Parhaimmillaan blini on kuohkea, pinnalta rapea, kuuma ja miedosti hapan.
Eniten pidän kokonaan tattarijauhoihin tehdyistä. Jo niiden tuoksu houkuttaa. Jos
saan blineilleni mateenmätiä, sen seuraan vaihdan smetanan tilalle kevyesti
vatkattua kermaa ja sipuliksi ruoho- tai kevätsipulia. Hienonnetun keltasipulin
voi toki huuhtaista pikaisesti siivilässä.
Jos haluat blineistä mahdollisimman rapeita, toimi professori Anu Hopian ohjeiden mukaan näin: "Rapeus syntyy blineihin vain hetkeksi, kun ne paistetaan kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Pannun lämpötilan pitää olla riittävän kuuma, jotta vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Ohut, kuiva pinta ruskistuu välittömästi rapeaksi kullankeltaiseksi kuoreksi, jonka alle blinin pehmeä kuohkeus jää vangiksi. Rapeutta ei synny, mikäli paistamiseen käyttää voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Voihan ei ole sataprosenttista rasvaa, vaan siinä on mukana vettä ja heraproteiinia. Heraproteiini palaa pannulle karstaksi ja – mikä pahinta – voin sisältämä vesi kiehuu kuumalla pannulla pitäen sen lämpötilan sadassa asteessa. Tällöin blinitaikina vain kiehuu vedessä, ja rapeus jää haaveeksi. Voin kirkastaminen on ylimääräinen vaiva, mutta se kannattaa."
Voin kirkastaminen on helppoa: sulata voita kattilassa ja nosta kattila liedeltä. Hetken jäähtymisen jälkeen voin hera on valunut pohjalle ja pinnalla on kirkas voisula. Ota kirkas voi eri astiaan ja käytä vain se blinien paistamiseen.
Tattariblinit
5 dl vettä
¼ pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
5 dl tattarijauhoja
1 ½ dl kiehuvaa vettä
2 keltuaista
2 valkuaista
Paistamiseen kirkastettua voita
¼ pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
5 dl tattarijauhoja
1 ½ dl kiehuvaa vettä
2 keltuaista
2 valkuaista
Paistamiseen kirkastettua voita
Liuota hiiva
kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja jauhot. Jätä kohoamaan
huoneenlämpöön peitettynä noin 2 tunniksi.
Sekoita
kohonneeseen taikinaan kiehuvan kuuma vesi ja keltuaiset. Nostata vielä noin 4 tuntia.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto
taikinaan. Anna taikinan vielä tekeytyä hetki ennen paistamista.
Paista taikinasta kuumassa pannussa, kirkastetussa voissa blinejä esimerkiksi valurautaisessa lettu-, blini- tai muussa pikkupannussa. Kun toinen
puoli blinistä on paistunut ja toinen jo kuortunut, valuta blinille hieman kirkastettua voisulaa, käännä ja paista toinenkin puoli.
Tarjoa blinit
heti kuumina smetanan, ranskankerman tai kermaviilin ja mädin sekä silputun
sipulin kanssa. Varaa pöytään pippurimylly, josta kukin saa itse jauhaa
pippuria pintaan.
Juomaksi sopii olut.
Juomaksi sopii olut.
Jotain muuta kuin
mätiä
Jos blinit ja mädit on jo tänä talvena nautittu, vaihtoehtona
blinireseptin lopussa ehdotetuille lisäkkeille ehdotan sieni-savuporotäytettä!
Sieni-savuporotäyte
200 g siitakesieniä
2 rkl voita, suolaa, pippuria
100 g kylmäsavuporoa
1 makea sipuli
1 rkl rosmariinia tai hienonnettua männynhavua
1 tlk (120 g) smetanaa
½ rkl hunajaa
ripaus mustapippuria myllystä
1 tl sherry- tai esim. omenaviinietikkaa
2 rkl voita, suolaa, pippuria
100 g kylmäsavuporoa
1 makea sipuli
1 rkl rosmariinia tai hienonnettua männynhavua
1 tlk (120 g) smetanaa
½ rkl hunajaa
ripaus mustapippuria myllystä
1 tl sherry- tai esim. omenaviinietikkaa
Leikkaa sienet pieniksi paloiksi ja paista voissa, kunnes neste
haihtuu. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreyrtillä. Leikkaa savuporo samaan
kokoon kuin sienet. Hienonna kuorittu sipuli ja yrtti.
Yhdistä kulhossa sekoittaen kaikki ainekset. Tarkista maku.
Tarjoa täyte kuumien blinien kanssa. Pöydässä voi lisätä mustapippuria
myllystä.
Teksti, ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Blinejä tosin tehdään blineiksi eikä pikkulätyiksi, mutta ohje oli hyvä ��
VastaaPoistaKyllä vaan, blinit voi paistaa kukin haluamansa kokoisiksi. Paksuuskin voi vaihdella. Kotioloissa useimmilla on käytössään lettupannu, aika harvalla taitaa aitoja blinipannuja löytyä. Venäjällä blinit ovat ohuita, suuria räiskäleitä. Kiitokset, kiva tietää, että pidit ohjeesta!
VastaaPoista