Ruusukaalien aika on nyt. Kausi kestää Suomessa syyskuun lopulta aina
vuoden loppuun saakka. Ruusukaalin nimi on yhtä
suloinen kuin on kaalikin, joka on kuin kukan umpunen. Muoto muistuttaa ruusunnuppua! Pienet
kaalinlehdet ovat melko tiukkana nippuna, ja tämä kannattaa ruusukaalia ruoaksi
valmistettaessa huomioida.
Ruusukaalia voi syödä raakana, jos irrottelee lehdet
erilleen tai viipaloi kerät hyvin ohuiksi salaattiin ja pehmittää ne öljyssä
suolalla maustettuina. Mielestäni ruusukaalien herkullisuus tulee kylläkin täyteläisimmin
esiin kypsennettyinä, ja vieläpä kokonaisena kypsennettynä, koska ruusukaalissa
on sydän, aivan kuin vaikkapa latva-artisokassa, ja se on se maukkain osa.
Ruusukaalien kypsentäminen kokonaisina vaatii taitoa,
etteivät uloimmat lehdet kypsy liikaa sydänosan jäädessä helposti liian
kovaksi. Paloiteltuina tai irroteltuina lehtinä saa tasaisesti kypsyneen
tuloksen, mutta kokonaisten käsittelyyn on oma niksinsä.
Ja se niksi on tämä: Leikkaa ruusukaaleista kantaosat pois ja asettele keräset leikkuulaudalle. Ota vaikkapa kasarimallinen puhdaspohjainen kattila ja läimäytä jokaista ruusukaalia kasarinpohjalla sen verran, että nuppu ikään kuin antautuu. Tiukka kerä antaa periksi, vaikka muoto ei juurikaan muuksi muutu. Tämä käsittely tuotti ne kaikkein parhaimmat appelsiini-ruusukaalit, kun kokeilin kotikeittiössä erilaisia tapoja.
Ja se niksi on tämä: Leikkaa ruusukaaleista kantaosat pois ja asettele keräset leikkuulaudalle. Ota vaikkapa kasarimallinen puhdaspohjainen kattila ja läimäytä jokaista ruusukaalia kasarinpohjalla sen verran, että nuppu ikään kuin antautuu. Tiukka kerä antaa periksi, vaikka muoto ei juurikaan muuksi muutu. Tämä käsittely tuotti ne kaikkein parhaimmat appelsiini-ruusukaalit, kun kokeilin kotikeittiössä erilaisia tapoja.
Appelsiini-ruusukaalit ovat herkkua sellaisinaan tai esimerkiksi broilerileikkeiden kanssa. Monesti ruusukaalit yhdistetään riista-, ankka- ja lammasruokiin. Tällä kertaa paistoin lisäksi linssipihvejä ja kastikkeeksi maustoin
turkkilaista jugurttia. Voit lisätä annoksiin myös paahdettuja pähkinöitä.
Appelsiini-ruusukaalit
300 g ruusukaaleja
vettä, suolaa
1 (luomu)appelsiini
40 g voita
suolaa
mustapippuria
(paahdettuja pähkinöitä)
vettä, suolaa
1 (luomu)appelsiini
40 g voita
suolaa
mustapippuria
(paahdettuja pähkinöitä)
Huuhtele kaalit.
Leikkaa pois pikkukerien kantaosaa ja siirrä kaalit leikkuulaudalle.
Läimäytä jokaista
kerää esimerkiksi pienen kasarin pohjalla niin, että kerä vähän löystyy,
aavistuksen ehkä litistyykin samalla.
Keitä
ruusukaaleja vähäisessä määrässä suolalla maustettua vettä 4–5 minuuttia. Kaada
vesi pois.
Pese appelsiini
huolellisesti harjaten ja kuivaa. Raasta oranssia kuorta hienoksi raasteeksi.
Puserra mehua puolikkaasta appelsiinista.
Sulata voi
kattilaan tai paistinpannuun ja mausta se appelsiinimehulla ja kuoriraasteella.
Lisää keitetyt ruusukaalit ja pyöräyttele niitä hetki appelsiinivoisulassa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoa lämpiminä
esimerkiksi linssipihvien kanssa.
Linssipihvit
(16 kpl)
(16 kpl)
2 tlk (à 290/175 g) kypsiä punaisia linssejä eli 350 g
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä + 3 rkl
1 rasia (noin 125 g) tuoreita pinaatinlehtiä
1 dl korppujauhoa
100 g fetajuustoa
½ tl suolaa
2 munaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä + 3 rkl
1 rasia (noin 125 g) tuoreita pinaatinlehtiä
1 dl korppujauhoa
100 g fetajuustoa
½ tl suolaa
2 munaa
Huuhtele ja
valuta linssit siivilässä. Kuori sipulit ja hienonna ne. Kiehauta eli ryöppää
pinaatinlehdet pikaisesti, valuta, puserra nyytiksi ja hienonna leikkuulaudan
päällä.
Kuumenna öljytilkka
pannussa ja kuullota hienonnetut sipulit.
Sekoita kulhossa
linssit, sipulit, pinaatti, korppujauho, murustettu feta, suola sekä
kananmunat.
Muotoile
linssipihvitaikina kostutetulle leikkuulaudalle pötköksi, jolloin siitä on
helppo ottaa tasakokoisia paloja paistumaan. Jaa taikina 16 osaan ja muotoile
pihvejä jo ennen paistinpannun kuumentamista.
Kuumenna paistinpannussa
öljyä. Paista pihvejä noin 3 minuuttia puoleltaan. Tarjoa lämpiminä esimerkiksi appelsiini-ruusukaalien ja jugurttikastikkeen kanssa.
Vinkit:
Voit käyttää kuivattuja punaisia linssejä tölkkilinssien
sijaan. Keitä 3 dl huuhdottuja linssejä 10 minuutin ajan.
Voit käyttää tuoreen pinaatin sijaan pakastettua,
hienonnettua pinaattia.
Jugurttikastike
Mausta 2 dl turkkilaista jugurttia suolalla, ripauksella
sokeria sekä appelsiinin mehulla ja kuoriraasteella.
Kuvan linssipihveihin käytin puolet punaisia linssejä ja puolet mustia papuja.
Teksti, ruokaohjeet
ja kuvat: Pirjo Toikkanen
P.S. Kirjastani Rouva Kasviksen parhaat (Otava 2017) löydät mainion Lämmin ruusukaalisalaatti -ohjeen(s. 33). Siihen ruusukaalit paahdetaan uunissa, mausteenaan aniksen- tai fenkolinsiemeniä ja hapokkuutena omenaviinietikkaa, mukana myös öljyä, pippuria, suolaa ja hunajaa. Tämä vinkkinä vannoutuneille uunissa paahdettujen kasvisten ystäville. Itse salaattiin tulee ruusukaalin lisäksi muitakin aineksia.
Minäkin pidän ruusukaalista ja sanonkin sitä laiskankokin Kaalikääryleeksi,sensydän maistuu jauhelihalle!!!
VastaaPoista