maanantai 3. syyskuuta 2018

Ligurialainen peruna-papupasta, Trofie con patate e fagiolini al pesto

Italian Ligurian matkalta tarttui makumuistiini monta uutta herkkua. Ligurian maakunnan yksi tunnetuimmista ruokalajeista sisältää perunaa, vihreitä papuja, trofie-pastaa ja genovalaista pestoa. Ah, tämä oli herkullinen yhdistelmä, johon pasta ja pesto totta kai valmistettiin aina paikan päällä. Kehitin kotona oman versioni ligurialaisruoasta, josta tuli suosikkini.

Perunat keitetään suupalan kokoisina, samoin vihreät pavut. Nämä ja narunpätkän muotoon kiepautetun trofie-pastan liittää toisiinsa aromikas genovalainen basilikapesto. Raasta annokseen lopuksi parmesaania ja lisää basilikanlehtiä.


Tuoreita vihreitä papuja saa Suomessa lähellä tuotettuina vain elo-syyskuussa.  Vihreät taitepavut, haalean keltaiset vahapavut, violetit pavut ja tuoreet härkäpavut ovat syksyllä kauden kasviksia. Kautta vuoden papuja saa pakastettuina ja myös tuoreina tuontituotteina.
Lue lisää pavuista: rouvakasvis.fi / Kasviskoulu

Alla kuva vihreistä, keltaisista ja violeteista pavuista sekä härkäpavuista, jotka kuuluvat virnakasveihin. Tuotekuva: Laura Riihelä.


Liguriassa papu-peruna-pesto-pasta -herkkuun kuuluu nimenomaan trofie-pasta, jota saa Suomestakin. Liguriassa trofie-pasta valmistetaan käsin tuorepastana, mutta myös kuivattua voi käyttää.




Peruna-papupasta ligurialaisittain

200 g vihreitä papuja
200 g (3–4 kpl) perunoita
300 g (noin 6 dl) trofie- tai muuta kapeaa pastaa
vettä, suolaa
noin 2 dl pestoa
mustapippuria myllystä
pala parmesaania

Valmista ensin pesto alla olevalla ohjeella.
Huuhdo ja siisti pavut. Leikkaa palot kolmeen tai neljään osaan. Paloiteltuina papuja on noin puoli litraa. Pese ja tarvittaessa kuori perunat ja paloittele ne suupaloiksi.

Kuumenna pastan keittämistä varten vettä pakkauksen ohjeen mukainen määrä. Mausta suolalla. Torfie-pasta kypsyy noin 10 minuutissa. Kun pasta on kiehunut 3–4 minuuttia, lisää kattilaan tarvittaessa vettä sen verran, että pystyt keittämään samassa vedessä myös pavut ja perunat.

Keitä perunalohkoja ja papupaloja yhdessä pastan kanssa noin 7 minuuttia eli kunnes ainekset ovat napakan kypsiä. Valuta keitinvesi, mutta jätä sitä varalta hieman talteen.
Siirrä pasta-peruna-papuseos kulhoon ja sekoita joukkoon pesto. Notkeuta tarvittaessa keitinvedellä.

Annostele ruoka syville lautasille. Pyöräytä pintaan mustapippuria myllystä ja raasta parmesaanijuustoa.

Ohje: Pirjo Toikkanen.
Pesto valmistuu huhmareessa tai sen voi pyöräyttää teholeikkurissa.










Pesto Genovese

1 valkosipulinkynsi

½ tl (karkeaa) suolaa
1 ruukku basilikaa
50 g pinjansiemeniä
vajaa 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
noin ¾ dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori valkosipulinkynsi ja murskaa se huhmareessa yhdessä suolan kanssa. Lisää basilikanlehdet ja jatka hiertämistä. Lisää pinjansiemenet ja murskaa nekin.

Raasta joukkoon parmesaani ja jatka ainesten nuijimista huhmareessa. Kun ainekset ovat tasaista seosta, lisää öljyä vähitellen, kunnes rakenne on löysän tahnamaista pestoa. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

Vinkki: Voit tehdä peston myös tehosekoittimessa tai vihannesleikkurissa. Jätä juustoraaste koneellisesta soseuttamisesta pois. Kun olet pyöräyttänyt muut ainekset sekaisin, raasta juusto hienona joukkoon ja sekoita käsin.

Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti