sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Keltainen rosolli ja "vegesilli"

Hienoa, että tutun punajuuren rinnalla näkyy kaupoissa yhä useammin myös kelta- ja raitajuuria, joskus myös valkojuuria. Kaikkiin värivaihtoehtoihin voi soveltaa ihan samoja ruokaohjeita, joita löytyy punajuurelle. Tällä kertaa tein rosollin keltajuurista, ja hyvää tuli!

Keltainen rosolli
5 keitettyä keltajuurta
2 keitettyä porkkanaa
1 keitetty peruna
1 maustekurkku
1 sipuli
1 omena
muutama persiljanoksa
Kastike
2 dl kermaviiliä
1 tl valkoviinietikkaa tai sitruunanmehua
½ tl suolaa
¼ tl valkopippuria

Kuori ja leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi. Asettele ainekset ryhmiin tarjoiluastiaan tai sekoita keskenään. Ripottele joukkoon hienonnettua, tuoretta persiljaa.
Mausta kermaviili ja tarjoa kastike erillisestä pikkukulhosta.


Rosollin voit keltajuuren sijaan tehdä yhtä hyvin puna-, valko- tai raitajuurista.
Rosollin kelta-, puna-, raita- tai valkojuuret voivat olla keitettyjä tai etikkaan säilöttyjä. Etikkajuurikkaiden ohje löytyy tämän jutun lopusta.

Rosolli kuuluu joulukauteen, mutta on se niin hyvää salaattia, että se ansaitsisi muistaa muulloinkin. Niinhän ennen tehtiinkin. Rosolli kuului pitopöytään ja pyhäruoaksi aina, kun juureksia oli saatavilla.

Minun lapsuudessani Keski-Pohjanmaalla rosollia sanottiin sallatiksi. Syksyllä satokauden nostotuoreista kasviksista valmistettu sallatti oli herkkua. Muistan hellalta isoista kattiloista levinneen ihanan juuresten tuoksun. Juuresten, mausteiden ja väkiviinaetikan aromit kohtasivat, kun kasviksista alettiin tehdä etikkasäilykkeitä.

Kuvassa näkyy keitettyjä pieniä keltajuuria. Rosollia varten osa niistä on jo kuorittu ja pilkottu.
Kuvassa on rosollia varten pilkottu omena, maustekurkku ja sipuli. Peruna, oranssi ja keltainen porkkana odottavat vuoroaan.
Rosolli tarjotaan usein niin, että sen ainekset asetellaan laakeaan astiaan omina ryhminään, raitoina. Monesti mukana on kasvisten lisäksi keitetyn kananmunan valkuaista ja keltuaista sekä silliä. Minusta rosollin kasvikset kannattaa yhdistää keskenään, jotta ne maustuvat ja vetäytyvät.

Kastikkeen, samoin kuin sillin tarjoan rosollille erikseen. Kastikkeen rosolli tarvitsee, mutta ei välttämättä lainkaan silliä. Jos rosollin kanssa haluaa silliä, se on parempi tarjota erikseen.

Rosollin kaveriksi "vegesilliä" eli marinoituja härkäpapuja

Sillin sijaan rosollin lisäkkeeksi sopivat marinoidut härkäpavut. Kutsuttakoon tätä ruokalajia vaikka "vegesilliksi". Marinoidut härkäpavut maistuvat kaikille ja ovat hyvä idea varsinkin, kun pöytään on tulossa kasvisruokailijoita.
Kuvassa on kuivattuja härkäpapuja. Ne liotetaan ennen käyttöä. Ainakin Tiirinkosken, Arolan ja Gobbas Gårdin tiloilta tulee myyntiin kuivattuja härkäpapuja. Niitä voi ostaa suoraan tiloilta ja verkkokaupoista sekä hyvin varustelluista lähiruokaan erikoistuneista kaupoista. Kuvan härkäpavut ovat Tiirinkosken tilalta.
"Vegesilli" eli marinoidut härkäpavut
300 g (3 ¾ dl) kuivattuja härkäpapuja
vettä liottamiseen
2 l vettä keittämiseen
1 ½ rkl suolaa
Marinadi
1 punasipuli
1 dl ranskankermaa
2 rkl majoneesia
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
3 rkl tuoretta, hienonnettua tilliä
½ tl suolaa
¼ tl valkopippuria
Liota kuivattuja härkäpapuja kylmässä vedessä viileässä 6–8 tuntia tai seuraavaan päivään. Kaada liotusvesi pois, huuhtele ja valuta pavut.

Lisää härkäpavut kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä 30 – 40 minuuttia, kunnes pavut ovat kypsiä. Valuta ja jäähdytä pavut.

Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita ranskankermaan sipuli, majoneesi ja makea chilikastike. Yhdistä viinietikka ja sokeri, sekoita hyvin ja lisää ranskankermaseokseen. Mausta kastike tillillä, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
Kääntele marinadi keitettyjen papujen joukkoon ja anna ruoan tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Niin jouluun kuin juhannukseenkin

Marinoidut härkäpavut sopivat niin joulupöydän kuin juhannusjuhlankin "vegesilliksi" eli sillin ja marinoitujen kalojen tilalle kasvisruokailijalle.
Etikkajuurikkaat
2 kg kelta-, valko-, puna- tai raitajuuria
1 ½ l vettä
1 tl suolaa
Marinadi
6 dl vettä
3 dl sokeria
2 tl suolaa
10 valkopippuria
15 neilikkaa
1 kanelitanko
piparjuurilastuja
4 dl väkiviinaetikkaa
Keitä pestyt punajuuret miedosti suolatussa vedessä kypsiksi. Jotta punajuuren hieno väri ei liukenisi keitinveteen poista kanta, juuri ja kuori punajuuresta vasta keittämisen jälkeen. Punajuurten keittoaika vaihtelee juuresten koon ja vuodenajan mukaan noin 20 - 50 minuutin välillä.
Kuori ja lado punajuuret puhtaisiin tölkkeihin kokonaisina tai viipaleina.
Keitä vettä, sokeria ja mausteita viitisen minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta vielä. Kaada kuuma liemi siivilän läpi punajuurien päälle. Anna jäähtyä ja vie kylmään.
P.S. Valmistin tällä ohjeella keltajuuret etikkaliemeen. Halkaisin pienet keltajuuret, ja niistä tuli todella upeita, hehkuvan kullankeltaisia!
Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti