maanantai 3. syyskuuta 2018

Papukeitto ja papusalaatti tuoreista pavuista


Loppukesä ja syyskausi ovat parasta tuoreiden papujen kautta. Myös härkäpapua saa nyt tuoreena. Kokeilin vihreistä pavuista keiton minestronen tapaan. Härkäpavuista tein ruokaisan salaatin, olkaapa hyvät. Ruoat kuvasi Laura Riihelä.

Vihreä voimakeitto minestronen tapaan

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2 sipulia (noin 150 g)
3 lehtisellerin vartta
1 pieni kesäkurpitsa
1 vihreä paprika
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 laakerinlehti
1 ½ - 2 l kasvislientä
pieni parsakaali varsineen
2 dl pastaa (raakana, esim. jyvän muotoista orzoa)
noin 400 g vihreitä papuja
70 g (1 rasia) babypinaattia
3–4 lehtikaalin lehteä
Pinnalle
kovaa juustoa raastettuna (esim. parmesaania)

Käsittele ensin kaikki kasvikset: Kuori ja hienonna sipulit. Paloittele lehtisellerin varret, kesäkurpitsa ja paprika. Leikkaa parsakaalin varsiosa suupaloiksi ja irrottele nuput. Paloittele vihreät taitepavut. Huuhtele pinaatin- ja lehtikaalin lehdet ja leikkaa leveiksi suikaleiksi.

Kuumenna tilavassa kattilassa öljy ja kuullota siinä sipuli, lehtiselleri, kesäkurpitsa ja paprika. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää laakerinlehti ja kuuma kasvisliemi. kuumenna kiehuvaksi.

Lisää parsakaalin varsiosat, pasta ja pavut. Keitä noin10 minuuttia. Lisää pinaatti ja lehtikaali. Kuumenna ja tarkista maku.

Lisää keiton päälle lautasille raastettua juustoa. Lisäksi sopii täysjyväleipä.

Vinkki: Voit vaihtaa öljyn tilalle pekonia. Suikaloi puoli paketillista pekoniviipaleita. Paista niitä ensin kattilassa, kunnes ne saavat väriä ja kuullota irtaantuneessa rasvassa kasvikset. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä.

Ohje: Pirjo Toikkanen, ruokatoimittaja, kotitalousopettaja


Ruokaisa papusalaatti

1 kg härkäpapuja (300 g ilman palkoja)
4 perunaa
1 (makea) sipuli
1 roomansalaatti tai 2 sydänsalaattia
70 g lehtikaalia tai babypinaattia
5–6 retiisiä
Marinadi
1 dl rypsiöljyä
½ dl omenaviinietikkaa
½ dl omenatäysmehua
2 rkl hunajaa
2 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa
1 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Poista härkäpavuista palot ja poimi sisältä siemenet, joita voi kutsua myös pavuiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä niin, että pinnan kalvo muuttuu läpikuultavan maitomaiseksi. Tähän menee 3–5 minuuttia. Jäähdytä ja valuta. Poista kuori. Se muljahtaa kuoresta helposti, kun rikkoo ensin kalvon siemenen päästä. Jos käytät leikkopapuja, huuhdo ja paloittele ne ja keitä 5–7 minuuttia.

Keitä perunat ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipuli.

Sekoita marinadin ainekset. Siirrä pavut, perunat ja sipuli tilavaan astiaan ja valele päälle marinadi. Kääntele kahden lusikan avulla. Jätä maustumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Huuhtele ja leikkaa salaatti ja lehtikaalin tai pinaatinlehdet leveiksi suikaleiksi. Viipaloi retiisit. Levitä nämä laakealle tarjoiluvadille tai suoraan lautasille.

Nostele marinoitu papu-peruna-sipuliseos salaattiainesten päälle niin, että myös osa marinadista tulee mukaan salaattiin. Tarjoa papusalaatin kansaa paahdettua ruisleipää kuutioiksi leikattuina krutonkeina.
Vinkki: Voita vaihtaa härkäpavut palkoineen syötäviin papuihin, esimerkiksi 300 grammaan leikkopapuja.

Lue lisää paputietoutta osoitteesta http://www.rouvakasvis.fi/424508240
www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu

Ohje: Pirjo Toikkanen, ruokatoimittaja, kotitalousopettaja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti