sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Puolukka-piparkakkujäädyke joulupöytään

Meidän perheessä puolukka-piparkakkuparfait on kuulunut jouluaaton aterian jälkiruuaksi jo vuosikymmenien ajan. Voin siis hyvällä syyllä kutsua joulujäädykettäni ikivihreäksi, koska tulen tekemään sitä varmasti jatkossakin. Muutamana vuonna kokeilin jotain muuta hakiessani vaihtelua, mutta taas olen tähän samaan palannut.

On siis aika kirjata ylös vuodesta toiseen hieman hioutunut ohjeeni. Joulun maku tulee siitä, että käytän nesteenä pienen määrän glögijuomaa, johon keitän vielä lisämakua kanelitangosta ja joskus lisään muitakin kokonaisia glögimausteita. Jäädykkeeseen nestettä tarvitaan desilitran verran, joten lisää glögijuomaa, jos sitä keitettäessä on haihtunut.

Puolukat murskaan nykyään teholeikkurilla. Toinen tapa on survoa puolukat puisella perunanuijalla. Piparkakkuja kannattaa varata myös tarjoilua varten, ja varmaan niitä jouluna jokaiselta löytyykin. Oma suosikkini ovat Annan piparkakut.

Kuvassa parfait on juuri kumottu. Parhaimmillaan nautittavaksi se on vasta hetken kuluttua. Muista siis ottaa joulupöytään tarkoitettu parfait pakastimesta ajoissa.

Jäädytän parfaitin muovisessa Tupperware-vuoassa, josta se irtoaa helposti. Jäädyke on tehtävä pakastimeen hyvissä ajoin, viimeistään tarjoilua edeltävänä iltana. Ota vuoka riittävän ajoissa huoneenlämpöön, ainakin 30–40 minuuttia ennakkoon. Parfait maistuu parhaalta, kun se on saanut hieman pehmetä. Lisänä maistuvat raikkaat puolukat, kermavaahto ja piparkakut. Kermavaahdon sijaan kinuskikastike on loistovalinta. Helpoiten se syntyy kinuskikermasta.


Puolukka-piparkakkujäädyke

1 dl glögimehujuomaa

1 kanelitanko (ja muita kokonaisia glögimausteita)

4 keltuaista

1 dl tomusokeria

5 dl kuohukermaa

5 dl kokonaisia puolukoita

1 dl murskattuja piparkakkuja

Lisäksi

puolukoita, piparkakkuja, kermavaahtoa tai kinuskikastiketta

Lisää glögijuomaan kanelitanko ja halutessasi muitakin kokonaisia glögimausteita. Keitä kannen alla kattilassa ainakin viisi minuuttia. Siirrä jäähtymään. Survo puolukat tai murskaa ne teholeikkurissa. Puolukkamurskan määrä on noin 3,5 dl. Murskaa piparkakut.

Sekoita keltuaiset, tomusokeri ja jäähtynyt glögijuoma teräsastiaan, jonka voit asettaa kattilan päälle. Ns. puuron haudutuskattila on tässä hyvä. Tarkista, paljonko maustettua glögijuomaa on jäljellä. Jos sitä on keitettäessä haihtunut, lisää juomaa niin, että määrä on 1 dl.

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja aseta päälle teräsastia, jossa on glögi-sokeri-keltuaisseos. Hämmennä seosta pohjaa myöten koko ajan. Se saostuu kuumuudessa nopeasti. Siirrä saostunut seos jäähtymään.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita glögi-keltuais-sokeriseokseen murskatut puolukat ja kääntele joukkoon kermavaahto ja piparkakkumuru.


Kaada jäädykeseos kylmällä vedellä huuhtaistuun jäädykevuokaan. Peitä ja siirrä pakastimeen. Anna jäätyä seuraavaan päivään tai sopivaan käyttöhetkeen saakka. Jäädykkeen voit valmistaa hyvissä ajoin esim. joulupöytään.

P.S. Jäädykkeeseen tarvitset munista vain keltuaiset. Käytä valkuaiset marenkien valmistamiseen ja tee esim. uutena vuotena Pavlova-jälkiruoka.

Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti