tiistai 2. kesäkuuta 2020

Varhaisperuna-parsasalaatti


Yhdistin kaksi alkukesän herkkua: kotimaisen vihreän parsan ja kotimaiset varhaisperunat. Liitin ne haaleana tarjottavaksi salaatiksi, jonka mehevöittää laadukkaasta oliiviöljystä ja sitruunanmehusta tehty kastike. Luonteikkuutta antavat kaprikset.


Annabelle on siiklin ohella suosikkiperunani kesäaikaan. Annabellessä minua viehättää kauniin keltainen väri, kiinteä rakenne ja miedon kermainen maku. Kotimainen, vasta maasta nostettu vihreä parsa on omaa luokkaansa sekin. Kutsun sen makua sanalla vihanta. Maussa on jotain kesän vihreän ja tuoreen nuoren herneen huumaavaa aromia. Kannattaa maistaa!


Varhaisperuna-parsasalaatti

1 kg varhaisperunoita (esim. annabelle-perunaa)
1 tl (karkeaa) merisuolaa
250 g vihreää parsaa
(suolaa, nokare voita)
(uuden sadon jäävuorisalaattia avomaalta)
Kapriskastike
1 dl laadukasta oliiviöljyä
3 rkl puristettua sitruunanmehua
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
½ dl kapriksia (voikukkanupuista tehtykin hyvää)
Lisäksi
tilliä


Harjaa perunat puhtaiksi ja lisää ne kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä 10–15 minuuttia perunoiden koon mukaan. Valuta ja anna kuivahtaa.

Leikkaa parsoista kovat tyviosat pois ja voit tarvittaessa kuoria vähän matkaa, mutta varsinkaan kotimaiselle parsalle kuoriminen ei ole tarpeen. Keitä parsat laakeassa pannussa, suolalla maustetussa vedessä, johon voit lisätä nokareen voita. Valuta ja leikkaa parsat noin neljään osaan.

Vatkaa kastikkeen ainekset hyvin sekaisin, kaprikset muutamaan osaan leikattuina.

Siirrä lohkotut perunat ja paloitellut parsat kulhoon ja valele niille kastiketta vajaa puolet koko määrästä.

Voit asetella laakealle tarjoiluvadille pediksi jäävuorisalaattia suupaloina. Valele kastikkeella. Lisää peruna-parsaseos. Lisää silputtua tilliä.

Vinkki: Varhaisperuna-parsasalaatin kanssa samalle lautaselle sopii savustettu kala erityisen hyvin, mutta myös paistetut ahvenet tai muut kesäkalat käyvät, tai graavikalat.

Alkukesän kotimaan herkut:

Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen
Puhtoiset varhaisperunat menossa keitettäviksi:

Salaatin kastikkeeseen valitaan laadukkaat ainekset:Pääsin tutustumaan varhaisperunan nostoon Merimaskussa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti