Caldo verde tarkoittaa suomeksi vihreää keittoa. Nimi kuuluu keitolle, jota voi pitää Portugalin kansallisruokana. Se on lähtöisin vanhasta Minhon maakunnasta, Portugalin luoteiskulmasta. Vihreän värinsä keitto saa lehtikaalista. Kuvan keittoon käytin mustakaalia ja tein keitosta oman muunnokseni. Portugalissa keiton kanssa nautitaan karkeista maissijauhoista leivottua leipää.
Caldo verde on hyvin yksinkertainen ja herkullinen keitto. Portugalissa keiton perunat soseutetaan joko kokonaan tai osittain ennen muiden ainesten lisäämistä. Keittoa nautitaan juhlapöydän alkuruokana esimerkiksi häissä ja joskus yöpalana. Suomessa lehtikaali-perunakeitto maistuu milloin vain.Kuvan mustakaalin eli cavolo neron eli palmukaalin lehdet poimin omalta pihaltani istutuslaatikosta. Mustakaali on lehtikaalilajike. Muutama taimi tuotti satoa pitkin kesää ja syksyä. Valitse keittoon oman makusi ja saatavuuden mukaan mustakaalia, vihreää lehtikaalia, savoijinkaalia, kiinankaalia tai keväällä ja kesällä varhaiskaalia.
Perusainekset ovat kaali ja perunat, mutta keitto tukevoitetaan ja se saa hieman tulisen makunsa chorizo-makkarasta. Itse lisäsin mukaan myös valkoisia papuja. Caldo verde -perinnekeittoon pavut eivät kuulu. Jotkut maustavat keiton chilillä tai savupaprikalla, mutta chorizosta tulee omasta mielestäni riittävästi makua. Keiton lisäkkeenä voi tarjota yrttiöljyä. Leiväksi valitsin suomalaisittain rukiista näkkileipää.
Portugalilainen kaali-perunakeitto,
Caldo verde
600 g perunoita (esim. annabellea)
1 l kasvislientä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
noin 150 g vihreän lehtikaalin, mustakaalin tai savoijinkaalin
lehtiä
noin 200 g chorizo-makkaraa (esim. Snellman, 230 g:n
pakkaus)
1 tlk (230 g) kypsiä valkoisia papuja
2–3 rkl oliiviöljyä
¼ tl mustapippuria
1 dl tuoretta lehtipersiljaa (tai esim. korianteria)
Kuori ja paloittele
perunat. Kuori ja hienonna sipulit. Huuhtele kaalin lehdet, poista mahdolliset
paksut ruodit ja leikkaa lehdet ohuiksi suikaleiksi. Paloittele makkarat.
Kuumenna kasvisliemi
kiehuvaksi, lisää perunalohkot ja anna niiden kiehua hiljalleen muun valmistelun
ajan. Mikäli haluat soseuttaa perunat, tee se ennen muiden ainesten lisäämistä, kun perunat ovat täysin kypsiä.
Kuumenna pannussa
oliiviöljyä. Lisää sipulit, kuullota hetki ja lisää kaalisuikaleet sekä
makkarapalaset. Kuumenna käännellen, kunnes kaali rentoutuu ja kypsyy ja
makkara saa hieman väriä.
Siirrä pannun
sisältö kattilaan perunoiden seuraan. Huuhtele pannu tilkalla vettä ja kaada
liemi kattilaan. Lisää valutetut ja
huuhdotut kypsät pavut. Keitä, kunnes ainekset ovat kypsiä.
Tarkista keiton
maku. Mausta ripauksella pippuria. Lisää pinnalle hienonnettua tuoreyrttiä.
Tarjoa keitto mieleisesi leivän kanssa.
Vinkki: Keittoon
sopii kaaliksi myös valko- eli keräkaali varhais- tai kesäkaalina. Kannattaa kokeilla myös
kiinankaalia.
Teksti, ohje ja
kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti