalle odottamaan friteerausta. Käytä apuna esim. ohutpiikkistä, pientä leikkelehaarukkaa.
Kuumenna öljy padassa 180 asteeseen. Tarkista lämpötila mittarin avulla. Uppopaista kurpitsatikut kullanruskeiksi ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle. Talouspaperin alla on hyvä olla leivinpaperiarkki ja talouspaperia niin paljon, että ranskikset mahtuvat sille vieri viereen.

Ripauta friteerattujen kurpitsapalojen päälle suolaa tai jauha sitä myllystä.
Tarjoa aiolin tai valkosipulilla maustetun majoneesin kanssa. Juomaksi sopii olut.
P.S. Jos on saatavilla keltaisia kesäkurpitsoita, niistä saat ulkonäöllisesti todella kauniit "ranet". 
Ohje, teksti ja kuvat: Pirjo Toikkanen

3 kommenttia:

  1. Kiitokset, ohje jäi mieleeni niin hyvin, että muistin sen vielä näin neljän vuoden kuluttuakin!

    VastaaPoista
  2. Aioliin dipattuina todellista herkkua!

    VastaaPoista