Lautasella marinoituja silakkafileitä ja fenkolia sekä perunaa, porkkanaa ja kotimaista broccoliinia eli versoparsakaalia ja lehtipersiljaa.
Suomalaisia kehotetaan syömään enemmän silakkaa, nostamaan
silakka suorastaan gourmetherkuksi. Jo ympäristösyyt puoltavat silakan käyttöä.
Silakalle on myönnetty äskettäin ympäristömerkintäkin, joka takaa, että kala on
pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla. Lisätietoa:
https://www.prokala.fi/ensimmaisia-suomalaisia-msc-sertifioituja-silakoita-odotetaan-kauppoihin-syksylla/
https://www.prokala.fi/ensimmaisia-suomalaisia-msc-sertifioituja-silakoita-odotetaan-kauppoihin-syksylla/
Silakat ja fenkoli saavat hapokkaan marinadin sitruunasta, valkoviinietikasta ja laadukkaasta oliiviöljystä.
Itämeren silakka on lähiruokaa ja ammattikalastajien tärkein
saalislaji merellä. On sääli, että siitä päätyy ruokapöytään vain noin 300 g
henkeä kohti vuodessa, kolmisen prosenttia koko saaliista. Enin osa menee
kirjolohien ja turkiseläinten rehuksi. Kestävästi kalastettu silakka täyttää
paitsi ympäristön, myös terveellisyyden ja eettisyyden kriteerit. Syödään silakkaa!
Nahattomat silakkafileet saavat maustua liemessä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Marinoidut fenkoli-silakkafileet
600 g pieniä silakoita, fileinä 300 g
1 tl suolaa
1 salaattifenkoli
Marinadi
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl sitruunanmehua
1 dl laadukasta oliiviöljyä
1 ½ tl suolaa
1–2 valkosipulinkynttä
2 tl sokeria
Lisäksi
1–2 tl roseepippureita
1 dl tuoretta, hienonnettua lehtipersiljaa
sitruunan raastettua kuorta
sitruuna
1 tl suolaa
1 salaattifenkoli
Marinadi
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl sitruunanmehua
1 dl laadukasta oliiviöljyä
1 ½ tl suolaa
1–2 valkosipulinkynttä
2 tl sokeria
Lisäksi
1–2 tl roseepippureita
1 dl tuoretta, hienonnettua lehtipersiljaa
sitruunan raastettua kuorta
sitruuna
Perkaa ja fileoi kalat. Poista fileistä nahat. Mausta fileet
suolalla.
Yhdistä marinadin ainekset keskenään. Ota ¾ marinadista ja valele kalafileille niin,
että fileet kauttaaltaan peittyvät marinadiin. Sekoittele varoen. Anna maustua
jääkaapissa seuraavaan päivään.
Huuhtaise fenkoli ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi
viipaleiksi. Jaa fenkoliviipaleet neljälle laakealle lautaselle ja valele
päälle jäljelle jäänyt marinadi.
Valuta kalafileet marinadista ja nostele lautasille fenkolin
päälle. Murskaa roseepippurit ja raasta sitruunasta kuoriraastetta annosten päälle. Lisää lautasille myös lehtipersiljaa.
Lohko sitruuna ja lisää lohkot lautasten reunoille niin,
että jokainen voi puristaa annokseen mehua.
Vinkki: Lisäksi
sopii rapeakuorinen, juureen leivottu leipä ja/tai keitetyt perunat.
Ja hei! Helsingin silakkamarkkinathan ovat Kauppatorilla 7. - 13.10.2018.
Pro Kalasta sain juuri tietoa, että syksyn silakankalastusta ollaan aloittelemassa. Syyskuun loppupuoliskolla saadaan kauppoihin ensimmäisiä MSC sertifioituja silakkafileitä.
Pro Kalasta sain juuri tietoa, että syksyn silakankalastusta ollaan aloittelemassa. Syyskuun loppupuoliskolla saadaan kauppoihin ensimmäisiä MSC sertifioituja silakkafileitä.
" Marine Stewardship Council (MSC) MSC
on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio. MSC:n visio on
elämää täynnä olevat valtameret ja turvattu merenelävien tuotanto
nykyiselle ja tuleville sukupolville. Ympäristömerkintä- ja
sertifiointiohjelmamme tunnistaa ja palkitsee kestävän kalastuksen
käytännöt ja on mukana luomassa kestävämpää kalataloutta. MSC on tällä
hetkellä ainoa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n, GSSI:n
(Global Sustainable Seafood Initiativen) sekä ISEAL Alliancen tunnustama
kansainvälinen sertifiointi- ja ympäristömerkintäohjelma
luonnonvaraiselle kalalle ja äyriäisille.
MSC:n
sininen kalamerkki on yksi tunnetuimmista kalastusalan kansainvälisistä
ympäristömerkeistä. Sininen kalamerkki pakkauksessa tarkoittaa, että
kala tai äyriäistuote on:
- peräisin luonnonvaraista kalaa pyytävästä kalastusyrityksestä, jonka puolueeton taho on sertifioinut MSC:n kestävän kalastuksen ympäristöstandardia vasten (perustuu tieteelliseen neuvonantoon).
- täysin jäljitettävissä kestävään lähteeseen.
Yli
300 kalastusyritystä 35 maassa on saanut MSC-sertifikaatin. Näiden
toimijoiden yhteenlaskettu vuosittainen saalis on lähes 10 miljoona
tonnia, vastaten miltei 14% koko maailman vuotuisesta pyyntimäärästä.
Yli 28 000 kala- ja äyriäistuotteella on sininen MSC-ympäristömerkki.
Lisätietoa: www.msc.org/fi "
Idean ruokaohjeeseeni sain alla näkyvästä sardelliannoksesta, johon ihastuin viime keväänä Italian rivieralla.
Idean ruokaohjeeseeni sain alla näkyvästä sardelliannoksesta, johon ihastuin viime keväänä Italian rivieralla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti