lauantai 21. maaliskuuta 2020

Helppo arkiruoka: hernesosekeitto


Keväällä 2020 elämme poikkeustilanteessa, jossa moni tekee lounasruuat koko perheelle joka päivä kotona. Nyt tarvitaan helppojen ja ravitsevien, nopeasti valmistuvien ruokien ohjeita mieluiten aineksista, joita voi säilyttää kotona niin, että kaupassa käynnit harvenevat.

Yksi varteenotettava aines ovat pakasteherneet. Osta niitä kerralla käytettäväksi moneen eri ruokaan. Ne sopivat salaatteihin, keittoihin, patoihin, pestoon ja vaikka sellaisenaan täydentämään ateriaa. Nyt niistä tehdään arjen sosekeitto, joka maistuu kaiken ikäisille.

Sosekeiton täydentävät ruisvoileivät, joiden päälle ladotaan keitettyä kananmunaa ja vihanneksia. Tai kokeile helppoa porkkanaista pataleipää:

http://rouvakasvis.blogspot.com/2016/01/porkkanaa-pataleipaan.html

Juoman jokainen valitsee tietysti mielensä mukaan. Jälkiruuaksi käy hedelmä, esimerkiksi appelsiini, tai marjasalaatti pakastetuista marjoista.


Hernesosekeitto

3 pss (yhteensä 600 g) pakasteherneitä
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
ripaus muskottipähkinää
1 + 1 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunanmehua
mustapippuria myllystä
tuoretta minttua


Kuumenna vesi ja liemivalmiste kiehuvaksi. Lisää herneet, sekoita ja kypsennä noin 10 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta aavistuksella muskottia. Lisää noin desilitra kermaa. Surauta vielä kaikki kunnolla sekaisin. Mausta sitruunanmehulla.

Vaahdota loppu kerma ja lisää kermavaahtoa keittoannosten päälle. Mausta mustapippurilla ja tuoreella mintulla.

Vinkki: Valitse kerma mielesi mukaan. Se voi olla hyvin myös kasvipohjaista, esim. kookoskermaa, tai valinnan mukaan ruokakermaa, jolloin voit lisätä suoraan keittoon koko tölkillisen (2 dl).  Keiton pinnalle sopii kermavaahdon sijaan hyvin myös ranskankerma.

Ohje, kuvat ja teksti: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti