Kasviksista inspiraatiota saavana kokkaajana mielenkiintoni herää erityisesti silloin, kun kohtaan uuden kasviksen. Edelliskerran näin kävi vuosituhannen alussa, kun kuulin broccoliinista eli varsiparsakaalista. Suomenkielistä nimeäkään uutuudella ei vielä tuolloin ollut pitkään aikaan. Nimi oli keksittävä siinä vaiheessa, kun tuote saatiin markkinoille ensin tuontituotteena, sitten kotimaisena. Oli tehtävä kokeiluja ja etsittävä käyttötapoja.
Viitisen vuotta sitten kohdalle osui itselleni tuntematon juures, jolla jo oli olemassa selkeä suomen kielen nimi: juuripersilja. Kyse on uusvanhasta juureksesta, jota on nyt alettu ammattimaisesti viljellä. Ensiksi ihastuin juuripersiljaan uunissa paahdettuna. Sitten olen tehnyt siitä sosekeittoa ja käyttänyt juuripersiljaa liemijuureksena.
Nyt juuresten kulta-aikana, kun mennään kohti joulua, sain toiveen kehittää
juuripersiljasta jotain uutta joulupöytään.
Kokeilun tuloksena kirjasin muistiin juuresterriinin ja juuressoselaatikon ohjeet, olkaapa hyvät!
Juuripersilja-porkkanaterriini
500 g juuripersiljaa
500 g porkkanaa
vettä, suolaa
appelsiininmehua, fenkolinsiemeniä
(pomeranssinkuorta, kokonaista kardemummaa)
2 rkl rypsiöljyä
2 dl ranskankermaa
suolaa, mustapippuria
2 rkl sitruunanmehua
tuoretta persiljaa
150 g juustoraastetta
Koristeeksi: persiljaa tai lehtikaalia
Kuori juuripersiljat ja porkkanat. Leikkaa juurekset terävällä veitsellä leikkuulaudan päällä pitkittäin noin puolen sentin viipaleiksi.
Keitä
juuripersiljat ja porkkanat eri kattiloissa niukassa nestemäärässä. Lisää
porkkaviipaleiden keitinveteen suolan lisäksi appelsiininmehua ja
fenkolinsiemeniä. Juuripersiljalle voit lisätä keitinveteen suolan lisäksi kokonaisia
glögimausteita, esim. kardemummaa ja pomeranssinkuorta. Keitä molempia noin 10
minuuttia ja valuta keitinvesi pois.
Vuoraa
pitkäomainen leipävuoka leivinpaperilla ja voitele sisäpinta öljyllä.
Mausta ranskankerma
suolalla, pippurilla, sitruunanmehulla ja persiljalla.
Lado vuokaan
kerros porkkanaviipaleita, lisää ranskankermaseosta ja ripota kerros
juustoraastetta. Lado seuraavaan kerrokseen juuripersiljaviipaleita, sitten
ranskankermaseosta ja juustoraastetta. Jatka samaan tapaan. Vuorottele
porkkanaa ja juuripersiljaa. Jätä päällimmäiseksi juuresviipaleita ja voitele
pinta öljyllä.
Paista terriiniä
175-asteisessa uunissa tunnin ajan. Siirrä jäähtymään. Voit lisätä
jäähtymisvaiheessa vuokaan painoksi pitkittäin esim. maitotölkin.
Kumoa terriini vuoastaan ja poista leivinpaperi. Viipaloi terävällä veitsellä. Koristele persiljalla tai lehtikaalilla.
Toinen juuripersiljaa sisältävä laatikkoruokani valmistuu soseutetuista juureksista.
Juuripersilja-palsternakkalaatikko
500 g juuripersiljaa
500 g palsternakkaa
4 puikulaperunaa
vettä, suolaa
25 g voita
2 dl kuohukermaa
2 dl keitinlientä
1 kananmuna
2 rkl korppujauhoa
2 rkl vaaleaa siirappia
1 tl suolaa
½ tl jauhettua neilikkaa
ripaus muskottipähkinää
Lisäksi
voita ja korppujauhoa
Kuori juuripersiljat ja palsternakat. Jätä yksi palsternakka kokonaiseksi. Leikkaa muut juurekset melko pieniksi paloiksi, palsternakat juuripersiljaa kookkaammiksi. Kuori ja lohko perunat.
Lisää juures- ja perunapalat sekä yksi kokonainen palsternakka vähäiseen, suolalla maustettuun veteen. Keitä soseutettavan kypsiksi. Valuta keitinliemi talteen. Kokonaisen palsternakan ei tarvitse täysin kypsyä. Ota se erilleen ja halkaise pituussuunnassa. Soseuta muut juurekset ja perunat.
Lisää soseeseen
nokare voita. Sekoita joukkoon kerma ja keitinlientä. Vatkaa kananmuna ensin
haarukalla pikkukupissa ja sekoita sitten soseeseen. Lisää korppujauho,
siirappi, suola, neilikka ja muskottipähkinä. Tarkista maku.
Voitele uunivuoka
voilla ja kaada seos vuokaan. Paina pintaan palsternakan puolikkaat. Lisää
voinokareita ja korppujauhoa.
Paista laatikkoa
130-asteisessa uunissa parin tunnin ajan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti