lauantai 13. lokakuuta 2018

Appelsiini-ruusukaalit ja linssipihvit


Ruusukaalien aika on nyt. Kausi kestää Suomessa syyskuun lopulta aina vuoden loppuun saakka. Ruusukaalin nimi on yhtä suloinen kuin on kaalikin, joka on kuin kukan umpunen. Muoto muistuttaa ruusunnuppua! Pienet kaalinlehdet ovat melko tiukkana nippuna, ja tämä kannattaa ruusukaalia ruoaksi valmistettaessa huomioida.
Ruusukaalia voi syödä raakana, jos irrottelee lehdet erilleen tai viipaloi kerät hyvin ohuiksi salaattiin ja pehmittää ne öljyssä suolalla maustettuina. Mielestäni ruusukaalien herkullisuus tulee kylläkin täyteläisimmin esiin kypsennettyinä, ja vieläpä kokonaisena kypsennettynä, koska ruusukaalissa on sydän, aivan kuin vaikkapa latva-artisokassa, ja se on se maukkain osa.



















Ruusukaalien kypsentäminen kokonaisina vaatii taitoa, etteivät uloimmat lehdet kypsy liikaa sydänosan jäädessä helposti liian kovaksi. Paloiteltuina tai irroteltuina lehtinä saa tasaisesti kypsyneen tuloksen, mutta kokonaisten käsittelyyn on oma niksinsä.
Ja se niksi on tämä: Leikkaa ruusukaaleista kantaosat pois ja asettele keräset leikkuulaudalle. Ota vaikkapa kasarimallinen puhdaspohjainen kattila ja läimäytä jokaista ruusukaalia kasarinpohjalla sen verran, että nuppu ikään kuin antautuu. Tiukka kerä antaa periksi, vaikka muoto ei juurikaan muuksi muutu. Tämä käsittely tuotti ne kaikkein parhaimmat appelsiini-ruusukaalit, kun kokeilin kotikeittiössä erilaisia tapoja.


















Appelsiini-ruusukaalit ovat herkkua sellaisinaan tai esimerkiksi broilerileikkeiden kanssa. Monesti ruusukaalit yhdistetään riista-, ankka- ja lammasruokiin. Tällä kertaa paistoin lisäksi linssipihvejä ja kastikkeeksi maustoin turkkilaista jugurttia. Voit lisätä annoksiin myös paahdettuja pähkinöitä.


Appelsiini-ruusukaalit
300 g ruusukaaleja
vettä, suolaa
1 (luomu)appelsiini
40 g voita
suolaa
mustapippuria
(paahdettuja pähkinöitä)

Huuhtele kaalit. Leikkaa pois pikkukerien kantaosaa ja siirrä kaalit leikkuulaudalle.
Läimäytä jokaista kerää esimerkiksi pienen kasarin pohjalla niin, että kerä vähän löystyy, aavistuksen ehkä litistyykin samalla.
Keitä ruusukaaleja vähäisessä määrässä suolalla maustettua vettä 4–5 minuuttia. Kaada vesi pois.
Pese appelsiini huolellisesti harjaten ja kuivaa. Raasta oranssia kuorta hienoksi raasteeksi. Puserra mehua puolikkaasta appelsiinista.
Sulata voi kattilaan tai paistinpannuun ja mausta se appelsiinimehulla ja kuoriraasteella. Lisää keitetyt ruusukaalit ja pyöräyttele niitä hetki appelsiinivoisulassa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoa lämpiminä esimerkiksi linssipihvien kanssa.


















Linssipihvit
(16 kpl)
2 tlk (à 290/175 g) kypsiä punaisia linssejä eli 350 g
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä + 3 rkl
1 rasia (noin 125 g) tuoreita pinaatinlehtiä
1 dl korppujauhoa
100 g fetajuustoa
½ tl suolaa
2 munaa
Huuhtele ja valuta linssit siivilässä. Kuori sipulit ja hienonna ne. Kiehauta eli ryöppää pinaatinlehdet pikaisesti, valuta, puserra nyytiksi ja hienonna leikkuulaudan päällä.
Kuumenna öljytilkka pannussa ja kuullota hienonnetut sipulit.
Sekoita kulhossa linssit, sipulit, pinaatti, korppujauho, murustettu feta, suola sekä kananmunat.
Muotoile linssipihvitaikina kostutetulle leikkuulaudalle pötköksi, jolloin siitä on helppo ottaa tasakokoisia paloja paistumaan. Jaa taikina 16 osaan ja muotoile pihvejä jo ennen paistinpannun kuumentamista.
Kuumenna paistinpannussa öljyä. Paista pihvejä noin 3 minuuttia puoleltaan. Tarjoa lämpiminä esimerkiksi appelsiini-ruusukaalien ja jugurttikastikkeen kanssa.
Vinkit:
Voit käyttää kuivattuja punaisia linssejä tölkkilinssien sijaan. Keitä 3 dl huuhdottuja linssejä 10 minuutin ajan.
Voit käyttää tuoreen pinaatin sijaan pakastettua, hienonnettua pinaattia.
Jugurttikastike
Mausta 2 dl turkkilaista jugurttia suolalla, ripauksella sokeria sekä appelsiinin mehulla ja kuoriraasteella.
Kuvan linssipihveihin käytin puolet punaisia linssejä ja puolet mustia papuja.


















Teksti, ruokaohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen

P.S. Kirjastani Rouva Kasviksen parhaat (Otava 2017) löydät mainion Lämmin ruusukaalisalaatti -ohjeen(s. 33). Siihen ruusukaalit paahdetaan uunissa, mausteenaan aniksen- tai fenkolinsiemeniä ja hapokkuutena omenaviinietikkaa, mukana myös öljyä, pippuria, suolaa ja hunajaa. Tämä vinkkinä vannoutuneille uunissa paahdettujen kasvisten ystäville. Itse salaattiin tulee ruusukaalin lisäksi muitakin aineksia.  

1 kommentti:

  1. Minäkin pidän ruusukaalista ja sanonkin sitä laiskankokin Kaalikääryleeksi,sensydän maistuu jauhelihalle!!!

    VastaaPoista