Tuoreita kirsikoita tuodaan ulkomailta kesän airueina Suomeen touko-kesäkuun vaihteesta alkaen. Myöhemmin kesällä, heinä-elokuussa, voidaan jo nauttia kotimaisista kirsikoista.
Kesäisen sunnuntain iltapäiväkahveille leivoin kirsikkatortun. Koska pidän kookoksen mausta, käytin leivonnaisen pintaan ja vähän taikinaankin kookosta. Manteli on loistopari kirsikalle, joten korvasin osan pohjataikinan vehnäjauhoista mantelijauholla. Irtopohjavuoassa kirsikkatorttu onnistuu helposti. Kirsikan siementen poistamiseen kannattaa hankkia kätevä erityistyöväline.
Kirsikkatorttu
100 g voita (tai margariinia)
1 dl sokeria
1 muna
1 ½ dl vehnäjauhoja
¾ dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
¾ dl kookosmaitoa (tai maitoa)
4 dl tuoreita (imelä)kirsikoita
Pinnalle
½ dl sulatettua voita (tai juoksevaa margariinia)
¾ dl sokeria
1 ½ dl kookoshiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
½ tl kanelijauhetta
Koristeluun
1–2 dl tuoreita kirsikoita
Huuhtele kirsikat ja poista niistä kannat ja siemenet. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten. Yhdistä kuivat ainekset keskenään ja lisää seos vähitellen joukkoon, samoin kookosmaito.
Laita irtopohjavuoan pohjaosan päälle leivinpaperia ja sulje reunus ympärille. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi vuoan ulkopuolelta pois. Voitele vuoan pohja ja reunat sisältä.
Siirrä taikina vuokaan ja levitä se joka puolelle vuokaa tasaiseksi kerrokseksi. Painele taikinaan kevyesti siemenettömiä kirsikoita.
Sekoita voisulaan muut pintaseoksen ainekset ja ripottele seos tortun pinnalle.
Paista torttua 175-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla 40–45 minuuttia.
Tarjoa tortun kanssa tuoreita kirsikoita.
Työväline kirsikan siementen poistoon näyttää tältä:
Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti