Palak paneer tarkoittaa suomeksi pinaattia ja juustoa, ja juuri ne ovatkin samannimisen ruokalajin pääainekset. Pohjois-Intian klassikkoruoka on monille tuttu intialaisista ravintoloista. Kotimaassaan siihen käytetään lehmän tai puhvelin maidosta valmistettua tuorejuustoa, paneeria. Se muistuttaa maultaan ja rakenteeltaan kovasti meille tuttua kotijuustoa, esimerkiksi Ruska-juuston nimellä myytävää paistettua munajuustoa.
Tähän lämpimään ruokalajiin pinaatti hienonnetaan ja haudutetaan, joten valitsen mieluiten pakastepinaattia. Hienonnettua pakastepinaattia käytettäessä ruoka valmistuu helposti ja nopeasti. Tuoreita baby- eli lehtipinaatin lehtiä käytän viherjuomiin ja smoothieen. Kesällä suosin ruokiin lamopinaattia, joka on ryöpättävä.
Pidän pinaatista, samoin kotijuustoista. Varsinkin kevättalvella
pinaattia ja muutakin vihreää alkaa jo tehdä kovasti mieli. Pinaatin
mineraalisuus ja lievä hapokkuus käyvät loistavasti yksiin juuston ja
kermahaudutuksen kanssa. Eipä ihme, että pinaatin ja juuston liitosta on
syntynyt klassinen ruokalaji, palak paneer, jonka suosio yltää laajalle. Vaihtoehtoina ykkösvalinnalleni, paistetulle munajuustolle, toimivat leipäjuusto tai tofu.
Palak paneerin seuraksi riittää keitetty riisi ja naanleipä. Eniten pidän jasmiiniriisistä, vaikka intialaiseen keittiöön kuuluu basmatiriisi. Naanleivän voi leipoa itse, mutta kaupasta voi ostaa myös kuumennusta vaille valmiita naanleipiä (Santa Maria). Silloin Palak paneer -aterian saa kootuksi kätevästi vaikka arjen iltaruuaksi.
Palak paneer
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl (oliivi)öljyä
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl garam masalaa
¼ tl chilijauhetta tai ½ tl chilirouhetta
300 g hienonnettua pakastepinaattia
2 dl ruokakermaa
½ tl suolaa
300 g paistettua munajuustoa (esim. Kolatun Ruska-juustoa)
4–5 kirsikkatomaattia
Ota pakastepinaatti huoneenlämpöön ja paloittele juusto
suupaloiksi.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta inkivääri ja
varaa mausteet esille.
Kuumenna öljytilkka pannussa. Kuullota sipulit ja lisää
inkivääriraaste ja mausteet.
Lisää pinaatti sekoitellen, kunnes se sulaa ja enin kosteus
haihtuu. Sekoita joukkoon kerma ja ripaus suola.
Kuumenna ja lisää juustokuutiot. Kuumenna enää vain hetki.
Lisää lohkotut tomaatit.
Tarjoa palak paneer keitetyn riisin ja naanleivän kera.
Teksti, ruokaohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti