Timbaalit tarkoittavat paitsi tietynlaisia lyömäsoittimia myös tietynlaista ruokalajia. Timbaalit valmistetaan yleensä pieniin annosvuokiin, joskus myös rengasvuokaan tai kartiomaiseen vuokaan, ja kypsennetään uunissa vesihauteessa. Terriinit ja pateet ovat timbaalien sisaruksia, mutta nämä poikkeavat hieman toisistaan. Niin pateet, terriinit kuin timbaalitkin kuuluvat mielestäni joulukauteen.
Joulukautta ajatellen valmistin timbaaleja juureksista: punajuuresta, porkkanasta ja selleristä. Kasvistimbaalit ovat oiva vaihtoehto perinteisille joulun laatikkoruuille. Joulun laatikkoruokia ei tarvitse toki sulkea kokonaan pois. Timbaaleja ja laatikkoruokia voi vaihdella joulukautena niin, ettei kumpiinkaan ehdi kyllästyä. Timbaalit ovat hyvä ratkaisu pienen porukan, myös yhden tai kahden hengen aterialle.Timbaaleissa
juurekset ovat soseutettuina. Kiireinen käyttää valmiita juuressoseita. Jos
hankit kokonaisia juureksia, huomioi, että ohjeissani tarvitset kuorittua,
käyttövalmista juuresta 300 grammaa.
Timbaalien
rakenne on pehmeä, joten ne tarvitsevat seurakseen jotain raikasta ja
jotain pureskeltavaa. Valitse mieleisesi: pikkelöityjä kasviksia,
kapriksia, marinoituja valkosipuleita, oliiveja tai hillosipuleita, siemeniä ta pähkinöitä sekä rapeaa
leipää.
Kuvassa alla: Punajuuritimbaaliseokseen käytin tällä kertaa rakuunaa ja mustapippuria, mutta yrtiksi voit valita myös timjamia tai rosmariinia. Tai kokeile mausteeksi murskattuja katajanmarjoja, kuminaa tai raastettua piparjuurta.
Kuvassa alla: Porkkanatimbaaliin sopivat mausteiksi esim. kuvan kirveli ja kurkuma, mutta erityisen hyviä porkkanan mausteita ovat aniksen tai fenkolin siemenet. Ne kannattaa hienontaa morttelissa. Myös chili tai raastettu luomuappelsiininkuori ja yrteistä varsinkin rakuuna ovat loistovalintoja nekin.
Timbaaliseosten maustamiseen löydät reseptien lopusta vinkkejä. Koska timbaalit kypsennetään uunissa, kannattaa juuresseoksia energian säästämisen takia tehdä enemmän kuin vain yhden ohjeen määrällä, joko kolminkertainen määrä samaa juuresta tai ohjeen määrä kolmesta eri juureksesta.
Juurestimbaalit kannattaa tarjota kuumina. Voit valmistaa ne ennakkoon, jäähdyttää ja lämmittää kakkuina tarjolle. Kylminä niiden maut eivät tule niin hyvin esiin.
Koska timbaalit kypsennetään uunissa vesihauteessa, lisää reunalliseen uunipannuun kuumaa vettä niin, että vuoat peittyvät ainakin parin senttimetrin verran veteen.
Punajuuritimbaalit
300 g punajuuria (noin 2 keskikokoista)
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl tuoretta rakuunaa tai rosmariinia (tai 1 tl kuivattua)
2 kananmunaa
tilkka punaviinietikkaa
vuokien voiteluun voita tai margariinia
Keitä kokonaiset
punajuuret kuorineen kypsiksi. Voitele pienet, yhden tai puolentoista
desilitran alumiiniset tai silikoniset vuoat huolellisesti. Tästä annoksesta
riittää noin neljään pikkuvuokaan. Voit käyttää myös muffinipeltiä. Irrottamisen helpottamiseksi voit vuorata muffinipellin kolot leivinpaperilla ja
voidella sisuksen.
Kuori juurekset
hieman jäähtyneinä, paloittele ja siirrä kulhoon. Lisää mausteet ja soseuta
sauvasekoittimella. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunien rakenteet rikki ja lisää joukkoon
punajuuriseos ja viinietikka. Annostele seos voideltuihin vuokiin.
Kypsennä
timbaaleja 175-asteisessa uunissa vesihauteessa noin puolen tunnin ajan.
Kumoa timbaalit hieman jäähtyneinä.
Lisää pinnalle tarjoiluvaiheessa esim. pinjan- tai muita siemeniä, yrtinoksia tai vaikka pilkottua
etikkapunajuurta.
Vinkki:
Punajuuren mausteiksi sopivat rakuunan tai rosmariinia sijaan raastettu piparjuuri,
murskatut katajanmarjat tai yrteistä timjami.
Kuvassa alla: Porkkanatimbaalien mausteina 3 tl appelsiininmehua ja 1/2 tl hienonnettuja aniksensiemeniä suolan ja valkopippurin lisäksi.
Porkkanatimbaalit300 g porkkanoita (noin 5 keskikokoista)
½ tl suolaa
valkopippuria myllystä
hiven muskottia
2 rkl tuoretta kirveliä (tai 2 tl kuivattua)
½ tl kurkumaa
2 kananmunaa
tilkka appelsiinin tai sitruunan mehua
vuokien voiteluun voita tai margariinia
Valmista samaan
tapaan kuin punajuuritimbaalit.
Pikkelöi lisäkkeeksi
porkkanaa. Paloittele kuorittu porkkana. Kuumenna väkiviinaetikkaa, sokeria ja vettä
suhteessa 1:2:3, kunnes sokeri sulaa. Lisää porkkanapalaset lasitölkkiin ja
kaada pikkeliliemi päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään muutama tunti.
Vinkki: Voit maustaa porkkanatimbaalit muskotin, kirvelin ja kurkuman sijaan hienonnetuilla aniksen
tai fenkolin siemenillä tai rakuunalla, chilillä tai pestyn luomuappelsiinin
raastetulla kuorella.
Mukulaselleritimbaalit
300 g mukula- eli juuriselleriä (kuorittuna)
½ tl suolaa
½ tl murskattua viherpippuria
2–3 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa (tai 2 tl kuivattua)
1 tl piparjuuriraastetta
2 kananmunaa
tilkka kermaa
vuokien voiteluun voita tai margariinia
Valmista kuten
edelliset juurestimbaalit.
Huomioi, että
sellerin paino vähenee kuorintavaiheessa melkoisesti. Kuori ja paloittele
selleri ennen keittämistä. Keitettävää, kuorittua selleriä tulee olla noin 300
g.
Lisää
selleritimbaalien päälle tarjoiluvaiheessa pienet rosmariininoksat, omenaa tai vaikka
etikkakurkkua.
Vinkki: Persiljan sijaan voit käyttää timjamia tai rosmariinia, mutta vähennä määrää.
Mielenkiintoisia!
VastaaPoista