keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Kasvis-mozzarellapizza

Pizza on hyvää, kun pohjassakin on paljon makua ja täytteenä aromikas tomaattikastike. Lisäksi tarvitaan vain muutama herkullinen täyte: jotain mehevää ja jotain pureskeltavaa, yllätystä. Minun pizzassani pohja sai runsaasti makua, kun annoin taikinan kohota yön yli jääkaapissa. Tomaattikastikkeen keitin tomaattimurskasta sipulia ja mausteita lisäten.

Mozzarellajuusto suli pizzan päälle ihanasti ja paistetut savoijinkaalisuikaleet ja pikkutomaatit toivat mukavaa suutuntumaa. Usein kasvispizzoihin käytetään pinaattia, mutta sille löytyy hyviä vaihtoehtoja, esimerkiksi erilaiset mietojen kaalien tai voimakkaiden salaattien lehdet. Aivan lopuksi lisäsin päälle vielä runsaat keot rucolaa. Kannattaa kokeilla!


Kasvis-mozzarellapizza
(pellillinen tai kaksi pizzaa)

Pohja
2 dl lämpöistä vettä
10 g (1/5 pkt) tuorehiivaa
½ tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Tomaattikastike
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattisosetta
2 rkl fariinisokeria
¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl oreganoa

Lisäksi
2 isoa palloa (á 125 g) mozzarellajuustoa
5 lehteä savoijinkaalia    (tai pinaattia/kiinankaalia/endiiviä/sikurisalaattia/lehtikaalia/broccoliinia)
tilkka oliiviöljyä
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
muutamia kirsikkatomaatteja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja vähin eri jauhot, ensin puuhaarukalla sekoittaen, sitten käsin vaivaten, lopuksi spelttijauhot.  Vaivaa taikinaa käsin ensin viisi minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivaamista vielä toiset viisi minuuttia.
Peitä kulho liinalla tai kelmulla ja siirrä jääkaappiin. Anna kohota seuraavaan päivään, 12–20 tuntia.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota nämä öljytilkassa pannussa. Lisää tomaattimurska ja tomaattisose. Hauduta kastiketta hiljalleen 5–10 minuuttia. Mausta sokerilla, suolalla, pippurilla ja oreganolla. Siirrä jäähtymään.
Leikkaa mozzarellapalloset viipaleiksi. Leikkaa huuhdelluista savoijinkaalin lehdistä pois lehtiruodit ja suikaloi lehdet. Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja paista suikaloitua savoijinkaalia niin, että se kypsyy ja vähän rapeutuukin. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla.
Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Kuumenna uunissa kaksi peltiä. Voit kuumentaa pizzan päälle tulevat tomaattiviipaleet uunissa leivinpaperin päällä pellillä.
Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja pyörittele jauhotetulla pöydällä palloiksi. Nosta pallot omille leivinpaperiarkeilleen ja painele litteiksi. Ripota molempien leipästen päälle jauhoja ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi.
Siirrä pizzapohjat leivinpapereiden avulla kuumille pelleille ja levitä pohjien päälle tomaattikastiketta. Koko määrä ei kahdelle pizzalle mahdu, vain noin puolet, joten siirrä loppu jääkaappiin.
Lisää pintaan mozzarellaviipaleet ja paistetut savoijinkaalisuikaleet. Rouhi juustoviipaleille pippuria ja lisää pieniä, uunissa paistettuja tomaattiviipaleita.
Paista pizzoja kuumassa uunissa 8–9  minuuttia. Leikkaa pizzat annospaloiksi noin neljälle hengelle. Tarjoa lisänä rucolaa.
P.S. Käytän jäljelle jääneen tomaattikastikkeen ja savoijinkaalin huomenna osaksi pataruokaa tai keittoa. Jos jotain tähän pizzaan lisäisin, voisinpa viipaloida tomaattikastikkeeseen siitake- tai herkkusieniä.
Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti