Kävin äskettäin mieheni kanssa tapaamassa sukulaisia naapurimaassa Ruotsissa. Siellä meille tarjottiin muutamia niin herkullisia ruokia, että päätin kokeilla niitä myös kotikeittiössäni. Yksi näistä olivat kampasimpukat, joita söimme vierailulla illallisen alkuruokana.
Kampasimpukoita
tulee harvemmin kotona valmistetuksi, joten kokosin blogiini pientä ohjeistusta
ja kertausta käsittelystä. Kampasimpukat ovat herkkä raaka-aine, jota ei
kannata pilata. Kypsentämisen tulee tapahtua nopeasti. Ylikypsänä kampasimpukka
muuttuu sitkeäksi.
Kuvan annoksessa on simpukoiden lisäkettä kahden hengen annos. Halutessaan sienet ja sipulin voi pilkkoa pienemmäksi kuin kuvassa.
Kampasimpukoiden valinta ja esikäsittely
Kampasimpukoita
myydään sekä tuoreina että useimmiten pakastettuina. Kauppahalleista tai
kalatiskeiltä voi saada tuoreita, laadukkaita kampasimpukoita, joissa on mukana
oranssi mätipussi. Kannattaa tarkistaa, löytyykö MSC-merkintä, joka kertoo
vastuullisesta pyyntitavasta.
Anna
pakastettujen kampasimpukoiden sulaa hitaasti jääkaapissa. Voit taitella alle
talouspaperia, johon kosteus imeytyy. Ota sulaneet kampasimpukat huoneenlämpöön
ja kuivaa ne vielä ennen paistamista huolellisesti. Jos pinnassa näkyy jäähileitä,
huuhtaise ne pois kylmässä vedessä ja kuivaa simpukat kevyesti puristellen
talouspaperin sisässä. Kuivaaminen on tärkeää, etteivät simpukat ala kiehua
vesihöyryssä. Silloin rapeaa pintaa ei synny.
Joskus
kampasimpukoissa saattaa olla jäljellä evää muistuttava pieni ”jalka”. Se on
syötävää, mutta niin sitkeää, että se kannattaa poistaa.
Herkulliset kampasimpukat
(kahdelle illallisruoka, neljälle alkupala)
Mausteliemi:
2 rkl voita
1 ½ tl (japanilaista) soijakastiketta
½ rkl sitruunanmehua
Sieni-sipuliseos:
noin 100 g siitake- tai pannuvalmiita metsäsieniä
3 kevätsipulia
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Simpukat:
4 kampasimpukkaa
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Jos kampasimpukat ovat pakastettuja, ota ne sulamaan
hyvissä ajoin jääkaappiin.
Sulata maustelientä varten voi pieneen,
paksupohjaiseen kattilaan. Anna voin ruskistua. Tuoksu on pähkinäinen. Vähennä
lämpöä ja odota hetki. Mausta soijakastikkeella ja sitruunanmehulla. Siirrä kattila
sivuun liedeltä.
Paloittele sienet. Leikkaa kevätsipulit hieman vinottain
viipaleiksi. Paista sieniä pienessä öljytilkassa pannussa. Lisää mukaan
hetkeksi aikaa sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä ainekset odottamaan.
Kuivaa kampasimpukoiden pinnat
talouspaperilla. Kuumenna mieluiten valurautainen paistinpannu ja lisää öljyä. Voi
ei tähän paistamiseen sovellu, koska se palaisi kuumassa pannussa. Lisää
kampasimpukat kuumaan pannuun. Neljä simpukkaa on riittävä määrä, ettei pannu
pääse jäähtymään.
Käännä simpukat puolen minuutin kuluttua ja
paista toistakin puolta puoli minuuttia. Pannun tulee olla niin kuuma, että
molemmat puolet saavat hyvän värin lyhyessä ajassa. Vältä turhaa kääntelyä.
Pinnan on oltava rapea, jolloin kääntäminen on helppoa. Mausta suolalla ja
pippurilla. Simpukat jälkikypsyvät vielä pannulta ottamisen jälkeen.
Kokoa lautasannokset. Jaa sieni-sipuliseos
kahdelle lautaselle, jos tarjoat ruoan pääruoan tavoin. Jos simpukat ovat
alkupala usean ruokalajin aterialle, jaa seos neljälle lautaselle. Nosta
simpukat kasvisten päälle. Valele annokset mausteliemellä, jonka heti alkuun
valmistit.
Lisänä voit tarjota patonkia, valkoviiniä ja vettä.
Cono Sur Organic Sauvignon Blanc 2022 oli mieheni valinta kampasimpukoille, joita söimme perjantai-illan ruokana. Pidimme molemmat tätä oivallisena valintana, jota aiomme käyttää myös viikonlopun kuha-aterialla sekä kastikeessa että juomana. Viini tuoksuu aromikkaan hedelmäiseltä, maussa sitruksisuutta, miellyttävä hapokkuus ja mineraalisuus, yrttisiäkin sävyjä.
Teksti,
ruokaohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti