Kotimaisen omenan satokausi jatkuu. Syysomenista (Jaspi, Discovery, Collina, Summerred, Raike) ollaan jo siirtymässä talviomeniin, esimerkiksi Loboon ja Aromaan. Keitin muutamasta
omenasta pakastepuolukoiden kanssa purkillisen ihanaa hilloketta niin, että käytin
mausteena tuoretta rosmariinia. Tämä helppo hilloke osoittautui
nappivalinnaksi maksalaatikon kanssa.
Suomalaisille rakas maksalaatikko on talonpoikainen versiomme
länsieurooppalaisista maksapateista ja terriineistä. Pohjanlahden molemmin
puolin on tehty nauris-, porkkana-, maksa- ja kaalilaatikoita, myöhemmin
makaroni- ja silakkalaatikoita. Ainoastaan joulupöydän hämäläinen eli imelletty
perunalaatikko ja makea lanttulaatikko ovat alkuperältään suomalaisruokia.
Ennen uunien aikakautta tehtiin puddinkeja eli vanukkaita. Ne
kypsennettiin liinaan käärittyinä kattiloissa. Puddingit ovatkin toimineet länsieurooppalaisten pateiden ohella toisena esikuvana nykyisille laatikoillemme.
Puddinkeja ja pateita alettiin kutsua laatikoiksi, kun ne saivat kypsennysastioikseen kulmikkaita paistovuokia. Lounaismurteissa laatikot ovat ruotsin
låda-sanan mukaisesti looria.
Maksalaatikon tekeminen kotona on hyvin helppoa, ja kaupoista saa maksalaatikkoa suosittuna valmisruokana. Monesti päälle valellaan
voisulaa ja lisäkkeenä syödään puolukkasurvosta. Voisula ja metsäisen makuinen
hilloke täydensivät tällä kertaa kotoisen maksalaatikon aivan uuteen loistoon.
Omena-puolukkahilloke
2–3 kotimaista omenaa (200 g)
4 dl puolukoita
1 dl vettä
1 dl hillo-marmeladisokeria
1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
4 dl puolukoita
1 dl vettä
1 dl hillo-marmeladisokeria
1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
Pese omenat ja
leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
Mittaa aineet
kattilaan. Kuumenna sekoitellen. Keitä 10–15 minuuttia.
Siirrä hilloke
puhtaaseen lasitölkkiin ja jäähdytä.
Maksalaatikko
(noin 8 annosta)
2 dl puuroriisiä (tai rikottua ohraa)
3 dl vettä, nokare voita ja 1 tl suolaa
7 dl - 1 l täysmaitoa
1 sipuli
ripaus kuivattua meiramia
1 tl suolaa
¼ tl jauhettua valkopippuria
1 dl rusinoita
½ dl siirappia
Vuokien voiteluun: voita
Valeluun: ½ dl vettä + ½ dl siirappia
3 dl vettä, nokare voita ja 1 tl suolaa
7 dl - 1 l täysmaitoa
1 sipuli
1 rkl voita tai öljyä
300 g jauhettua naudanmaksaa
2 munaaripaus kuivattua meiramia
1 tl suolaa
¼ tl jauhettua valkopippuria
1 dl rusinoita
½ dl siirappia
Vuokien voiteluun: voita
Valeluun: ½ dl vettä + ½ dl siirappia
Huuhtele ja valuta riisi tai ohra. Kuumenna kattilaan voinokare, lisää vesi ja suola. Keitä riisiä tai ohraa seoksessa, kunnes vesi on imeytynyt. Ala lisätä maitoa vähin erin koko ajan sekoittaen. Hauduta puuroa vähintään puoli tuntia.
Kuori ja hienonna
sipuli. Kuumenna paistinpannu ja rasva. Kuullota sipulisilppu läpikuultavaksi.
Lisää puuroon jauhettu maksa ja kananmunat, joiden rakenne on ensin vatkattu rikki. Sekoita hyvin. Lisää kaikki muut aineet. Seosta tulee noin 2 litraa ja se saa olla melko löysää. Lisää tarvittaessa maitoa (1 - 2 dl). Voitele kaksi uunivuokaa tai yksi isompi ja neljä
annosvuokaa. Jaa maksaseos vuokiin.
Kypsennä maksalaatikkoa
150-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Pienissä annosvuoissa maksalaatikko kypsyy tunnissa. Kuumenna vesi-siirappiseos. Valele se laatikoiden pintaan
kypsentämisen puolivälissä. Loppuajan paistolämpötila voi olla 175
astetta, jolloin pinta saa hyvän värin.
Tarjoa maksalaatikon
kanssa voisulaa ja sokeroituja puolukoita tai puolukkasurvosta. Vaihteeksi rosmariinilla maustettu omena-puolukkahilloke maistuu maksalaatikon kanssa todella hyvin.
Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti