keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Savustettu soseutettu palsternakkakeitto

Nyt on palsternakkojen aika. Ne suorastaan tyrkyttävät toreilla ja hevi-osastoilla itseään komean kokonaisina. Olen nähnyt viikon sisällä pieniä, sorjia palsternakkoja naatteineen ja toisaalla suuria, vahvoja yksilöitä paksulla narulla niputettuina. Näiden viimeksi näkemieni harteikkaiden juuresten naatit muodostivat valtavan ison pehkon.


Kesä on kääntymässä vääjäämättä syksyksi, ja itselläni oli jo kulunut tosi pitkä aika siitä, kun viimeksi olin lusikoinut ihanan samettista kasvissosekeittoa. Niinpä voimakkaina pullistelevat palsternakkani saivatkin päätyä sosekeitoksi.

Tuotetietoa palsternakasta www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu

Palsternakka maistuu eteeristen öljyjensä takia aromikkaalta ja sisältämänsä sokerin vuoksi makealta. Halusin kokeilla, kuinka savu viimeistelisi palsternakan sinänsä sopuisan maun. Ja antoihan se hyvän oman särmänsä! Savustuspussin ansiosta savustaa voi kotikeittiössä helposti kuka vain, vaikka muutaman palsternakan.
Keiton päälle aivan ehdoton makulisä ovat puhtaina uunissa paahdetut palsternakkojen kuoret. Niissä palsternakan maku yltää huippuunsa! (Kuvassa palsternakan kuoret ennen uunipaahtoa.)


Savustettu soseutettu palsternakkakeitto
500 g (2 - 3) palsternakkaa
1 savustuspussi
1 sipuli
1 pieni omena
1 soseutuva peruna (100 g)
2 rkl rypsiöljyä
3 dl kasvislientä
3 – 4 dl mantelijuomaa
2 – 3 rkl sitruunan mehua
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
tuoretta timjamia
paahdettuja palsternakan kuoria


Kuori huolellisesti pestyt palsternakat ohuelti perunankuorimaveitsellä. Ota kuoret talteen.
Leikkaa palsternakat pitkittäin neljään osaan ja siirrä savustuspussiin. Savusta pussin ohjeiden mukaan. Savustusvaiheeseen kuluu puolisen tuntia.

Paahda 200-asteisessa uunissa palsternakkojen kuoret heti, kun uuni vapautuu palsternakkojen savustamisesta. Pyöräytä ne ensin öljyssä ja mausta kevyesti suolalla. Tarkkaile, milloin kuoret ovat sopivasti rapeutuneet. Tähän menee noin 15 minuuttia.
Kuori ja hienonna sipuli. Lohko pesty kotimainen omena. Kuori ja lohko peruna.

Kuumenna tilavassa kattilassa öljytilkka. Lisää sipuli, omena, peruna ja muutama timjaminoksa. Anna ainesten kuullottua sekoitellen. Lisää kattilaan savustetut palsternakat, samoin kasvisliemi. Keitä, kunnes perunalohkot kypsyvät. Soseuta ainekset sauvasekoittimella.
Lisää keittopohjaan mantelimaitoa niin, että saat keitolle sopivan sakeuden. Kuumenna sekoitellen ja surauta vielä sauvasekoittimella, jotta keitosta tulee kuohkeaa.

Mausta sitruunalla, pippurilla, ripauksella suolaa ja tuoreilla timjaminlehdillä. Tarkista maku.

Annostele keitto, ja tarjoa keiton päällä rapeita, paahdettuja palsternakan kuoria ja timjamia.
Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti