Elo- ja syyskuu ovat Suomessa kasvisten kulta-aikaa. Silloin saamme kotimaassa tuotettuna lähiruokana monia sellaisia kasviksia, joita muulloin tuodaan meille kaukaakin rahdaten. Hyvä esimerkki ovat pavut. Vain elokuussa, ja jonkin aikaa syyskuussa, voimme hankkia kotimaisina erivärisiä ja erilaisia papuja. Ne ovat aivan toista luokkaa kuin vaikkapa kaukaa Perusta tuotetut neulapavut myöhemmin talvella.
Suomessa pavut kerätään syötäviksi palkoineen useimmiten jo ennen kuin siemenet ovat kypsyneet. Kynänpaksuisissa, keskenkasvuisissa pavuissa palot ovat meheviä ja maukkaita. Syötäviksi käytetään papuja, jotka kasvavat pensastavina tai köynnöstävinä, joskus salkomaisina. Palot ovat pyöreitä tai litteitä.Värit vaihtelevat hailakankeltaisista mustanpuhuviin ja
violetteihin. Kypsennettäessä kaikki pavut, paitsi keltaiset vahapavut, muuttuvat
vihreiksi. Tuoreina vihreät pavut ovat pyöreäpalkoisia taitepapuja, leikkopavut
puolestaan litteitä. Palkoineen syötävät pavut on aina keitettävä.
Nyt valitsin salaattiin vihreitä papuja. Blogistani löytyy myös salaatti, johon olen käyttänyt kotimaista tuoretta härkäpapua. Jos se kiinnostaa, katso kohdasta 13.8.2016 otsikolla Härkäpapuja maalaissalaattiin.
Salaatin kokoaminen on esivalmistelujen jälkeen helppoa. Perunat, kananmunat ja pavut on keitettävä ja pekoniviipaleet paistettava. Kannattaa muistaa myös se, että punasipuliviipaleet on hyvä aina marinoida ennen salaattiin lisäämistä. Marinoituina ne maistuvat herkullisilta.
Maalaissalaatti à la Rouva Kasvis
2 punasipulia
4 keskikokoista perunaa
4 kananmunaa
noin 200 g vihreitä papuja
1 pkt pekonia
2 tukevaa viipaletta maalaisleipää
1 valkosipulinkynsi
kourallinen babypinaattia
pieni kerä jäävuorisalaattia
friseesalaatin tai muita salaatinlehtiä
muutama kirsikkatomaatti
Punasipuleiden marinadi
¼ dl väkiviinaetikkaa
¾ dl vettä
½ dl sokeria
¼ tl suolaa
1 tl sinapinsiemeniä
Kuori, puolita ja
viipaloi punasipulit. Sekoita marinadin ainekset pieneen kulhoon ja siirrä
punasipulisiivut maustumaan. Nostele kahdella lusikalla.
Keitä perunat.
Keitä kananmunat itsellesi sopivaan kypsyysasteeseen, esimerkiksi 5–6 minuuttia.
Jäähdytä ja kuori.
Kypsennä vihreitä
papuja 6–7 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä ja valuta.
Lisää
pekoniviipaleet kylmään pannuun, kuumenna ja paista rapeiksi molemmin puolin.
Nosta talouspaperin päälle, jolloin rasva imeytyy pois.
Leikkaa
leipäviipaleet paloiksi. Kuumenna pannu, jossa pekonin rasvaa jäljellä. Lisää
pannuun paloiteltu valkosipulinkynsi. Paista leipäpalaset rapeiksi.
Kokoa
salaattiainekset isolle tarjoiluvadille tai lautasannoksiksi niin, että
pohjalle tulee salaatin- ja pinaatinlehtiä. Jäävuorisalaatin voit lisätä
pieninä lohkoina.
Voit valita alla näkyvistä kastikeohjeista mieleisesi tai tee molemmat, koska omasta mielestäni ne molemmat maistuvat hyviltä.
Salaatinkastike
ranskalaiseen tapaan
4 tl kokojyväsinappia
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 tl hunajaa
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Sekoita ainekset
keskenään. Valele osa salaatin päälle, varsinkin perunaviipaleille. Osan voit
nostaa pöytään jokaisen itse annosteltavaksi.
Salaatinkastike suomalaisen
isoäidin tapaan
1 pehmeäksi keitetty kananmuna
2 tl väkiviinaetikkaa
2 tl sinappia
½ tl suolaa
1 tl sokeria
1–1,5 dl kuohukermaa
Kuori ja puolita
keitetty kananmuna. Siirrä keltuainen pieneen kulhoon. Valkuaisen voit lisätä
salaatin päälle paloiteltuna. Lisää etikka, sinappi, suola ja sokeri. Sekoita
hyvin.
Vatkaa kermaa
hetken aikaa niin, että kermasta ei ehdi tulla varsinaista kermavaahtoa. Riittää,
että kerma on löysää vaahtoa.
Sekoita löysä kermavaahto keltuais-mausteseokseen. Valele osa salaattiaineksille, ja lopun voi jokainen annostella suoraan lautaselleen salaatin päälle.
Juomavalinta:
Sain syntymäpäivälahjaksi Kirsi-ystävältäni kauniissa pakkauksessa kauniin roseeviinin, jonka valitsin nyt maalaissalaatilleni. Tämän italialaisen roseeviinin nimessä "11 Minutes Rosé" viittaa siihen, että uutettaessa kuoret ovat olleet mukana 11 minuuttia. Siitä viini on saanut herkän roseen värinsä. Tunnistan jo tuoksussa aprikoosia ja maussa lisäksi yrttisyyttä, sauvignon blanc-viinien tapaan mustaherukan lehtiä. Tämä on tasapainoinen ja ryhdikäs viini runsaille salaateille ja elokuun iltaan mitä mainioin.
Teksti, ohjeet ja
kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti