Helteellä gazpachon eli espanjalaisen kylmän kasviskeiton ohittanutta
ruokaa ei juuri olekaan. Kun sen valmistamiseen ryhtyy, kannattaa kerralla
tehdä vähän enemmän kuin kerta-annos, koska suosio on taattu. Osan keitosta voi
siirtää jääkaappiin kannelliseen lasitölkkiin, ja käyttää sellaisenaan tai
vaikka myöhemmin aterian kastikkeena. Keitto nautitaan hyvin jäähdytettynä.
Sitä voi viilentää vielä pöydässä jääkuutioiden avulla.
Valitse kaupasta kaikkein kypsimpiä ja punaisimpia
tomaatteja, jotta saat kauniin värin keittoon. Tosin kurkku ja leipäpalat joka
tapauksessa hieman haalistavat väriä ja saattavat tehdä siitä rusehtavaa. Tätä
ei kannata säikähtää, vaan varaa pinnalle lisättäväksi kurkku- ja
tomaattikuutioita ja tuoretta basilikaa, jolloin annokset näyttävät
houkuttelevilta.
Itse käytin keiton hienontamiseen tehosekoitinta niin, että
soseutin aineksia kahdessa erässä. Täysin sileäksi keittoa ei kannata "ajaa". Sattumia ja pientä purutuntumaa saa jäädä. Monitoimikone on hyvä
apuväline, jos sellainen on käytettävissä. Pienissä erissä keiton hienontaminen
onnistuu myös sauvasekoittimella.
Keiton kanssa sopii patonki ja juomaksi vesi, jäätee tai roseeviini, myös kuohuvana.
Gazpacho,
espanjalainen tomaattikeitto (8 annosta)
10 ylikypsää tomaattia (tai noin 20 kpl pieniä kirsikkatomaatteja)
4 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 kasvihuonekurkku tai 4 avomaan kurkkua
2 sipulia
2 punaista paprikaa
1 chili
2–3 valkosipulinkynttä
2 dl tomaattimehua
1 tlk (500 g) paseerattua tomaattisäilykettä
2–3 rkl valkoviinietikkaa
4 rkl laadukasta oliiviöljyä
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai ripaus sokeria
¼ - ½ tl mustapippuria myllystä
Lisäksi
½ kasvihuonekurkku tai 2 avomaan kurkkua
muutamia kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa
4 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 kasvihuonekurkku tai 4 avomaan kurkkua
2 sipulia
2 punaista paprikaa
1 chili
2–3 valkosipulinkynttä
2 dl tomaattimehua
1 tlk (500 g) paseerattua tomaattisäilykettä
2–3 rkl valkoviinietikkaa
4 rkl laadukasta oliiviöljyä
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai ripaus sokeria
¼ - ½ tl mustapippuria myllystä
Lisäksi
½ kasvihuonekurkku tai 2 avomaan kurkkua
muutamia kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa
Huuhtele tomaatit. Jos katsot tarpeelliseksi kuoria tomaatit, tee niihin
ristiviillot, kasta kiehuvaan veteen ja vedä kuoret pois. Mielestäni tämä työvaihe on turha, koska kuoret voi aivan hyvin syödä. Nehän jauhautuvat keittoon mukaan, ja niistä saa kuitua. Voit poistaa isoista tomaateista mahdolliset kovat
kannat ja leipäviipaleista kovat reunat. Paloittele leipäpalat.
Paloittele
kurkku, sipulit, paprikat ja chili. Kokoa kaikki ainekset isoon (teräs)kulhoon
ja sekoita.
Siirrä seos
kahtena eränä tehosekoittimeen ja jauha karkeaksi seokseksi. Tarkista maku.
Peitä keitto isossa kulhossa jääkaappiin viilentymään täysin kylmäksi.
Leikkaa kurkkua
ja tomaatteja pieniksi kuutioiksi ja hienonna basilikanlehtiä. Näitä kukin voi
lisätä keittoannoksen päälle pöydässä. Varaa pikkukulhoon myös jääkuutioita,
joilla keiton saa kylmäksi.
Vinkki: Keitto onnistuu hyvin myös ilman tomaattimehua. Lisää sen tilalle 500 g paseerattua tomaattisäilykettä.
Gazpacho alkuun,
caprin salaatti osana pääruokaa
Tarjosin gazpachoa alkuruokana ja pääruoaksi grillasimme
kananpojankoipia. Niiden seuraksi valmistin Caprin salaatin, jota pidän yhtenä
parhaimmista kesäsalaateista. Viipaloin erilaisia kypsiä tomaatteja laakean
astian pohjalle. Lisäsin suikaloituja basilikanlehtiä, pirskotin päälle
laadukasta oliiviöljyä ja jauhoin hieman mustapippuria ja suolaa myllystä.
Lopuksi lisäsin päälle aitoa, puhvelinmaidosta valmistettua mozzarellaa.
Täydellinen hellepäivän herkku tämäkin!
Teksti, ohjeet ja
kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti