keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Lohi-riisipiirakka, kulebjaka


Klassikot pitävät pintansa. Venäläinen lohi-riisipiirakka on tästä hyvä esimerkki. Voitaikinakuoreen ummistettu kala-, lintu- tai sienipiirakka on venäläistä alkuperää. Venäläinen kulebjaka tai kulibiak levisi jo 1900-luvun alussa Ranskaan August Escoffierin ansiosta. Siellä nimi sai kirjoitusasun coulibiac.


Suosituin ja tunnetuin kulebjakan täyte tehdään riisistä, lohesta ja kananmunasta. Venäjällä on käytetty kalana myös sampea. Kasvisversioihin on leivottu kaalia, perunaa tai sieniä. Kulebjakaa voi tarjota aterian alkuruokana tai pienenä ateriana teen kanssa.

Omaan kulebjakaani halusin tehdä rahka-voitaikinan. Täytteeksi valitsin graavilohta, puuroriisiä ja kananmunia sekä mausteeksi sitruunaa ja tilliä. Kaulitsin kaksi levyä, jotka ummistin. Pienen määrän taikinaa voi ottaa erilleen, kaulita ja leikata piirakan päälle koristeeksi suikaleita tai ottaa muotilla pieniä kuvioita.


Melko tuhdin piirakan kaveriksi sopii raikas Kurkku-fenkolisalaatti. Sille löytyy ohje lopusta.


Lohi-riisipiirakka, kulebjaka

250 g voita
250 g maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
Täyte
3 dl puuroriisiä
1 ¼ l vettä + 2 kalaliemikuutiota
3 rkl sitruunanmehua (tai ½ dl kuivaa valkoviiniä)
½ dl hienonnettua tilliä
6 kananmunaa
400–500 g graavi(kirjo)lohta viipaleina
1 dl hienonnettua tilliä
½ tl valkopippuria
ripaus suolaa
Voiteluun kananmunaa


Ota voi huoneenlämpöön ja anna sen paloiteltuna pehmetä kulhossa. Lisää joukkoon rahka, jauhot ja suola. Sekoita ja vatkaa kevyesti ainekset sekaisin niin, ettei sitkoa muodostu. Peitä taikina ja siirrä jääkaappiin useaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Keitä puuroriisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi kalaliemessä.  Mausta sitruunalla tai valkoviinillä sekä tillillä. Valuta riisi hyvin ja siirrä jäähtymään.

Keitä kananmunat koviksi, kuori ja viipaloi.

Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen saa olla hieman toista isompi. Kauli isompi pala jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi, paksuudeltaan noin puolisenttiseksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille.

Peitä pohjataikina riisillä. Käytä noin puolet riisimäärästä. Ripota päälle tilliä. Lisää puolet lohiviipaleista tasaiseksi kerrokseksi. Lado päälle puolet kananmunaviipaleista. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Toista samat kerrokset uudelleen.

Kauli loppu taikina hieman edellistä pienemmäksi levyksi ja nosta täytteen päälle. Ummista taikinoiden reunat huolellisesti nostamalla pohjataikinaa kansilevyn päälle. Painele reunat jauhotetulla haarukalla.

Voitele piirakka munalla ja pistele sieltä täältä, että höyry pääsee ulos. Paista 200-asteisen uuni alatasolla 15 minuuttia. Nosta lämpö sitten 225-asteeseen ja siirrä piirakka uunin keskitasolle. Kypsennä toiset 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Tarjoa lohi-riisipiirakka teen tai kahvin kanssa lämpimänä.


Kurkku-fenkolisalaatti

1 kasvihuonekurkku (tai 3 avomaan kurkkua)
1 salaattifenkoli
tuoretta basilikaa
½ dl vaaleaa balsamietikkaa
ripaus sokeria
ripaus suolaa
mustapippuria


Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi fenkoli. Vihannesleikkurilla eli mandoliinilla saat parhaan tuloksen. Revi basilikanlehdet muutamaan osaan.

Sekoita mausteet balsamietikkaan. Yhdistä ainekset ja anna maustua hetken aikaa.

Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti