Ilmojen viiletessä alkaa tehdä mieli lämmintä, uunituoretta leipää
tai sämpylöitä. Kokeilepa pannuleipää! Sämpylöiden pyörittelyn sijaan
taputtelet taikinan leivinpaperin päälle pellille yhtenäiseksi levyksi. Saat
maukasta pannuleipää tai peltileipää – kuinka vain. Ennen uuniin laittamista pannuleipään
kannattaa merkitä annospalojen rajat taikinapyörän avulla.
Nyt kesäkurpitsoiden aikaan raastoin kesäkurpitsaa korvaamaan
osan taikinaan tarvittavasta nesteestä. Se teki lopputuloksesta mehevän ja
maukkaan. Hiivaleipäjauhoista puolestaan korvasin osan kaurahiutaleilla ja
kauraleseillä. Tämä pannuleipä on laktoositonta ja vatsaystävällistä. Myöskään
kananmunaa ei tarvita. Rasvana käytin rypsiöljyä ja pinnan voitelin
aromikkaalla oliiviöljyllä.
Painelin jokaiseen annospalaan kirsikkatomaatin puolikkaan
ja tuoretta rosmariinia. Lämmin leipä tuoksuu aina hyvältä, tämä erityisesti. Uunituoreena
pannuleipä on taivaallisen hyvää! Halkaise annospala, voitele voilla ja lisää raejuustoa,
aah. Loppu kannattaa heti pakastaa kertaeriin tuleviin ihaniin aamuihin.
Kaurahiutaleet ja kauraleseet parantavat taikinan makua ja
ravintoarvoa. Mehevä kesäkurpitsa korvaa osan taikinaan tarvittavasta nesteestä.
Kesäkurpitsa-pannuleipä
(20–24 palaa)
(20–24 palaa)
300 g (1–2 kpl) kesäkurpitsaa
1 pkt (50 g) hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 ½ tl suolaa
¾ dl siirappia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
14 - 15 dl hiivaleipäjauhoja
½ dl rypsi- tai oliiviöljyä + ½ dl
Pinnalle:
10 - 12 kirsikkatomaattia
rosmariininoksia
kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
1 pkt (50 g) hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 ½ tl suolaa
¾ dl siirappia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
14 - 15 dl hiivaleipäjauhoja
½ dl rypsi- tai oliiviöljyä + ½ dl
Pinnalle:
10 - 12 kirsikkatomaattia
rosmariininoksia
kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
Huuhtele ja raasta
kesäkurpitsat. Sekoita kulhoon raaste, kädenlämpöinen vesi, hiiva, suola,
siirappi sekä kaurahiutaleet ja -leseet. Lisää hiivaleipäjauhot vähin erin,
loppuvaiheessa öljy ja alusta kimmoisaksi, melko pehmeäksi taikinaksi. Peitä ja
anna kohota kaksinkertaiseksi.
Vuoraa uunipelti
leivinpaperilla, ripota päälle jauhoja ja kumoa taikina keskelle paperia. Lisää
hieman jauhoja pinnalle ja painele taikina jauhotetuin käsin tasaiseksi
kerrokseksi. Anna kohota 10 minuuttia.
Jaa taikinalevy 20–24 palaan taikinapyörällä. Huuhtele ja halkaise
kirsikkatomaatit. Paina tomaatinpuolikas jokaiseen ruutuun. Sivele peltileipä
kevyesti öljyllä. Ripottele pintaan siemeniä ja painele kevyesti rosmariininoksia.
Paista 225-asteisessa
uunissa noin 20 minuuttia.
Ohje, kuvat ja teksti: Pirjo Toikkanen
Pannuleipä menossa uuniin...ja alla juuri uunista otettuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti