torstai 12. maaliskuuta 2020

Punainen minestrone ja paahdettu punakaali

Punakaalin kuvankaunis leikkauspinta kiehtoo ja innostaa laittamaan punakaalista herkullista ruokaa. Yhdistän usein samaankin ateriaan monia eri kasviksia. Tällä kertaa punakaali kohtaa muita kasviksia minestronen tyyppisessä keitossa. Mukaan lisäsin myös kalkkunajauhelihaa ja pekonia. Lopputulos maistui huippuhyvältä. Kokeile punaista minestronea alla näkyvällä ohjeella! Se on maukasta ja ravitsevaa.


























Kasvisten viiden värin ryhmittelyssä punakaali kuuluu sinisiin, violetteihin ja purppuraisiin, joita on kasviksissa aika vähän. Punakaalin värin aiheuttavat antosyaanit, jotka ovat ihmiselle hyödyllisiä, vesiliukoisia flavonoideja. Niillä on terveyttä edistäviä ja elimistöä suojaavia vaikutuksia. C-vitamiinia punakaalissa on päivittäinen annos jo sadan gramman lohkossa. Punakaali painaa keskimäärin yhden kilon, joten tuo sadan gramman lohko on pieni.

























Punainen minestrone
(6–8 hengelle)

500 g punakaalia (puolikas)
200 g lehtiselleriä (4–5 vartta)
1 kesäkurpitsa (300 g)
3 porkkanaa (400 g)
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
400 g kalkkunajauhelihaa (tai muuta jauhelihaa/härkistä/nyhtökauraa)
3 viipaletta pekonia (tai koko paketti rypsiporsaan gourmetpekonia)
2 rkl rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
1 tl balsamicoa
1 dl jyvämäistä pastaa eli orzoa (tai muuta pientä pastaa)
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1,5 l
 vettä + 2 kanaliemikuutiota
kourallinen paloiteltuja lehtikaalin lehtiä
pala parmesaania


Paloittele punakaali, lehtiselleri, kesäkurpitsa ja porkkanat. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni.

Paista pekonisuikaleet paistinpannussa. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä. Lisää pannuun sipulit ja jauheliha. Paista sekoitellen. Mausta pienellä määrällä suolaa ja pippuria.

Kuumenna paksupohjaiseen, tilavaan kattilaan tilkka öljyä. Lisää punakaali, lehtiselleri, kesäkurpitsa ja porkkanat sekä pasta. Kuumenna sekoitellen. Lisää 1,25 l vettä, liemikuutiot, tomaattimurska ja balsamico. Kuumenna kiehuvaksi.

Yhdistä kattilaan muiden ainesten joukkoon paistinpannulta jauheliha-pekoni-sipuliseos. Huuhtele pannu 2,5 desilitralla vettä kuumentaen ja lisää liemi kattilaan.

Anna sakean keiton kypsyä hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Raasta keittoannoksen pintaan parmesaania.



























Koska punakaalista on aika vähän olemassa ruokaohjeita, haluan antaa vielä toisenkin, helpon ja hyvän reseptin. Paahda viipaloitua punakaalia uunissa, ja yllätyt, kuinka herkkua siitä tulee. Punakaalin maku makeutuu ja pehmenee uunissa.



























Paahdettua, viipaloitua punakaalia

Leikkaa kokonainen punakaali poikittain noin 1,5 cm:n viipaleiksi. Asettele ne leivinpaperin päälle pellille. Sivele pintaan öljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Valuta päälle kevyesti hunajaa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa puolen tunnin ajan.

Tämä on hyvä lisäke moneen ateriaan, niin kalalle, lihalle kuin kasvisateriaankin.

Teksti, ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti