sunnuntai 24. tammikuuta 2016

One-pot-dish eli koko ateria kerralla


Yhdessä syömisen merkitys on noussut puheenaiheeksi. Varsinkin lapsiperheitä kehotetaan syömään entistä useammin yhdessä. Saman pöydän ääressä, ja vieläpä samasta kattilasta, padasta tai uunivuoasta ruokaa jakaen voi oikeasti nauttia ruoasta ja tuntea yhteisöllisyyttä.


Ateria voidaan valmistaakin yhdessä, ja siihen One-pot kanaa & kasviksia -ohjeeni sopii loistavasti. Koko ateria kootaan siis yhteen astiaan, nostetaan uuniin kypsymään ja vain odotetaan, että päästään pöytään. Leipää ja juomaa voi kyllä tarvita lisäksi.
Tämä maistui hyvin sunnuntaiateriana tammikuisena pyrypäivänä. Käytin Atrian grillimaustettuja broilerinkoipia, jotka tulevat kauppoihin helmikuun alussa. Olivat yllättävän hyviä, joten alla näkyvän ohjeen marinointivaiheen voi unohtaa, jos löytää kaupasta näitä. 

Meillä one-pot -uuniruokaa syödään melko usein, koska valmistukseen ei oikeastaan tarvita edes ohjetta. Ennen kuin ostetaan mitään kaupasta, katsotaan, mitä kaapista löytyy. Kasviksia olen käyttänyt kauden mukaan: nyt talvella pääosin juureksia, perunaa, kaaleja ja sipulia, mutta lisäksi vaihtelun vuoksi ja kauden mukaan lehtiselleriä, paprikaa, tomaatteja, yrttejä, kurpitsaa… Kaikki käy.

One-pot kanaa & kasviksia

2 kg kasviksia: juureksia, kaalia, sipulia, vihanneksia, perunaa
4 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
½ tl paprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
½ dl hienonnettua tuoreyrttiä, esim. timjamia, rosmariinia
800 g broilerin koipia tai koipi-reisiä
Marinadi
4 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
½ dl hienonnettua tuoreyrttiä, esim. korianteria
Paistamiseen
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
Sekoita marinadin ainekset kulhoon.  Siirrä broileripalat marinadiin ja kääntele.
Esikäsittele kasvikset. Huuhtele ja kuori tarvittaessa ja paloittele niin, että hitaasti kypsyvät, esim. lanttu tai selleri ovat pienempinä paloina kun esim. palsternakka.
Siirrä kasvispalat laakeaan uunivuokaan. Lisää päälle öljyä ja mausteita. Sekoita kahdella lusikalla sekoittaen.  
Kuumenna paistinpannussa öljyä. Paista broileripaloihin kaunis pinta kauttaaltaan ja nosta kasvisten päälle. Jos broileripalaset ovat pieniä koipia, kasviksia voi ensin kypsentää uunissa esim. 20 – 30 minuuttia ja nostaa broileripalat vasta tässä vaiheessa mukaan.
Kypsennä ruokaa 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Broileripalojen koko, kasvisvalinnat ja kasvispalojen koko vaikuttavat, kauanko kypsyminen vie. Joskus riittää 45 minuuttia.
Ripota ruoan päälle tuoretta yrttiä ennen tarjoamista.
Teksti, kuvat ja resepti: Pirjo Toikkanen 
Marraskuussa 2015 lähti uuniin tämä vuoka...     

.... ja aiemmin syksyllä oli tällaista...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti