torstai 5. maaliskuuta 2020

Kirjavan kanan keitto


Pidän keitoista, monenlaisista klassisista ja moderneista keitoista, suomalaisista ja muiden kulttuurien keitoista. Yksi keitto, johon aina palaan, on kanakeitto. Sitä tein jo viime vuosituhannella, kun lapset olivat pieniä. Nimesin keiton silloin Kirjavan kanan keitoksi. Keittooni nimittäin tulee monen värisiä kasviksia. Liemen värjäsin silloin aikoinaan kurkumajauheella, nykyään tuoreella, raastetulla kurkumalla. Toki myös kurkumajauhe käy edelleen, samoin curry tai paprikajauhe.


Keiton kasviksia voi aika vapaasti vaihdella sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Purjo ja valkosipuli, värikkäät paprikat ja mieluinen määrä chiliä siihen joka tapauksessa kannattaa laittaa. Parsakaalia ja porkkanaa lisään aina.


Koska kanakeitto tulee monesti mieleen juuri silloin, kun tuntee väsymystä tai flunssan oireita, olen alkanut raastaa liemen mausteeksi inkivääriä ja kurkumaa, joita molempia saa nykyään tuoreina. Ei niistä ainakaan haittaa ole vastustuskyvyn vahvistamisessa. Valkosipulia ja chiliä lisään samasta syystä. Kanakeittoni toimii hyvin myös toipilaan ruokana. Jo värit piristävät ja lisäävät ruokahalua.


Seuraavaan kanakeitto-ohjeeseen kirjasin ne ainekset, joita yleensä käytän. Koska pidän sellerin mausta, mukana on lehtiselleriä. Mukulasellerin palakin sopii tai palsternakka, jos sitä sattuu kotona olemaan. Käytä pakastekasviksia, jos se tuntuu kätevältä, ja tuoreiden yrttien sijaan voi mausteeksi lisätä kuivattuja yrttejä. Keitot ovat sallivia, muuntelumahdollisuuksia on monia.


Kirjavan kanan keitto

puolikas purjo
2 - 3 valkosipulinkynttä
2 eriväristä paprikaa
½ - 1 chiliä
400 g parsakaalia
4–5 lehtisellerin vartta
2–3 porkkanaa
400 g luutonta broileria
suolaa, mustapippuria
2 rkl rypsiöljyä + 2 rkl (nokare voita)
1 ½ dl ohra-riisiseosta
noin 2 l kanalientä, tilkka sitruunanmehua
100 g tuorejuustoa
pala tuoretta inkivääriä
pala tuoretta kurkumaa
ruohosipulia tai persiljaa


Huuhtele pitkittäin halkaistun purjon puolikas ja viipaloi se. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Huuhtele ja paloittele paprikat sekä chili.

Leikkaa parsakaalista varsi, halkaise ja paloittele varsi. Leikkaa tai irrottele käsin parsakaalin kukinto erillisiksi, isohkoiksi nupuiksi. Viipaloi lehtisellerin varret. Kuori ja paloittele porkkanat. Leikkaa broilerinliha suupaloiksi.

Kuumenna tilavassa, paksupohjaisessa kattilassa tilkka öljyä ja kuullota siinä ohra-riisiseosta. Lisää joukkoon sipulit, paprikat ja chili. Kaada päälle kanaliemi tai vesi ja kanaliemivalmiste. Mausta liemi sitruunanmehulla. Kuumenna kiehuvaksi.  Lisää parsakaalin varsiosan palaset (kukinnot vasta loppuvaiheessa), lehtiselleri (lehtitupsut vasta lopuksi) ja porkkanat. Jätä ainekset kiehumaan hiljalleen.

Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä tai öljy-voiseosta. Paista broileripaloja, kunnes pintoihin tulee kauniin ruskea väri. Mausta suolalla ja pippurilla, halutessasi myös paprikajauheella tai currylla. Siirrä broileripalat kattilaan.

Kypsennä keittoa 10–15 minuuttia. Lisää tuorejuusto nokareina ja anna sen sulaa. Lisää vasta tässä vaiheessa parsakaalin kukinnot ja varsisellerin lehtitupsut, koska ne kypsyvät nopeasti. Kuori palaset inkivääriä ja kurkumaa ja raasta ne suoraan kattilaan. Sekoita ja maista ruokaa. Jos siltä tuntuu, puserra hieman sitruunanmehua tai raasta sitruunankuorta keittoon. Saksi keiton päälle ruohosipulia tai persiljaa.

Teksti, kuva ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti