sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Juuripersiljaa rapeaksi paahdettuna sekä sosekeitossa ja kalakeitossa

Huomasin muutaman pussin juuripersiljaa ensi kerran viisi tai kuusi vuotta sitten kaupan hevi-osaston alahyllyllä. Siihen saakka missään ei ollut kotimaisesta juuripersiljasta kerrottu, eikä tätä juuresta oltu nostettu esiin. Totta kai ostin, kokeilin ja ihastuin oitis, jopa ikihyviksi.

Aina syksyn tullen olen juuripersiljaan palannut. Tällä kertaa tein muutamia reseptikokeiluja. Juuripersiljan hienostuneisuus tulee mielestäni esiin hyvin, kun sen paahtaa uunissa. Kuvassa rapeaksi paahtamiani juuripersiljan lohkoja (ohje tuonnempana) karitsankyljyksen, lehtikaalisipsien, kuivattujen kirsikkatomaattien ja ranskankerma-yrttikastikkeen kanssa.


Halusin vertailla rinnakkain erilaisten juuresten makuja ja suutuntumia. Niinpä laitoin uuniin paahtumaan monenlaisten juuresten lohkoja. Täytyy todeta, että juuripersilja pärjäsi loistavasti. Tunnistin siinä ihan omanlaisensa juurevan aromin, ja rakenne oli miellyttävän kiinteä. Maussa oli samaa ryhdikkyyttä ja ytimekkyyttä kuin yrttinä käytettävässä persiljassa.

Juuripersiljalohkot kypsyivät 225-asteisessa uunissa 25 minuutissa. Lehtikaalisipsit poimin pois jo 10 minuutin kuluttua.

Tänä syyskautena kaupoista on voinut ostaa ainakin Ahvenanmaalla tuotettua ja Vihannes-Laitilan pakkaamaa, Köyliössä kasvatettua juuripersiljaa. Selvästikin juuripersilja alkaa saada jalansijaa ja suosiota.


Ei juuripersilja mikään nykyajan keksintö ole. Se tuli Suomeen jo 1600-luvulla 30-vuotisesta sodasta palaavien sotilaiden mukana. Se vain unohtui välillä ja on tehnyt nyt uuden paluun. Minusta juuripersiljalla on paikkansa liemissä ja keitoissa, padoissa ja paistoksissa. Se sopii Pohjolan keittiön makumaailmaan luontevasti. Koska tunnistan juuripersiljassa hienostunutta mausteisuutta, suosittelen sitä paahdettavaksi uunissa joko itsekseen tai muiden kasvisten joukossa.

Juuripersiljaa kasvattaneet kertovat käyttävänsä sen nuoria lehtiä tavallisen persiljan tavoin. Kähäräpersilja on meille kaikille tutuista tutuin. Myös lehti- eli silopersilja on yleinen. Persiljaa ei kannata unohtaa missään muodossa, olipa se juurta tai yrttiä. Persilja antaa ruokaan hyvää tukimakua. Tämä pätee varsinkin yrttinä käytettävään persiljaan, kun siihen yhdistää muita yrttejä.


Rapeaksi paahdetut juuripersiljat

500 g juuripersiljoita

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

½ dl kuoripäällisiä manteleita tai auringonkukansiemeniä

1 dl hienonnettua persiljaa

½ dl vastaraastettua parmesaania

½ dl panko-jauhetta

¼ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Harjaa juuripersiljat puhtaiksi kuorimatta niitä. Poista kannat ja ohut juuren pää. Leikkaa pitkittäin neljään osaan.

Hienonna mantelit ja persilja. Raasta parmesaani. Sekoita mantelirouhe, persilja, parmesaani, panko ja mausteet keskenään.

Pyörittele juuripersiljalohkot kauttaaltaan öljyssä, kasta kuiva-aineseokseen ja siirrä leivinpaperin päälle pellille.

Kypsennä 225-asteisessa uunissa 25 minuuttia.


Linssi-juuripersilja-porkkanasosekeitto

300 g juuripersiljoita

300 g porkkanoita

1 sipuli

puolikas chiliä ja/tai pala tuoretta inkivääriä

2 dl punaisia, kuivattuja linssejä

1 tlk (400 g) säilyketomaatteja tai -tomaattimurskaa

3 rkl rypsiöljyä

1 rkl muscovado- tai fariinisokeria

1 l kasvislientä

1 tl kokonaisia korianterin tai fenkolinsiemeniä

3 rkl sitruunanmehua

2 dl ruokakermaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

Lisäksi

tuoretta korianteria, persiljaa tai yrttiöljyä

Kuori ja paloittele juuripersiljat ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna chili ja raasta pala tuoretta inkivääriä. Voit valita chilin ja inkiväärin välillä tai lisätä molempia. Huuhtele linssit siivilässä.

Kuumenna kattilassa tilkka öljyä. Kuumenna siinä kasviksia käännellen. Lisää tomaattisäilyke ja linssit. Kaada kattilaan kasvisliemi. Lisää siemenmauste ja sokeri. Keitä noin 20 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. Puserra mukaan sitruunanmehua ja lisää kerma. Kuumenna kiehumispisteeseen. mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

Tarjoa keiton pinnalla tuoretta korianteria, persiljaa tai yrttiöljyä.


Kirkaslieminen kala-kasviskeitto

Käytä keittoon juuripersiljaa, perunoita, porkkanoita ja sipulia, laakerinlehtiä, kalalientä sekä esimerkiksi siikaa. Mausta keitto piparjuuriraasteella, sitruunanmehulla. Viimeistele tillillä.

Juurevien makujen terveisin! Rouva Kasvis

Teksti, kuvat ja ohjeet: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti