Huomasin muutaman pussin juuripersiljaa ensi kerran viisi tai kuusi vuotta sitten kaupan hevi-osaston alahyllyllä. Siihen saakka missään ei ollut kotimaisesta juuripersiljasta kerrottu, eikä tätä juuresta oltu nostettu esiin. Totta kai ostin, kokeilin ja ihastuin oitis, jopa ikihyviksi.
Aina syksyn tullen olen juuripersiljaan palannut. Tällä kertaa tein muutamia reseptikokeiluja. Juuripersiljan hienostuneisuus tulee mielestäni esiin hyvin, kun sen paahtaa uunissa. Kuvassa rapeaksi paahtamiani juuripersiljan lohkoja (ohje tuonnempana) karitsankyljyksen, lehtikaalisipsien, kuivattujen kirsikkatomaattien ja ranskankerma-yrttikastikkeen kanssa.
Halusin vertailla rinnakkain erilaisten juuresten makuja ja suutuntumia. Niinpä laitoin uuniin paahtumaan monenlaisten juuresten lohkoja. Täytyy todeta, että juuripersilja pärjäsi loistavasti. Tunnistin siinä ihan omanlaisensa juurevan aromin, ja rakenne oli miellyttävän kiinteä. Maussa oli samaa ryhdikkyyttä ja ytimekkyyttä kuin yrttinä käytettävässä persiljassa.
Juuripersiljalohkot kypsyivät 225-asteisessa uunissa 25 minuutissa. Lehtikaalisipsit poimin pois jo 10 minuutin kuluttua.
Tänä syyskautena kaupoista on voinut ostaa ainakin Ahvenanmaalla tuotettua ja Vihannes-Laitilan pakkaamaa, Köyliössä kasvatettua juuripersiljaa. Selvästikin juuripersilja alkaa saada jalansijaa ja suosiota.Juuripersiljaa kasvattaneet kertovat käyttävänsä sen nuoria lehtiä tavallisen persiljan tavoin. Kähäräpersilja on meille kaikille tutuista tutuin. Myös lehti- eli silopersilja on yleinen. Persiljaa ei kannata unohtaa missään muodossa, olipa se juurta tai yrttiä. Persilja antaa ruokaan hyvää tukimakua. Tämä pätee varsinkin yrttinä käytettävään persiljaan, kun siihen yhdistää muita yrttejä.
Rapeaksi paahdetut juuripersiljat
500 g juuripersiljoita
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
½ dl kuoripäällisiä manteleita tai auringonkukansiemeniä
1 dl hienonnettua persiljaa
½ dl vastaraastettua parmesaania
½ dl panko-jauhetta
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Harjaa juuripersiljat
puhtaiksi kuorimatta niitä. Poista kannat ja ohut juuren pää. Leikkaa
pitkittäin neljään osaan.
Hienonna mantelit
ja persilja. Raasta parmesaani. Sekoita mantelirouhe, persilja, parmesaani,
panko ja mausteet keskenään.
Pyörittele
juuripersiljalohkot kauttaaltaan öljyssä, kasta kuiva-aineseokseen ja siirrä
leivinpaperin päälle pellille.
Kypsennä
225-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
Linssi-juuripersilja-porkkanasosekeitto
300 g juuripersiljoita
300 g porkkanoita
1 sipuli
puolikas chiliä ja/tai pala tuoretta inkivääriä
2 dl punaisia, kuivattuja linssejä
1 tlk (400 g) säilyketomaatteja tai -tomaattimurskaa
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl muscovado- tai fariinisokeria
1 l kasvislientä
1 tl kokonaisia korianterin tai fenkolinsiemeniä
3 rkl sitruunanmehua
2 dl ruokakermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
tuoretta korianteria, persiljaa tai yrttiöljyä
Kuori ja paloittele juuripersiljat
ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna chili ja raasta pala tuoretta
inkivääriä. Voit valita chilin ja inkiväärin välillä tai lisätä molempia. Huuhtele
linssit siivilässä.
Kuumenna
kattilassa tilkka öljyä. Kuumenna siinä kasviksia käännellen. Lisää
tomaattisäilyke ja linssit. Kaada kattilaan kasvisliemi. Lisää siemenmauste ja
sokeri. Keitä noin 20 minuuttia.
Soseuta keitto
sauvasekoittimella. Puserra mukaan sitruunanmehua ja lisää kerma. Kuumenna
kiehumispisteeseen. mausta ripauksella suolaa ja pippuria.
Tarjoa keiton
pinnalla tuoretta korianteria, persiljaa tai yrttiöljyä.
Kirkaslieminen kala-kasviskeitto
Käytä keittoon
juuripersiljaa, perunoita, porkkanoita ja sipulia, laakerinlehtiä, kalalientä sekä esimerkiksi siikaa. Mausta
keitto piparjuuriraasteella, sitruunanmehulla. Viimeistele tillillä.
Juurevien makujen terveisin! Rouva Kasvis
Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti