maanantai 17. syyskuuta 2018

Marinoidut fenkoli-silakkafileet

Silakka on sesongin kala lähes kautta koko vuoden. Ainoastaan heinä-, elo- ja syyskuussa sitä pyydetään vain vähäisessä määrin. Kokeilin silakkaa nyt hieman uusin kujein, joihin sain innoituksen lomamatkalla. Välimeren maiden tapa tarjota sardellia nahattomina, marinoituina fileinä sopii kokeiluni mukaan hyvin myös silakalle. Olen nauttinut marinoituja sardelleja Italiassa fenkoliin yhdistettynä, joten sovelsin ohjeeseeni tämänkin idean, koska pidän fenkolista melkein yli kaiken. 


Lautasella marinoituja silakkafileitä ja fenkolia sekä perunaa, porkkanaa ja kotimaista broccoliinia eli versoparsakaalia ja lehtipersiljaa.
Suomalaisia kehotetaan syömään enemmän silakkaa, nostamaan silakka suorastaan gourmetherkuksi. Jo ympäristösyyt puoltavat silakan käyttöä. Silakalle on myönnetty äskettäin ympäristömerkintäkin, joka takaa, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla. Lisätietoa:
https://www.prokala.fi/ensimmaisia-suomalaisia-msc-sertifioituja-silakoita-odotetaan-kauppoihin-syksylla/


Silakat ja fenkoli saavat hapokkaan marinadin sitruunasta, valkoviinietikasta ja laadukkaasta oliiviöljystä.
Itämeren silakka on lähiruokaa ja ammattikalastajien tärkein saalislaji merellä. On sääli, että siitä päätyy ruokapöytään vain noin 300 g henkeä kohti vuodessa, kolmisen prosenttia koko saaliista. Enin osa menee kirjolohien ja turkiseläinten rehuksi. Kestävästi kalastettu silakka täyttää paitsi ympäristön, myös terveellisyyden ja eettisyyden kriteerit. Syödään silakkaa!


Nahattomat silakkafileet saavat maustua liemessä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Marinoidut fenkoli-silakkafileet
600 g pieniä silakoita, fileinä 300 g
1 tl suolaa
1 salaattifenkoli
Marinadi
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl sitruunanmehua
1 dl laadukasta oliiviöljyä
1 ½ tl suolaa
1–2 valkosipulinkynttä
2 tl sokeria
Lisäksi
1–2 tl roseepippureita
1 dl tuoretta, hienonnettua lehtipersiljaa
sitruunan raastettua kuorta
sitruuna
Perkaa ja fileoi kalat. Poista fileistä nahat. Mausta fileet suolalla.
Yhdistä marinadin ainekset keskenään. Ota ¾ marinadista ja valele kalafileille niin, että fileet kauttaaltaan peittyvät marinadiin. Sekoittele varoen. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Huuhtaise fenkoli ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Jaa fenkoliviipaleet neljälle laakealle lautaselle ja valele päälle jäljelle jäänyt marinadi.
Valuta kalafileet marinadista ja nostele lautasille fenkolin päälle. Murskaa roseepippurit ja raasta sitruunasta kuoriraastetta annosten päälle. Lisää lautasille myös lehtipersiljaa.
Lohko sitruuna ja lisää lohkot lautasten reunoille niin, että jokainen voi puristaa annokseen mehua.
Vinkki: Lisäksi sopii rapeakuorinen, juureen leivottu leipä ja/tai keitetyt perunat.
Ja hei! Helsingin silakkamarkkinathan ovat Kauppatorilla 7. - 13.10.2018.

Pro Kalasta sain juuri tietoa, että syksyn silakankalastusta ollaan aloittelemassa. Syyskuun loppupuoliskolla saadaan kauppoihin ensimmäisiä MSC sertifioituja silakkafileitä." Marine Stewardship Council (MSC) MSC on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio. MSC:n visio on elämää täynnä olevat valtameret ja turvattu merenelävien tuotanto nykyiselle ja tuleville sukupolville. Ympäristömerkintä- ja sertifiointiohjelmamme tunnistaa ja palkitsee kestävän kalastuksen käytännöt ja on mukana luomassa kestävämpää kalataloutta. MSC on tällä hetkellä ainoa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n, GSSI:n (Global Sustainable Seafood Initiativen) sekä ISEAL Alliancen tunnustama kansainvälinen sertifiointi- ja ympäristömerkintäohjelma luonnonvaraiselle kalalle ja äyriäisille.

MSC:n sininen kalamerkki on yksi tunnetuimmista kalastusalan kansainvälisistä ympäristömerkeistä. Sininen kalamerkki pakkauksessa tarkoittaa, että kala tai äyriäistuote on:

  • peräisin luonnonvaraista kalaa pyytävästä kalastusyrityksestä, jonka puolueeton taho on sertifioinut MSC:n kestävän kalastuksen ympäristöstandardia vasten (perustuu tieteelliseen neuvonantoon).
  • täysin jäljitettävissä kestävään lähteeseen.

Yli 300 kalastusyritystä 35 maassa on saanut MSC-sertifikaatin. Näiden toimijoiden yhteenlaskettu vuosittainen saalis on lähes 10 miljoona tonnia, vastaten miltei 14% koko maailman vuotuisesta pyyntimäärästä. Yli 28 000 kala- ja äyriäistuotteella on sininen MSC-ympäristömerkki. Lisätietoa: www.msc.org/fi "

Idean ruokaohjeeseeni sain alla näkyvästä sardelliannoksesta, johon ihastuin viime keväänä Italian rivieralla.


Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti