Galette on leivonnainen, josta pidän sen rustiikkisuuden vuoksi. Vuokaa ei tarvita, ja muotokin määräytyy ihan vapaalla kädellä pyöreäksi tai soikeaksi tai jotain siltä väliltä suoraan pellille leivinpaperin päälle. Taikinan reunat taitellaan huolettomasti osin täytteen päälle. Galette-nimi tulee Ranskasta, normannien sanasta gale, joka tarkoittaa litteää kakkua. Galette on usein hedelmätäytteinen ja makea, mutta se voi olla myös suolainen piiras.
Sipulipiirakka sopii mielestäni oikein hyvin leivottavaksi
galetten tapaan suoraan pellille. Tällä kertaa nopeutin valmistusta varaamalla
valmiin, suolaisen piirakan leipomiseen tarkoitetun, pakastetun taikinan. Täytteeseen
valitsin sekä kelta- että punasipuleita ja lisäksi pari pulleaa
valkosipulinkynttä. Punasipuli on keltasipulin punakuorinen muoto. Sen kaunis
väri täydentää hienosti keltasipulia.
Sipulin viipalointi onnistuu terävällä veitsellä rauhallisesti leikkuulautaa vasten. Terävä veitsi ja viiltoliikkeet takaavat, että työ onnistuu ilman kyyneleitä. Erityisen kauniita ovat punasipulin viipaleet. Kypsennettäessä punasipulin väri tosin haalistuu myös galettea valmistettaessa.
Kypsensin sipulit täytettä varten melko tilavassa paistinpannussa. Sipuli on kypsennettävä hellästi, miedolla lämmöllä. Sipulin rapea rakenne antaa vähin erin periksi niin, että sipuli ikään kuin rentoutuu. Kypsentäminen lepyttää sipulin. Maku mietonee, makeutuu ja pysyy lauhkeana. Liika kuumuus tekee sipulista karvaan.Sipulin makupareihin kuuluvat niin peruna kuin tomaattikin,
ja yrteistä yksi parhaista kavereista sipulille on timjami. Perunaa ja timjamia
galetestani löytyy, tomaatitkin tuoreena lisäkkeenä. Jos haluat täytteeseen
lisää makuja, voit osan sipuleista korvata sienillä tai pienen määrän
sipuleista omenalla.
Karamellisoitu
sipuligalette
Pohjataikina
1 pkt (400 g) valmista pakastettua ruis-perunataikinaa
Sipulitäytteen alle
150 g ranskankermaa
1 dl juustoraastetta
½ dl hienonnettua timjamia
Täyte
4 (noin 350 g) keltasipulia
3 (noin 350 g) punasipulia
2 pulleaa valkosipulinkynttä
2–3 rkl rypsi- tai
oliiviöljyä
2–3 rkl voita
1 rkl (tummaa) sokeria tai hunajaa
1 rkl balsamietikkaa
suolaa ja mustapippuria (myllystä)
Ota
pakastetaikina sulamaan ja varaa myös muut ainekset esille.
Kuori ja leikkaa sipulit
ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannussa öljy ja sulata voi. Lisää
sipuliviipaleet pannuun ja vähennä lämpö niin, että sipulit eivät ruskistu.
Hauduta niitä välillä sekoittaen niin, että niiden rapea rakenne antaa periksi.
Jatka haudutusta hiljalleen 15–20 minuuttia, jolloin sipulit alkavat makeutua.
Mausta sipulit
sokerilla tai hunajalla sekä balsamicolla ja ripauksella suolaa ja pippuria.
Anna niiden maustua ja hautua edelleen noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä.
Sekoita ranskankermaan
juustoraaste ja timjami.
Taputtele ja
tarvittaessa kevyesti kaulitse taikina leivinpaperin päälle pellille soikeaan
muotoon. Levitä pintaan ranskankermaseos. Jätä reunoille pari senttiä tilaa. Lisää
päälle sipuliseos. Kääntele reunat täytteen päälle.
Paista galettea 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Tarjoa galette
lämpimänä. Sen seuraksi sopivat kirsikkatomaatit ja timjami ja juomaksi esim.
tee.
Ohje, teksti ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Hienoa ja kiitos. Makuja🐾👍🌈🙏🌻
VastaaPoista