tiistai 23. elokuuta 2022

Lammaskaali parhaimmillaan

Lammaskaali valmistuu loppukesän ja syksyn kaalista ja karitsanlihasta niin herkulliseksi, että se syystä kuuluu klassikkoruokien parhaimmistoon. Tämä ruoka on Suomessa vanhastaan monelle tuttua perinneruokaa. Norjassa lammaskaali on saanut jopa kansallisruuan arvonimen.

Tapoja valmistaa lammaskaali on epäilemättä yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Varalta annoinkin omalle lammaskaalilleni nimen kaali-lammaspata, ettei synny turhia kiistoja.

Ruuan hinta on tänä vuonna noussut ja on alettu entistä tarkemmin miettiä, miten saada rahat riittämään ravitsevaan ruokaan. Kaali ja karitsan luulliset, ns. keittolihat kannattaa muistaa. Näitä molempia saa edullisesti.

Oma lammaskaalini sisältää nuoren lampaan eli karitsan luullista ruhonosaa. Tällä kertaa ostin marketista pakastettua karitsan keittolihaa hintaan vähän alle 14 e/kg. Kaali maksoi vähän alle 1,50 e/kg. Lisään ruokaan myös sipulia, porkkanaa ja perunaa.

Facebook-ystävältäni (Kiitokset hänelle!) sain kiinnostavat ideat vaihtaa osa lihaliemestä valkoviiniin ja paistaa kaalinlohkot pikaisesti pannussa ennen muihin aineksiin lisäämistä. Molemmat vinkit osoittautuivat loistaviksi. Viini raikastaa ja terävöittää makua, kaalin pikapaisto tuo herkullista aromia ja hyvää makua ruokaan.Kaali-lammaspata à la Pirjo

(4 - 6 annosta)

1 kg luullista karitsan lihaa: esim. lapaa tai etuselkää
2–3 rkl rypsiöljyä
4 dl lihalientä + 2 dl valkoviiniä
2 sipulia
10 maustepippuria
3 laakerinlehteä
muutamia meiramin tai oreganon oksia
1 kg valkokaalia
3 porkkanaa
6 perunaa
4 dl lihalientä + noin 1 dl valkoviiniä
(suolaa, mustapippuria)
tuoretta persiljaa 

Paloittele liha suunnilleen kananmunan kokoisiksi paloiksi luineen. Lihakauppias voi tehdä paloittelun valmiiksi. Voit poistaa osan mahdollista rasvaa tai nahkaa.

Ruskista lihapalat vähin erin öljytyllä pannulla niin, että ne saavat väriä. Siirrä isoon pataan tai tilavaan, 3,5–4 litran kattilaan. Lisää pannulle lopuksi (noin 4 dl) lihalientä ja (noin 2 dl) valkoviiniä, sekoita ja kuumenna. Kaada liemi lihapalojen päälle.

Kuori ja lohko sipulit. Lisää sipulit, maustepippurit, laakerinlehdet ja yrttien oksat pataan. Kuumenna pata kiehumispisteeseen, vähennä lämpöä ja hauduta lihapaloja miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.

Leikkaa kaali lihan kypsyessä lohkoiksi. Yritä pitää lohkot koossa. Poista kantaosaa. Kuori ja leikkaa porkkanat kolmeen tai neljään osaan vinottain. Kuori ja halkaise perunat pitkittäin. Jätä kylmään veteen odottamaan.

Lisää porkkanat, kaalinlohkot ja perunat pataan. Lisää lihalientä ja valkoviiniä. Tässä vaiheessa kattila tai pata on todella täysi, mutta paina kansi päälle ja anna ruuan hautua liikaa sekoittelematta. Hauduta hiljalleen 40–50 minuuttia.

Kumoa tai nostele ruoka varovasti isoon uunivuokaan tai muuhun laakeampaan tarjoiluastiaan, koska täysinäisestä kypsennysastiasta on vaikea annostella ruokaa lautasille.

Tarjoa sakeana, runsasmakuisena ja kuumana haarukalla ja veitsellä nautittavana pataruokana, jonka kanssa maistuu raikas puolukkasurvos ja ruisleipä. Maukasta lientä varten kannattaa kattaa myös lusikat.

Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo ToikkanenEi kommentteja:

Lähetä kommentti