Pohjoisilla leveyksillä granaattiomenan viljely ei onnistu,
koska hedelmä vaatii kypsyäkseen runsaasti lämpöä ja valoa. Talvikautena, satokauden ollessa parhaimmillaan, granaattiomenan hinta ja laatu ovat Suomeen tuotuina kohdillaan.
Laadukas granaattiomena
on kokoonsa nähden melko painava. Sitä pidetään terveellisenä,
ravintoarvoltaan samankaltaisena kuin oman maamme punaisia marjoja. Ulkonäöllisesti sen siemenet ovat kuin timantteja, jotka kimaltavat jalokiven lailla ja piristävät pimeänä kautena.
Granaattiomenasta käytetään vain siemenet. Niiden irrottamiseen on monta tapaa. Koska granaattiomenan voimakkaan värinen mehu roiskuu helposti, kannattaa miettiä, miten hedelmän kuorii ja siemenet erottelee.
Granaattiomenasta käytetään vain siemenet. Niiden irrottamiseen on monta tapaa. Koska granaattiomenan voimakkaan värinen mehu roiskuu helposti, kannattaa miettiä, miten hedelmän kuorii ja siemenet erottelee.
Aiemmin granaattiomena tunnettiin Suomessa lähinnä vain cocktaileihin
käytettävän grenadiini-siirapin raaka-aineena. Nykyään granaattiomenaa käytetään
tuoreina siemeninä useimmiten salaateissa. Äskettäin sain rosollia, jonka
pinnalla granaattiomenan siemenet hehkuivat kauniisti kuin rubiinit ja toivat salaattiin
oman makulisänsäkin.
Granaattiomenassa on hapokasta makeutta. Aivan samoin kuin
puolukka ja karpalo sopivat vaikkapa maksaruokien, esimerkiksi broilerinmaksan ja
monen muunkin ruoan pariksi, voi kokeilla samoihin tarkoituksiin myös
granaattiomenaa. Parhaat makuparit granaattiomenalle löytyvät kuitenkin mielestäni
Lähi-Idän keittiöstä.
Jugurtin ja lampaan- sekä vuohenmaitojuustojen kanssa granaattiomenan siemenet maistuvat mainioilta. Yrteistä minttu, korianteri ja persilja ovat luontevia valintoja. Granaattiomena täydentää ruokia, joissa on munakoisoa, kikhernettä, tahinia eli seesaminsiementahnaa tai sitrushedelmiä. Appelsiini ja granaattiomena ovat niin värinsä kuin makunsa puolesta luodut toisilleen. Veistokselliset granaattiomenan siemenet juhlistavat monet jälkiruoat, kuten pannacotan tai pavlovan.
Granola
(noin 11 dl)
(noin 11 dl)
6 dl isoja kaurahiutaleita (esim. Myllärin Luomu)
½ dl pähkinöitä (oman valinnan mukaan)
½ dl manteleita (kuoripäällisiä)
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
Siirappiseos
½ dl vaaleaa siirappia
½ dl hunajaa
½ dl rypsiöljyä
1 tl vaniljasokeria
½ dl pähkinöitä (oman valinnan mukaan)
½ dl manteleita (kuoripäällisiä)
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
Siirappiseos
½ dl vaaleaa siirappia
½ dl hunajaa
½ dl rypsiöljyä
1 tl vaniljasokeria
Paloittele pähkinät ja mantelit muutamaan
osaan ja sekoita niihin hiutaleet, siemenet, kaneli ja inkivääri. Yhdistä toisessa astiassa keskenään siirappi, hunaja,
öljy ja vaniljasokeri. Lisää seos kuiva-aineisiin kahdella lusikalla
nostellen.
Kaada mysliseos leivinpaperin päälle
pellille. Levitä tasaiseksi kerrokseksi. Paahda 150-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia. Kääntele seos lastalla kertaalleen paahtamisen aikana.
Anna granolan jäähtyä ja säilytä sen jälkeen lasitölkissä. Kuvan granolaan lisäsin ainesten paahtamisen jälkeen kuivattuja mustikoita.
Voit lisätä
valmiiseen granolaan kuivattuja
marjoja, esim. karpaloita, puolukoita tai mustikoita, tai kuivattuja
aprikooseja, kuivattua omenaa tai päärynää suikaleiksi leikattuina.
Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti